szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó kétoldalú megállapodás is megszülethet nyáron Magyarország és az Egyesült Államok között; a bűnügyi adatok cseréjéről szóló szerződést várhatóan július végéig aláírják - mondta April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

A bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodásról még nem kezdődtek meg a tárgyalások, ennek ellenére július végéig aláírhatják a kétoldalú szerződést. Így akár szeptemberben szavazhat az Országgyűlés a megállapodásról, amelyet a köztársasági elnök már októberben jóváhagyhat - mondta sajtóértekezletén April Foley. 
 
Októberben derül ki az is, hogy tíz százalék alatt lesz-e az elutasított vízumkérelmek aránya, amely szintén szükséges a vízummentesség elnyeréséhez. Az eddigi adatok biztatóak, Magyarország valószínűleg megfelel majd ennek az elvárásnak - tette hozzá a nagykövet. 

Az egyetértési nyilatkozat aláírása után Magyarország májusban állapodott meg az Egyesült Államokkal a terroristagyanús személyek adatainak cseréjéről; a bűnügyi adatcserével válik majd teljessé a vízummentességhez szükséges szerződések sora. 

April Foley azt is elmondta, hogy egyszerre nem tud majd az összes új tagállam csatlakozni az amerikai vízummentességi programhoz. Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában ugyanis például jóval magasabb a visszautasított vízumkérelmek aránya a megengedettnél - fűzte hozzá. 
 
Az európai adatvédelmi biztos múlt heti kijelentésére reagálva az amerikai nagykövet kiemelte: az Egyesült Államok nem egyoldalúan kér adatokat a vízummentességi programba igyekvő államoktól, hanem adatcserét ajánl fel nekik. Magyarország esetében az, hogy Sólyom László államfő is egyetértett az adatcsere-egyezménnyel, jól mutatja, hogy a megállapodás megfelel a szigorú magyar szabályoknak - hangsúlyozta April Foley. 

Peter J. Hustinx európai adatvédelmi biztos pénteken Budapesten a távirati irodának adott interjújában azt mondta, hogy az Európai Unióval kötött megállapodásokat kijátszva kér egyre több személyes adatot az Egyesült Államok a vízummentességi programba igyekvő európai államoktól. 
 
April Foley a keddi sajtóértekezleten kiemelte: eddig több mint kilencmilliárd dollárnyi amerikai befektetés érkezett Magyarországra. A következő időszakban további befektetésekre lehet számítani. Egy kórházi eszközöket gyártó amerikai cég százmillió dolláros beruházást indít Tatabányán, az egyik amerikai bank pedig Békéscsabán fejleszti call centerét - húzta alá. 

Ugyanakkor nemcsak sikertörténetekről lehet beszámolni: az egyik Debrecenben jelen lévő amerikai vállalat azért nem fejlesztette gyárát, mert nem találta versenyképesnek Magyarországot - tette hozzá. 
 
A magyar munkaerő jól képzett, az infrastrukturális háttér megfelelő, az adórendszer azonban versenyhátrányba hozza Magyarországot. A makrogazdasági adatok meglehetősen gyengék, a kormány csak lassan hajtja végre a reformokat, ez pedig nem kedvez az üzletnek - mondta a nagykövet. 

A külföldi befektetők abban érdekeltek, hogy erősebb és versenyképesebb legyen a magyar gazdaság. Ehhez egyebek mellett változtatni kell az adórendszeren - mondta April Foley, hozzátéve, hogy rendszeresen egyeztet a kormány képviselőivel és a parlamenti pártok vezetőivel a magyarországi gazdasági helyzetről. 
 
A Magyarországon jelen lévő külföldi cégek számára továbbra is komoly problémát jelent a korrupció, egy korábbi jelentés szerint a magyarországi állami beruházások mindössze tizede mentes a korrupciótól. A Transparency International és az AmCham első közös jelentése után hamarosan újabb tanulmányt is közzétesznek a magyar helyzetről - mondta az amerikai nagykövet, aki a magyarországi korrupcióval foglalkozó nagykövetcsoport vezetője. A jelentés ajánlásokat fogalmaz majd meg egyebek mellett a pártfinanszírozás átalakítására - tette hozzá.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Amerikai vízummentesség: közel a végső megállapodás

Nyáron megszülethet az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó kétoldalú megállapodás is Magyarország és az Egyesült Államok között; a bűnügyi adatok cseréjéről szóló szerződést várhatóan július végéig aláírják - mondta April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

MTI Itthon

Elhárulhat az akadály a vízummentes amerikai utazás elől

A kormány jóváhagyta az információcseréről szóló magyar-amerikai megállapodást tartalmazó törvényjavaslatot, amelyet a nap folyamán - sürgős tárgyalást kérve - benyújt az Országgyűlésnek - mondta Budai Bernadett a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI Világ

Amerika megszigorítja a vízummentes beutazás feltételeit

Michael Chertoff belbiztonsági miniszter várhatóan kedden jelenti be: azoknak az utasoknak, akik a vízummentességi programhoz tartozó 27 országból érkeznek az Egyesült Államokba, indulásuk előtt legalább 72 órával online regisztráltatniuk kell magukat az amerikai kormánynál. A tervek szerint januártól érvényes intézkedés Amerika biztonságának erősítését hivatott szolgálni.

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Felújítási támogatás: néha megéri inkább magunknak végezni a munkát, még ha emiatt le is mondunk az ingyenpénzről

Felújítási támogatás: néha megéri inkább magunknak végezni a munkát, még ha emiatt le is mondunk az ingyenpénzről

Nem csitul a járvány, szigorítás következik Szerbiában

Nem csitul a járvány, szigorítás következik Szerbiában