szerző:
MTI

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök a pártok egyetértésén alapuló "nemzeti paktumot" javasolt a globális pénzügyi válság kedvezőtlen hatásainak a kivédésére - írta a nemzeti csúcsról szóló anyagában a dpa német hírügynökség.

Az írás szerint a paktum fejezné ki a nemzeti konszenzust az euró bevezetésének, a nyugdíjak jövőbeli finanszírozásának és a közkiadások reformjának menetrendjéről. A kormányfő javaslatára az ellenzék hűvösen reagált. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy új megszorító csomagot készít elő a lakosságnak. Ez szerinte csak annak a politikának a folytatása lenne, amely az országot válságba sodorta.  

Orbán Viktor a csúcson
© Stiller Ákos
A nemzeti csúccsal foglalkozott az AFP francia és a Reuters brit hírügynökség is,  de értékelések helyett inkább csak ismertetve a legfontosabb felszólalásokat. Az AFP egyebek között kiemelte: Gyurcsány Ferenc szerint a mostani körülmények között lehetetlen végrehajtani az előirányzott adócsökkentéseket, s  Gyurcsány "szenzációsnak" nevezte, hogy ezzel a munkaadók képviselői egyetértenek. A hírügynökség megemlítette, hogy a kormányfő komolynak minősítette az ellenzéki MDF javaslatát a szociális kiadások átstrukturálásáról, s üdvözölte Orbán Viktort, illetve az SZDSZ-t is egyes javaslataik kapcsán.

Demján Sándortól, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökétől a francia hírügynökség például azt idézte, hogy a legelső dolog a kiadáscsökkentés, a fizetőképesség fenntartása, s csak ezt követően lehet gondolni az adócsökkentésre.

Simor Andrásnak, a jegybank elnökének beszédéből pedig többek között azt emelte ki, hogy a pénzügyi válság kihívásaira csak az adhat megoldást, ha a magyar gazdaság sérülékenysége csökken az euró bevezetése, a gazdasági növekedés újraindítását célzó versenyképesség-emelés és a jóléti kiadások jelentős csökkentése révén. 

A Reuters brit hírügynökség szintén Simort idézi, mégpedig azt a kijelentést, hogy Magyarország egy évvel korábban kikerülhet az EU túlzott deficiteljárása alól, mint ahogy azt a konvergenciaprogramban vállalta (azaz már jövőre, tehát egy évvel a tervezett céldátum előtt a GDP 3 százaléka alá csökkentheti államháztartási hiányát.)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Nemzeti csúcs percről percre

Ma rendezik a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében a miniszterelnök által összehívott nemzeti csúcsot. A tanácskozáson felszólal Gyurcsány Ferenc kormányfő, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Veres János pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök is. Kövesse az eseményeket a hvg.hu-val!

MTI/hvg.hu Itthon

Mi történt a nemzeti csúcson? - fotók

Bölcs volt a kormányoldal, hogy javasolta a nemzeti csúcsot, és bölcs volt az ellenzék, hogy elfogadta a meghívást; a párbeszédre való készség "magatartáskultúra-váltást" kíván, és ez megtörtént - így értékelte a házigazda, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Glatz Ferenc a szombati nemzeti csúcsértekezletet.

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Magyarországon tölti valószínűleg a húsvétot Geert Wilders, a holland szélsőjobb megkopóban lévő csillaga

Magyarországon tölti valószínűleg a húsvétot Geert Wilders, a holland szélsőjobb megkopóban lévő csillaga

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről