szerző:
MTI

Bevált az éjszakai alkoholárusítást korlátozó rendelet abban a nyolc budapesti kerületben, ahol a közelmúltban ilyen szabályozást vezettek be - erről az önkormányzatok képviselői számoltak be, jelezve: a lakók elégedettek, a legtöbb árus a szigorú ellenőrzés miatt betartja a szabályokat.

Budapest huszonhárom kerületéből nyolcban korlátozzák hosszabb-rövidebb ideje az alkohol éjszakai árusítását. Mindenhol lakossági panaszokkal indokolták a rendelet beiktatását, az éjszakai italozás az önkormányzatokhoz beérkezett jelzések szerint zavarta a lakosok nyugalmát.

A kerületek kétféle módon korlátozzák a szeszes ital árusítását: egyes városrészekben az árusítóhelyek nyitva tartását szabályozzák, másol az italok árusítása tilos a késő esti óráktól reggelig. A betartást minden esetben a közterület-felügyelet ellenőrzi, de egyes kerületekben a rendőrség és a hatósági iroda is közreműködik. Árusítási tilalmat az éjszakai időszakra négy kerületben vezettek be, ezekben nyitva lehetnek az alkoholos italokat is forgalmazó üzletek, de szeszes italt nem adhatnak el.

Elsőként a VI. kerület vezetett be ilyen szabályozást, tavaly júniusban. Szilágyi Erika sajtóreferens tájékoztatása szerint a boltokban este 10 és reggel 6 óra között nem lehet szeszes italt kapni. A rendelet nem vonatkozik a Liszt Ferenc téri, illetve a Jókai téri kávézókra, ott a teraszokon éjfélig továbbra is lehet alkoholt fogyasztani. Január 1-jén a szomszédos VII. kerületben is bevezették a tilalmat, amely tartalmában megegyezik a VI. kerületivel - közölte Kádi Csaba szóvivő.

Óbudán július 15-én lép életbe a rendelet, az este 10 és reggel 6 óra közötti árusítási tilalom alól azonban felmentést kaptak a vendéglátóipari egységek, illetve a rendezvények, így a Sziget fesztivál is - tájékoztatott Bús Balázs (Fidesz-KDNP), a III. kerület polgármestere. Mint mondta, értékelésre az első hónap után kerül sor.

A Ferencvárosban február 15-ével hatályos az önkormányzat rendelete, kivételek nincsenek. Mosócziné Szabó Ágnes, a közigazgatási iroda vezetője azt mondta, szinte teljesen megszűntek az éjszakai, köztéri mulatozás miatti lakossági panaszok, ezért sikeresnek értékelik a döntést. Emlékeztetett arra, hogy korábban a Boráros téren folyamatosak voltak az éjszakai randalírozások; padokat törtek össze, hangoskodtak az italozók. A IX. kerületi irodavezető közölte: este 11 és reggel 6 óra között nem lehet alkohol tartalmú italt árulni, a rendelkezés betartása a folyamatos és szigorú ellenőrzés miatt szinte maradéktalan. Eddig nem kellett egyetlen egységet sem bezárni, még szabálysértési feljelentést sem tettek - hangsúlyozta.

Az árusítóhelyek nyitva tartását négy kerületben szabályozzák, ezekben a városrészekben általában este 10 és reggel 6 óra között kell zárva tartaniuk az egységeknek. Hajdú László (MSZP), a XV. kerület polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a városrészben a nyitva tartási idő korlátozása mindenkire érvényes, azonban mentesség kérhető, de évente legfeljebb csak öt alkalommal. Mint mondta, ezt a keretet a legtöbben már kimerítették a labdarúgó Európa-bajnokság miatt. A rendelet elfogadását itt a rendőrség kezdeményezte, mivel sok rendbontás volt az alkoholfogyasztás miatt - tette hozzá a polgármester, jelezve: mintegy 1800 panaszt kell kivizsgálniuk, de ezek még a szabályozás előtti időből származnak.

A XVIII. kerület is ezzel a módszerrel szabályoz, de egyelőre kísérleti jelleggel - mondta Mester László (MSZP) polgármester. Közölte: feljelentést ugyan tettek már szabályszegés miatt, de bezáratni egyetlen boltot sem kellett. 

Kispesten éjjel-nappali boltokra, bevásárlóközpontokra és különböző árusítóhelyekre, például kocsmákra vonatkozik az este 10 és reggel 6 óra közötti zárva tartási rendelet, amelyet január elsején vezettek be. Nagy Endre sajtóreferens elmondása szerint a folyamatos ellenőrzések miatt a XIX. kerületben is mindenki betartja a rendeletet, amely ellen a hatályba lépés előtt többen tiltakoztak.

Csepelen március elseje óta korlátozzák az alkoholt árusító egységek nyitva tartását: 23 és 6 óra között kell zárva tartani azokat az üzleteket, ahol szeszt lehet vásárolni. Kivételt képeznek a benzinkutak, illetve azok az egységek, amelyek lakott épülettől legalább ötven méter távolságra vannak vagy melegkonyhát üzemeltetnek - derül ki a kerület által az MTI-nek megküldött rendelet szövegéből.

A többi fővárosi kerületben nem szabályozzák az alkohol árusítását, közterületen azonban tilos szeszes ital fogyasztása. Ezt egy 1999-es kormányrendelet mondja ki, a szabályozás betartását a közterület-felügyelet és a rendőrség is ellenőrzi. A rendelkezés megszegése kerülettől függően húszezer és ötvenezer forint közötti pénzbírsággal büntethető. Józsefvárosban az alkohol árusítását egyelőre nem szabályozzák, de Kovács Gabriella, a hatósági és jogi osztály vezetője azt közölte, a kerület vezetése már kezdeményezte egy rendelet megalkotását, amely összhangban lenne a szomszédos városrészek szabályozásával. Ennek értelmében a VIII. kerületben nem az üzletek nyitva tartását, hanem az alkohol árusításának idejét korlátoznák.

A XIII. kerületben sincs korlátozva jelenleg az alkohol árusítása, Gellért Lajos, az önkormányzat sajtóreferense azt mondta, egyelőre vizsgálják azokat a kerületeket, ahol ezt már bevezették és a tapasztalatok függvényében döntenek. Újpesten nem tervezik a szigorítást, Derce Tamás (Újpestért Egyesület) polgármester szerint nincs szükség szigorúbb szabályozásra, mint amit a közterületi alkoholfogyasztási tilalom jelent. Úgy vélte, az üzletvezetőn múlik, hogy engedi-e az üzlet előtt italozni a vendégeit.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lódítanak a miskolci szülészet nyílt levelében, volt már náluk bőrszín miatti megkülönböztetés

Lódítanak a miskolci szülészet nyílt levelében, volt már náluk bőrszín miatti megkülönböztetés

Ónos eső lepi be hamarosan az országot

Ónos eső lepi be hamarosan az országot

5+1 film halálos járványokról, hogy nagyobb kedvvel mosson kezet

5+1 film halálos járványokról, hogy nagyobb kedvvel mosson kezet

Eddig 41 halálos áldozatot szedett a koronavírus, de már van egy gyorsteszt

Eddig 41 halálos áldozatot szedett a koronavírus, de már van egy gyorsteszt

Doku360: "Nincs olyan nap, amikor ne imádkoznék az Úrhoz, hogy túléljem ezt a napot"

Doku360: "Nincs olyan nap, amikor ne imádkoznék az Úrhoz, hogy túléljem ezt a napot"

Letette a cigit az ír házaspár, ezután már futotta új Teslára

Letette a cigit az ír házaspár, ezután már futotta új Teslára