szerző:
MTI

Az MSZP különböző testületei pénteken egész délután üléseznek, hogy felkészüljenek a szombati nemzeti csúcsra - tudta meg az MTI.

A szocialisták először kormánykonzultációt tartanak, majd kibővített elnökségi ülést, végül rendkívüli frakcióülést. A kormánykonzultáción a múlt péntekihez hasonló kör vesz részt: a kormánytagokon kívül a parlament szocialista elnöke és alelnöke, valamint a párt operatív vezetése.

A kormánykonzultáció végén ül össze a kormány, és fogadja el a 2009-es költségvetés tervezetét, amely ezt követően kerülhet a parlament elé. A kibővített elnökségi ülésen a tagok mellett jelen lesznek a nemzeti csúcs szocialista küldöttei: miniszterek, országgyűlési bizottsági elnökök.

A rendkívüli frakcióülésen részt vesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter. A nemzeti csúcsot Gyurcsány Ferenc kezdeményezte az MSZP múlt szombati kongresszusán, azzal, hogy a fórum alkossa meg a nemzeti felemelkedés programját.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Nemzeti csúcs: az SZDSZ és az MDF ott lesz, a Fidesz még nem tudja

Az MSZP, az MDF és - fenntartásokkal ugyan, de - az SZDSZ politikusai is ott lesznek a miniszterelnök által kezdeményezett társadalmi-gazdasági nemzeti csúcson, a Fidesz és a KDNP később dönt a részvételről - így összegezhetőek a pártok eddig elhangozott nyilatkozatai.

MTI Itthon

Orbán is ott lesz a Nemzeti csúcson

Orbán Viktor ott lesz a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezésére összehívott Nemzeti csúcson. Ezt maga a Fidesz elnöke jelentette be a Hír Tv hétfő esti műsorában, ahol arról is beszélt, hogy a kormány válságkezelő 12 pontja valójában egy "gigantikus megszorító csomag", és szerinte ez ellen kellene összefogni.

MTI Itthon

Nemzeti csúcs: eddig hárman jelezték, hogy nem vesznek részt

Kedd estig hárman - Sólyom László jelenlegi és Mádl Ferenc volt államfő, valamint Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke - jelezték, hogy nem vesznek részt a miniszterelnök által kezdeményezett szombati nemzeti csúcson. Az öt parlamenti párt vezetője elmegy, ahogyan három volt miniszterelnök, a tudományos akadémia jelenlegi és két volt elnöke, továbbá a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi, és három korábbi elnöke.

Vélemény

Csizmadia Ervin: Nemzeti csúcs vezethet a nagykoalícióhoz?

A politikai elit által működtetett struktúra és intézményrendszer kimerült. Egyre inkább érdemes elgondolkodni egy ma még bizarrnak tűnő megoldásról, az MSZP-Fidesz intézményes, kormányzati szintű együttműködéséről, azaz egy nagykoalícióról. Nem lehetne-e ennek kiindulópontja a nemzeti csúcs? Hazai példa is van. A Deák Párt és a Balközép Párt 1875-ben, ádáz belpolitikai küzdelmek után egyesült– tekintettel az akkori gazdasági-pénzügyi vészhelyzetre.

Vélemény

Nemzeti csúcslejáratás?

Előre megjósolható, Gyurcsány Ferenc szombaton, a Nemzeti Csúcstalálkozón, a „válságos időkre való tekintettel” komoly gazdasági megszorításokat javasol majd, amelyeket az ellenzék, ugyancsak a válságra hivatkozva, lesöpör az asztalról. Eközben a két oldal hívei kölcsönösen egymást fogják vádolni, esetleg egy-két bizottságot alakítanak, majd szétszélednek. Az összefogás ezúttal is elmarad.

hvg.hu Itthon

Nézőpont Intézet: gyenge lábakon áll Gyurcsány "nemzeti csúcsa"

A miniszterelnök által meghirdetett "nemzeti csúcs" összetétele, feladata, hatásköre, de még belső döntéshozatala sem ismert a meghirdetése utáni ötödik és a megalakulása előtti harmadik napon - olvasható a Nézőpont Intézet elemzésében. Az írás szerint a a programalkotás „társadalmasításával” Gyurcsány közvetetetten elismerte a kisebbségi kormány működésképtelenségét.

Lehet, hogy az ön hétmilliós nyereménye hever az OTP-nél? Egy ellenőrzést megér

Lehet, hogy az ön hétmilliós nyereménye hever az OTP-nél? Egy ellenőrzést megér

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit