szerző:
MTI

A jobboldali ifjúsági mozgalomban tevékenykedő Prácser László részt vett a pályázatok elbírálásában és segítette a Zuschlag Jánoshoz kötődő civil szervezetek pályázatainak eredményes elbírálását.

Ez derült ki a kilencedrendű vádlott nyomozati szakban tett vallomásából, amelyet Fodor Endre tanácsvezető bíró olvasott fel a Zuschlag-per keddi tárgyalásának délutáni részében a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. A felolvasás után folytatódott a vádlott meghallgatásával a bizonyítási eljárás. 
   
Prácser Lászlót jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével (mint társtettest) és magánokirat-hamisítás vétségével (mint tettest) vádolja az ügyészség.
   
A nyomozati szakban tett vallomás szerint a bűncselekmények elkövetésének időszakában az MDF ifjúsági szervezetéhez, az IDF-hez kötődő vádlott nemcsak a pályázatok elkészítésében segítette a Zuschlag Jánoshoz kötődő ifjúsági szervezeteket, hanem mint a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram (GYIA) tanácsának tagja a pályázatok elbírálásában is részt vállalt.
   
Prácser László, aki tagja volt több, a jobboldalhoz köthető és számos keresztény ifjúsági szervezetnek is, 1997-ben az Országos Gyermek- és Ifjúsági Parlament (OGYIP) elnöke lett, majd a pályázatokról döntő GYIA tanács 14 tagú döntéshozó testületébe is bekerült.
   
Vallomása szerint szavazatával támogatta a Zuschlag Jánoshoz köthető civil szervezetek pályázatait a tanácsban, valamint értesítette az elsőrendű vádlottat, ha az utólagos elszámolással kapcsolatban probléma merült fel. Határozottan visszautasította azonban, hogy ezért pénzt kapott volna. Elmondása szerint Zuschlag János csak kölcsönadott neki pénzt, amit ő visszaadott.
   
A vallomásból az derült ki, hogy a 14 tagú tanács 7, kormányoldalhoz köthető tagja és a többi tag egyezséget kötött az általuk preferált pályázatok elbírálásakor.
   
Lados István másodrendű vádlott (Zuschlag személyi titkára) korábbi vallomása szerint egy alkalommal Zuschlag János "bombariadót rendelt" azért, mert Prácser László "nem jól állt" az ifjúsági szervezeteket tömörítő Gyermek és Ifjúsági Konferencia (GYIK) vezetőválasztó gyűlése előtt. A bombariadó után, a megismételt választáson már Prácsert választották a GYIK elnökévé.
   
A másodrendű vádlott vallomásában elmondta, hogy erről Zuschlag beszélt neki még 2003-ban, amikor Prácser László Zuschlagot meghívta az ifjúsági szervezeteket tömörítő szervezet vezetőválasztó gyűlésére.
   
Lados István korábban beszámolt arról: Zuschlag és Prácser együttműködött abban, hogy az érdekeltségeikbe tartozó egyesületek pályázatai eredményesek legyenek.
   
A másodrendű vádlott elmondta, hogy több alkalommal vitt át pályázati papírokat Zuschlagtól Prácserhez, mert ő tudott "jó pályázatokat" írni a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) által kiírt pályázatokra. Lados szerint Prácser László olyan pályázatíró csapatot működtetett, amelynek tagjai nagyon jó pályázatokat írtak. Prácser csapata Zuschlaghoz köthető civil szervezetek NCA-hoz beadott pályázatait is elkészítette, ezért 35 százalék "sikerdíjat" kapott.
   
A bizonyítási eljárás csütörtökön a tizedrendű vádlott, Szente Zsolt meghallgatásával folytatódik. Fodor Endre tanácsvezető bíró a tárgyalási nap végén beszámolt a bírói tanács döntéséről, amelyet Zuschlag János elsőrendű, valamint Katus Ferenc harmadrendű vádlott előzetes letartóztatásának ügyében, valamint Lados István másodrendű vádlott házi őrizetének ügyében hoztak. Ezekben az ügyekben azért kellett dönteni, mert a vádemelés óta fél év telt el. A bírói tanács úgy határozott, hogy az elsőfokú végzésig a kényszerintézkedéseket fenntartja; a döntés ellen a vádlottak fellebbezhetnek. 
   
A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre. 
   
Zuschlag János - aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt - 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HavariaPress Itthon

Zuschlag fogta a rendőrséget?

Vélhetőleg éveken keresztül "fogta" a rendőrséget Zuschlag János a vele szemben folytatott rendőri nyomozás időszakában: ez derült ki azokból a lehallgatott telefonbeszélgetésekbõl, melyeket hétfő délelõtt játszottak le a volt politikus büntetőperének bírósági tárgyalásán - értesült a HavariaPress.

HavariaPress Itthon

Nem tett vallomást Zuschlag

Egyelőre nem tett vallomást a vele szemben folytatott büntetőper mai tárgyalási napján Zuschlag János.

MTI Itthon

Zuschlag és az MSZP közötti alkudozásra utal egy telefonbeszélgetés

Zuschlag János és MSZP közötti alkudozásra történtek utalások abban a telefonbeszélgetésben, amelyet az elsőrendű vádlott egy ismeretlen személlyel folytatott; a Zuschlag-per keddi tárgyalási napján a bíró felolvasta a szöveget, majd lejátszotta a felvételt a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Koronavírus: karanténba kerülnek az óceánjáróról hazahozott magyarok

Koronavírus: karanténba kerülnek az óceánjáróról hazahozott magyarok

Két új funkció is kerül a Chrome böngészőbe

Két új funkció is kerül a Chrome böngészőbe

Lángoló balesettel ért véget az idei Daytona 500-as – de nem ettől a legamerikaibb a szeszcsempészek unokáinak versenye

Lángoló balesettel ért véget az idei Daytona 500-as – de nem ettől a legamerikaibb a szeszcsempészek unokáinak versenye

Michelle Obama megmutatta, hogy nézett ki a szalagavatóján

Michelle Obama megmutatta, hogy nézett ki a szalagavatóján

Évszázadok után visszatértek a Sixtus-kápolnába Raffaello falikárpitjai

Évszázadok után visszatértek a Sixtus-kápolnába Raffaello falikárpitjai

Hat órán át vesztegelt egy gép Ferihegyen, az utasokat nem engedték leszállni

Hat órán át vesztegelt egy gép Ferihegyen, az utasokat nem engedték leszállni