szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bevált az éjszakai alkoholárusítást korlátozó rendelet abban a nyolc budapesti kerületben, ahol a közelmúltban ilyen szabályozást vezettek be - erről az önkormányzatok képviselői számoltak be, jelezve: a lakók elégedettek, a legtöbb árus a szigorú ellenőrzés miatt betartja a szabályokat.

Budapest huszonhárom kerületéből nyolcban korlátozzák hosszabb-rövidebb ideje az alkohol éjszakai árusítását. Mindenhol lakossági panaszokkal indokolták a rendelet beiktatását, az éjszakai italozás az önkormányzatokhoz beérkezett jelzések szerint zavarta a lakosok nyugalmát.

A kerületek kétféle módon korlátozzák a szeszes ital árusítását: egyes városrészekben az árusítóhelyek nyitva tartását szabályozzák, másol az italok árusítása tilos a késő esti óráktól reggelig. A betartást minden esetben a közterület-felügyelet ellenőrzi, de egyes kerületekben a rendőrség és a hatósági iroda is közreműködik. Árusítási tilalmat az éjszakai időszakra négy kerületben vezettek be, ezekben nyitva lehetnek az alkoholos italokat is forgalmazó üzletek, de szeszes italt nem adhatnak el.

Elsőként a VI. kerület vezetett be ilyen szabályozást, tavaly júniusban. Szilágyi Erika sajtóreferens tájékoztatása szerint a boltokban este 10 és reggel 6 óra között nem lehet szeszes italt kapni. A rendelet nem vonatkozik a Liszt Ferenc téri, illetve a Jókai téri kávézókra, ott a teraszokon éjfélig továbbra is lehet alkoholt fogyasztani. Január 1-jén a szomszédos VII. kerületben is bevezették a tilalmat, amely tartalmában megegyezik a VI. kerületivel - közölte Kádi Csaba szóvivő.

Óbudán július 15-én lép életbe a rendelet, az este 10 és reggel 6 óra közötti árusítási tilalom alól azonban felmentést kaptak a vendéglátóipari egységek, illetve a rendezvények, így a Sziget fesztivál is - tájékoztatott Bús Balázs (Fidesz-KDNP), a III. kerület polgármestere. Mint mondta, értékelésre az első hónap után kerül sor.

A Ferencvárosban február 15-ével hatályos az önkormányzat rendelete, kivételek nincsenek. Mosócziné Szabó Ágnes, a közigazgatási iroda vezetője azt mondta, szinte teljesen megszűntek az éjszakai, köztéri mulatozás miatti lakossági panaszok, ezért sikeresnek értékelik a döntést. Emlékeztetett arra, hogy korábban a Boráros téren folyamatosak voltak az éjszakai randalírozások; padokat törtek össze, hangoskodtak az italozók. A IX. kerületi irodavezető közölte: este 11 és reggel 6 óra között nem lehet alkohol tartalmú italt árulni, a rendelkezés betartása a folyamatos és szigorú ellenőrzés miatt szinte maradéktalan. Eddig nem kellett egyetlen egységet sem bezárni, még szabálysértési feljelentést sem tettek - hangsúlyozta.

Az árusítóhelyek nyitva tartását négy kerületben szabályozzák, ezekben a városrészekben általában este 10 és reggel 6 óra között kell zárva tartaniuk az egységeknek. Hajdú László (MSZP), a XV. kerület polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a városrészben a nyitva tartási idő korlátozása mindenkire érvényes, azonban mentesség kérhető, de évente legfeljebb csak öt alkalommal. Mint mondta, ezt a keretet a legtöbben már kimerítették a labdarúgó Európa-bajnokság miatt. A rendelet elfogadását itt a rendőrség kezdeményezte, mivel sok rendbontás volt az alkoholfogyasztás miatt - tette hozzá a polgármester, jelezve: mintegy 1800 panaszt kell kivizsgálniuk, de ezek még a szabályozás előtti időből származnak.

A XVIII. kerület is ezzel a módszerrel szabályoz, de egyelőre kísérleti jelleggel - mondta Mester László (MSZP) polgármester. Közölte: feljelentést ugyan tettek már szabályszegés miatt, de bezáratni egyetlen boltot sem kellett. 

Kispesten éjjel-nappali boltokra, bevásárlóközpontokra és különböző árusítóhelyekre, például kocsmákra vonatkozik az este 10 és reggel 6 óra közötti zárva tartási rendelet, amelyet január elsején vezettek be. Nagy Endre sajtóreferens elmondása szerint a folyamatos ellenőrzések miatt a XIX. kerületben is mindenki betartja a rendeletet, amely ellen a hatályba lépés előtt többen tiltakoztak.

Csepelen március elseje óta korlátozzák az alkoholt árusító egységek nyitva tartását: 23 és 6 óra között kell zárva tartani azokat az üzleteket, ahol szeszt lehet vásárolni. Kivételt képeznek a benzinkutak, illetve azok az egységek, amelyek lakott épülettől legalább ötven méter távolságra vannak vagy melegkonyhát üzemeltetnek - derül ki a kerület által az MTI-nek megküldött rendelet szövegéből.

A többi fővárosi kerületben nem szabályozzák az alkohol árusítását, közterületen azonban tilos szeszes ital fogyasztása. Ezt egy 1999-es kormányrendelet mondja ki, a szabályozás betartását a közterület-felügyelet és a rendőrség is ellenőrzi. A rendelkezés megszegése kerülettől függően húszezer és ötvenezer forint közötti pénzbírsággal büntethető. Józsefvárosban az alkohol árusítását egyelőre nem szabályozzák, de Kovács Gabriella, a hatósági és jogi osztály vezetője azt közölte, a kerület vezetése már kezdeményezte egy rendelet megalkotását, amely összhangban lenne a szomszédos városrészek szabályozásával. Ennek értelmében a VIII. kerületben nem az üzletek nyitva tartását, hanem az alkohol árusításának idejét korlátoznák.

A XIII. kerületben sincs korlátozva jelenleg az alkohol árusítása, Gellért Lajos, az önkormányzat sajtóreferense azt mondta, egyelőre vizsgálják azokat a kerületeket, ahol ezt már bevezették és a tapasztalatok függvényében döntenek. Újpesten nem tervezik a szigorítást, Derce Tamás (Újpestért Egyesület) polgármester szerint nincs szükség szigorúbb szabályozásra, mint amit a közterületi alkoholfogyasztási tilalom jelent. Úgy vélte, az üzletvezetőn múlik, hogy engedi-e az üzlet előtt italozni a vendégeit.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

Jelentősen csökkent a Tesla Model 3 európai ára

Jelentősen csökkent a Tesla Model 3 európai ára

60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít le az EU-nak az AstraZeneca

60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít le az EU-nak az AstraZeneca