szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az SZDSZ elnöke szerint a melegfelvonulás megzavarásának „politikai összefüggései vannak”. Fodor Gábor az m1 Napkelte című műsorában pénteken azt mondta, hogy szükség van a jogalkalmazók szemléletváltozására.

Magyarországon 2006 óta olyan politikai helyzet van, hogy a szélsőséges politikai csoportok a köztársaság destabilizálására, a magyar alkotmányos renddel szembeni fellépésre használják fel az utcai rendezvényeket – mondta a liberális pártelnök. Hozzátette: ezen az úton nem szabad továbbmenni.

Fodor úgy vélekedett, hogy a jelenlegi jogszabályok alapján is fel lehetne lépni a rendbontókkal szemben. Közölte: „az utcakövek dobálása emberölési kísérlet”.

Nem lehet elbújni olyan típusú minősítések mögé, amelyek az ügyészség és a bíróság részéről jelentek meg. A jogalkalmazók szemléletváltására van szükség, de nem jó, ha ez politikai nyomásra valósul meg – mondta Fodor.

A szokásos évi melegfelvonulást szombaton rendezték meg Budapesten. A demonstráció résztvevőire és az őket biztosító rendőrökre szélsőséges tüntetők támadtak. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró rendzavarók Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A rendőrök 57 embert állítottak elő szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetése miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A melegek szerint a rendőrök mindent megtettek

A rendőrség példamutató módon védelmezte a békés felvonulókat az erőszakos szélsőjobboldali támadásoktól, jelesre vizsgázott az emberek jogainak védelméből és a demokratikus szólás- és gyülekezési szabadság biztosításából - közölte a melegfelvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány.

HVG Itthon

Melegfelvonulás: az NBH szólt előre a szervezkedésről

A szélsőséges csoportok aktívan készültek akciójukra, mozgósításuk, fenyegetőzéseik nyilvános fórumokon is nyomon követhetőek voltak, s a rendőröknek gondosan elkészített elemzést adtak az eseményeket megelőzően - áll a legfrissebb HVG-ben.

MTI Itthon

Melegfelvonulás: Gyurcsány a Fideszre mutogat

A demokratikus jobboldal szélén ott vannak azok a radikális tömörülések, amelyek kiváltói voltak a szombati melegfelvonuláson történt atrocitásoknak; a jobboldal megfertőződött a radikalizmussal - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn. A szervezők szerint a rendőrök jelesre vizsgáztak. A rendőrség szerint a rendezvények biztosításának költsége mintegy száz millió forintba került.

MTI Itthon

Gyurcsány: szükség lehet a gyülekezési törvény módosítására

Az alkotmány biztosítja a békés gyülekezés jogát, de a hétvégi melegfelvonuláson történtek után át kell tekinteni, hogy szükség van-e egyes jogszabályok módosítására - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután a közjogi méltóságokkal tárgyalt csütörtökön Budapesten.

MTI Itthon

Melegfelvonulás: az Ab elnöke is elmegy Gyurcsányhoz

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke részt vesz azon a találkozón, amelyet a miniszterelnök a szombati melegfelvonulásokon történtek kapcsán kezdeményezett - közölte Sereg András, az Ab sajtófőnöke.

MTI Itthon

Tamás Pál: a melegeket a legkönnyebb megtámadni

A szociológus szerint a homoszexuális kisebbséget sokkal könnyebben lehet megtámadni, mint más kisebbségeket, mert kevesen vannak, a többség amúgy is idegenkedik tőlük és az általános törvényeken kívül nincs védelmük; a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója a melegfelvonuláson történtekkel kapcsolatban hétfőn nyilatkozott.

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lesz Karikó Katalin

A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lesz Karikó Katalin

Sorra kiszervezi az állami egyetemeket a kormány, most mégis alapít egyet

Sorra kiszervezi az állami egyetemeket a kormány, most mégis alapít egyet