szerző:
Csikász Brigitta

Pénteken hirdetnek eredményt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hatmilliárdos értékű gépjármű beszerzésére kiírt közbeszerzési pályázatáról. Több ajánlattevő szerint viszont a tender egyetlen cégre, a Porsche Lízingre passzol, amiért panaszt adtak be a Közbeszerzési Döntőbizottságánál.

Kétezeregyyszáz autóval újítja meg gépjárműparkját az ORFK, ebből ezerötszázat közbiztonsági munkában, hatszázat pedig a hivatali ügyintézésben használna. A közbeszerzési pályázat pénteken lezárul, ám az ajánlattevők egy része úgy érzi, nem egyenlő esélyekkel indulnak a tenderen. A Közbeszerzési Döntőbizottságánál panaszt tevő X-Rent Kft. ügyvezető igazgatója, Tekse Kálmán a hvg.hu-nak elmondta, azt kifogásolták, hogy a Miniszterelnöki Hivatal Központi Szolgáltatási Főigazgatósága (KSZF) által kiírt pályázat mellékletében a besoroló tábla eltér a törvény szerint meghatározott állami normatíva képletezésétől. Magyarán, az egyik olcsóbb típus magasabb nívójúnak van besorolva.

„A KSZF-képletei alapján történő számítás eredményeként az egyik modell, a Skoda Octavia Tour másik kategóriába esik, mint ahova egyébként az állami normatíva szerint tartozik. Ez pedig azt jelenti, hogy a Skoda Octavia Tourral – az ezzel a típussal induló – Porsche Lízing és Szolgáltató Kft. jobb árat tud adni a többi céghez képest, és a valójában azonos kategóriát ajánlóknál versenyképesebb" - mondta Tekse Kálmán. Az X-Rent vezetője az is nehezményezi, hogy a KSZF-hez benyújtott panaszukat az eredményhirdetés előtt már nem fogják elbírálni. Ezt egyébként a Közbeszerzési Döntőbizottságnál is megerősítették, mondván, november 11-én dőlhet el, hogy jogos-e a beadott panasz. Tekse kifejezte reményét, hogy a Döntőbizottság határozata a szerződéskötési moratórium lejárta előtt megszületik.

Az X-Rent vezetőjével szemben az ALD Automotive Kft. ügyvezető igazgatója, Szántó Viktor nem érzi úgy, hogy csak a Skoda Octaviák férnek bele a tender paramétereibe, így véleménye szerint az általuk ajánlott Ford vagy Opel típusú autók is befutók lehetnek.

Az esélyesként emlegetett Porsche Lízing és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Borók János a hvg.hu-val közölte, mivel a tender eredményhirdetés előtt áll, nem akar beszélni róla, s azokhoz a megjegyzésekhez sem szeretne semmit sem hozzáfűzni, hogy a céget tartják a legesélyesebbnek az ajánlattevők közül. „Nem foglalkozom ezzel, mert a megkifogásolt normatívát nem mi alkottuk, nem mi alkalmazzuk, és nem is mi kifogásoltuk meg. Elindultunk a pályázaton, és tesszük a dolgunkat.”

Az ORFK illetékeseit nem tudtuk kifaggatni a közbeszerzési pályázat kapcsán felmerült dolgokról. A gazdasági főigazgató helyettese, Bogár Tamás azt üzente, hogy folyamatban lévő ügyben nem kívánnak nyilatkozni.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Gazdaság

Közbeszerzéssel kíván hitelhez jutni két vasúti cég

A MÁV-TRAKCIÓ Zrt. 10,3 milliárd forint beruházási hitelt, a MÁV Zrt. pedig 5,8 milliárd forint folyószámla hitelt kíván felvenni tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében - az ajánlattételi felhívások a Közbeszerzési Értesítőben jelentek meg.

MTI Gazdaság

Változatlan közbeszerzési értékhatárok

Változatlanul hagyja a jövő évi költségvetési törvényjavaslat a közbeszerzési értékhatárokat, így a legmagasabb limit továbbra is 100 millió forint marad. A közbeszerzési törvény úgy rendelkezik, hogy a különféle eljárásfajtákra az értékhatárokat – amelyek felett kötelező a közbeszerzés lefolytatása – mindig a költségvetési törvény határozza meg a következő évre. Ez alól kivétel az uniós értékhatár, mivel azt nem a magyar parlament dönti el.

HVG Itthon

Botrányos "Siemensre szabott" közbeszerzés a mentőknél

Az Új Magyarország fejlesztési terv kiemelt projektjei közé bekerült az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) több beruházása is. A mentésirányítási rendszer fejlesztésére összesen 4,1 milliárd forint vehető igénybe, ami már a legnagyobb informatikai és kommunikációs cégek érdeklődését is felkelti. A pályázati kiírást elolvasva azonban kedvük hamar elmehet.

MTI Gazdaság

Microsoft-per: jogszerű volt a közbeszerzés az FB szerint

Elutasította a Fővárosi Bíróság hétfőn első fokon az úgynevezett Microsoft-perben a felperes keresetét, s megállapította, hogy a Központi Szolgáltató Főigazgatóság (KSZF) által kiírt közbeszerzés során jogszerűen alkalmazták "a Microsoft, vagy azzal egyenértékű szoftverek közbeszerzése, cseréje, vétele és a programokhoz kapcsolódó szolgáltatások" kitételt.

MTI Itthon

Hatmilliós bírság a Duna Tv-nek egy közbeszerzés miatt

A Duna Televízió Zrt.-t 6 millió forintra bírságolta a közbeszerzési döntőbizottság, mivel a mobil távközlési szolgáltatásra kiírt tenderén, az általa szabott feltételektől eltérő, érvénytelen ajánlatot hirdetett ki nyertesnek - a határozat a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

hvg.hu Itthon

Megsértette a közbeszerzési törvényt az autópálya-kezelő

Megsértette a közbeszerzési törvény esélyegyenlőségre vonatkozó alapelvét az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) autóflotta beszerzésére és kezelésére kiírt pályázata, ezért a Közbeszerzések Tanácsának (KT) döntőbizottsága hárommillió forintos bírságot szabott ki a cégre. A tender azonban nem érvénytelen.

MTI Gazdaság

ÁSZ: túlszabályozás, joghézag és bürokrácia a közbeszerzésben

A 2003-ban született új közbeszerzési törvényben a túlszabályozottság és a joghézagok együttesen vannak jelen, s emiatt a jogalkalmazók számára nehezen átláthatók a szabályok, bürokratikus a közbeszerzés – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a közbeszerzési rendszer működésének ellenőrzési jelentésében, amely a szervezet honlapján olvasható.

Oroszországban mostantól büntetik az álhírterjesztést

Oroszországban mostantól büntetik az álhírterjesztést

Amerikai válasz az 5-ös BMW-re és az E-osztályos Mercire, itt a legújabb Cadillac

Amerikai válasz az 5-ös BMW-re és az E-osztályos Mercire, itt a legújabb Cadillac

Iránban tíz év börtönre ítéltek egy amerikai állampolgárt

Iránban tíz év börtönre ítéltek egy amerikai állampolgárt

Egyre több komoly ellensége van az oltásellenességnek

Egyre több komoly ellensége van az oltásellenességnek

Eltűnt 14 éves fiút keresnek Bács-Kiskun megyében

Eltűnt 14 éves fiút keresnek Bács-Kiskun megyében

Mazda 3-teszt: nyomokban MX-5 életérzést tartalmaz

Mazda 3-teszt: nyomokban MX-5 életérzést tartalmaz