szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szlovák miniszterelnök szerint ugyan jobb is lehetne, de nem olyan rossz az államközi és a politikai viszony Magyarország és Szlovákia között. Robert Fico a Népszabadság szerdai számában megjelent nyilatkozatában úgy vélte, hogy nem kell okvetlenül minden kezdeményezésben magyarellenes törekvést feltételezni.

„Államközi kapcsolataink normálisak, habár jobbak is lehetnének. Ha olyan rossz lenne a viszonyunk, mint ahogy azt a legtöbb média lefesti, akkor magyar partneremmel talán köszönő viszonyban sem lennénk. A valóság ellenben az, hogy informális találkozóink őszinte és konstruktív légkörben zajlanak” – fejtette ki a lapnak Robert Fico, hozzátéve: változatlanul érvényes Gyurcsány Ferenc meghívása a hivatalos szlovákiai látogatásra.

A politikus arra a felvetésre, miért nem hajlandó elhatárolódni Ján Slota magyarellenes megnyilvánulásaitól, azt a választ adta, hogy ő már többször elítélt mindenféle szélsőséges megnyilvánulást, de egyben jelezte: nem őt kellene zargatni olyan kérdésekkel, amelyeket másoknak kellene feltenni, mert ő nem a Szlovák Nemzeti Párt szóvivője, hanem a szlovák kormányelnök.

Általánosságban ugyanakkor azt is kifejtette: nem szabad összekeverni a párttagok megnyilvánulásait a kormányprogrammal. "Az utóbbi dokumentumban szó sincs arról, hogy támadni vagy sértegetni fogjuk a magyarokat. Az ilyen próbálkozás ellen határozottan fellépnék" - mondta Fico, aki szerint az a lényeg, hogy kormánya és a szlovák parlament egyetlen olyan döntést sem hozott, amely rontotta volna a szlovák-magyar kapcsolatokat.

„Szlovákiai bíróságokhoz és a kassai székhelyű alkotmánybírósághoz sem fordult senki olyan panasszal, hogy megsértették kisebbségi jogait. Ha nem ez lenne a tényállás, akkor az általam vezetett pártot, a Smert, nem vették volna vissza az európai szociáldemokraták családjába” – tette hozzá Fico.

A szlovák politikus szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy ő is megnevezhetne több olyan magyarországi jelenséget és megnyilvánulást, amely viszont őket aggasztja. Megemlítette a Magyar Gárdát, amelyet támogatnak magyarországi pártok, vagy szemet hunynak tevékenysége felett. Utóbbiak között korábban többször is emlegette a Fideszt és Orbán Viktort. Ennek kapcsán a Népszabadság kérdésére Fico kifejtette: „Mi (...) tiszteletben tartjuk a határokat, (...) s nem teszünk még kétértelmű megjegyzéseket sem. Ha egyszer Orbán Viktor még kormányfő lesz – amiről kizárólag a magyarországi polgárok döntenek –, akkor remélem, megváltozik a politikai szótára és a magatartása. Mi készek vagyunk a konstruktív párbeszédre vele és a pártjával is, ha politikai realitások ezt megkívánnák.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Gyurcsány informálisan egyeztet Ficóval

Gyurcsány Ferenc informális találkozókon egyeztet Robert Fico szlovák miniszterelnökkel azt megelőzően, hogy hivatalos állami látogatás tenne Pozsonyban. Ezt a magyar kormányfő jelentette be annak kapcsán, hogy hétfőn a visegrádi országok vezetői találkoztak.

MTI Világ

Fico ismét nekirontott az újságíróknak

Robert Fico kormányfő szerdán ismét támadta a szlovák napilapokat és az ellenzéket. Úgy vélte, hogy az előző kormány tagjai már börtönben csücsülnének, ha a világon lenne egy csipetnyi igazság, az újságírók pedig "vérben forgó szemmel" járnak a sajtótájékoztatókra.

MTI Világ

Rendszeressé válnak az informális Fico-Gyurcsány találkozók

Rendszeressé teszi informális találkozóit a jövőben a szlovák és a magyar miniszterelnök - Robert Fico és Gyurcsány Ferenc erről hétfői megbeszélésén állapodott meg, amelyet az EU-tagállamok vezetőinek rendkívüli ülése előtt tartottak a belga fővárosban.

MTI Gazdaság

Fico "legfőbb vívmánya, hogy nem hajtotta végre reformellenes ötleteit"

Robert Fico szlovák kormányfő legkiemelkedőbb vívmánya, hogy nem valósította meg a 2006-os választási kampányban hangoztatott radikálisabb reformellenes elképzeléseit – áll a Financial Times szerdán közölt szlovák mellékletében, amelyben a szlovák külügyminiszter "normálisnak", de javítandónak nevezte a Magyarországhoz fűződő viszonyt.

MTI Itthon

Gyurcsány tárgyal Ficóval, de nem hivatalosan

Biztosan tárgyal majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szlovák partnerével a prágai V4-es csúcstalálkozón, ez azonban nem tekinthető hivatalos megbeszélésnek – mondta Göncz Kinga külügyminiszter.

MTI Világ

Szlovák lap: aligha lesz Gyurcsány-Fico találkozó

Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák kormányfő kétoldalú találkozójára egyhamar aligha kerülhet sor - írta kedden a visegrádi kormányfők előző napi prágai csúcstalálkozójáról beszámoló SME szlovák napilap, melynek értesülése szerint Gyurcsány egyetlen szóval sem kommentálta Fico sokadszor elismételt mondatát, miszerint bármikor, bárhol szívesen tárgyalna a magyar miniszterelnökkel.

"Ha Gorbacsov keményvonalas vezető lett volna, akár még mindig uralkodhatna"

"Ha Gorbacsov keményvonalas vezető lett volna, akár még mindig uralkodhatna"

A vírusmutációk miatt összeül a WHO vészhelyzeti bizottsága

A vírusmutációk miatt összeül a WHO vészhelyzeti bizottsága

Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni