szerző:
MTI

A gyalogosok alig húsz százaléka ismeri pontosan a KRESZ rá vonatkozó szabályait - derült ki a GRSP (Global Road Safety Partnership - Partnerség a Közlekedésbiztonságért) Magyarország Egyesület felméréséből.

A szeptemberben készült nem reprezentatív felmérés a gyalogosok közlekedési szokásait vizsgálta. A személyes megkérdezésen alapuló kutatás szerint a gyalogosok 46 százaléka szokott átkelni az úttesten a jelzőlámpa tilos jelzése ellenére is. Némi pozitívum, hogy a válaszadók 88 százaléka saját bevallása szerint mindig körülnéz, mielőtt a zebrán átkelne.
   
A sok szabálytalanság ellenére a megkérdezettek 99 százalékát gyalogosként még sohasem büntették meg, ami a jövőben változhat, hiszen a rendőrség fokozottabban figyel a gyalogos szabálysértőkre. Az elmúlt két hétben több százezer forint bírságot szabtak ki.
   
A felmérés szerint a gyalogosok 65 százaléka tudja, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen mindig elsőbbsége van az autósokkal szemben, míg 20 százalékuk gondolja úgy, hogy csak a jelzőlámpával ellátott zebrán van elsőbbsége. A megkérdezettek 19 százaléka tudta csak biztosan, hogy útkereszteződésben elsőbbséget élvez a kanyarodó autóssal szemben.
   
A gyalogosok 46 százaléka szerint a balesetek megelőzésére megoldást nyújthatna az a tervezett KRESZ-módosítás, miszerint az autósoknak már akkor meg kellene állniuk, ha gyalogos tartózkodik az átkelőhely közvetlen közelében. A többség viszont más megoldást javasolna: szigorúbb büntetéseket (pénzbüntetés, jogosítvány elvétele), további figyelmeztető jelzések(jelzőlámpa, táblák, felfestések) és kamerák, trafipaxok elhelyezését a zebráknál.
   
A válaszadók 40 százaléka állította, hogy nem érzi magát biztonságban a zebrán, s ezt nem csak az idősebb korosztály tagjai mondták. 
   
A GRSP Magyarország Egyesület célja, hogy az emberek a zebrára biztonságos átkelőhelyként tekintsenek, ezért járdafestési akcióba kezdett: a legveszélyesebb gyalogos-átkelőhelyekre sárga jelzéseket festett, amelyek a járókelők figyelmét hívják fel arra, hogy mielőtt lelépnek a járdáról, nézzenek körül.
   
Ilyen jelzés került például a Kőbányai út józsefvárosi piacnál kettő és a Kós Károly sétányon három átkelőhelyhez. Sárga nyilak kerülnek még a XI. kerület Villányi út–Tas Vezér utca, a IV. kerület Tél utca-Erzsébet utca, a IX. kerület Gubacsi út–Timót utca zebrájához is. Az egyesület később Pécsett is megrendezi a járdafestési akciót.
   
A GRSP nemzetközi szervezetet a Világbank hozta létre 1999-ben, azzal a céllal, hogy a kiválasztott fejlődő és átmeneti gazdaságú országokban segítse elő a kormányzati, a civil és az üzleti szektor együttműködését a közlekedésbiztonság javítása érdekében. 
   
Magyarországon 2000-ben alakult meg a GRSP Nemzeti Bizottság, majd 2005-ben kiemelten közhasznú szervezetként a GRSP Magyarország Egyesület.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

Szigorúbb KRESZ

Elsősorban a gyalogosok védelmében a tavaly áprilisi változtatás után a KRESZ újabb módosítását javasolja a...

MTI Itthon

Csak kisebb módosítás várható a KRESZ-ben

Egyelőre csak kisebb módosítás várható a KRESZ-ben Kondorosi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kormánybiztosa szerint. Elsősorban a gyalogosok és a kerékpárosok fokozott védelméről van szó.

Trend

Bicajos-KRESZ

Kötelező felszerelésekFehér színű első lámpa; vörös színű, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható hátsó...

MTI Itthon

Jobban védené a KRESZ a kerékpárosokat

Jogalkalmazói és jogalkotói lépésekről, a KRESZ módosításáról tárgyalt csütörtökön az Új rend és szabadság program kormánybiztosa a Magyar Kerékpárosklub elnökével - tájékoztatott a kormánybiztos hivatala.

Megnyugodhatunk: nem fogja reklámra használni a Pepsi az égboltot

Megnyugodhatunk: nem fogja reklámra használni a Pepsi az égboltot

Napelemes pályázaton kartellezett öt cég, lebuktak

Napelemes pályázaton kartellezett öt cég, lebuktak

Félt az erőszakos férjétől, a rendőrök elvitték a férfi fegyvereit is

Félt az erőszakos férjétől, a rendőrök elvitték a férfi fegyvereit is

Nincs felhajtás, de döntő fontosságú lehet Putyin és Kim első csúcstalálkozója

Nincs felhajtás, de döntő fontosságú lehet Putyin és Kim első csúcstalálkozója

Meghalt a Dallasban Cliff Barnest alakító Ken Kercheval

Meghalt a Dallasban Cliff Barnest alakító Ken Kercheval

Eltűnt Fafula Mirella

Eltűnt Fafula Mirella