szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tovább dagad a VII. kerületi ingatlanbotrány: a házeladások miatt feljelentést tevő ügyvéd szerint a történtek érintettje lehet akár a polgármester és a jegyző is – írja pénteki számában a Népszabadság.

Elrendelte a bíróság az erzsébetvárosi SZDSZ-frakcióvezető, gazdasági bizottsági elnök, Gál György előzetes letartóztatását, mert azzal gyanúsítják, hogy az önkormányzatnak különböző ingatlanügyekkel 700 millió forint kárt okozott, s megkísérelt 1,6 milliárd forint értékű károkozást. A gyanú szerint a politikus nyolc önkormányzati épületet játszott át a piaci ár alatti értéken 2003-ban és 2004-ben egy vállalkozónak, akitől összesen 195 millió forint kenőpénzt kapott.

Az eladásokon az önkormányzat egy fillért sem keresett. A Népszabadság úgy tudja, a törvénysértőnek tartott ingatlanügyek közé tartozik egy Dembinszky utcai, valamint több Dob utcai, Király utcai és Klauzál utcai ingatlan. Az egyik vitatott ingatlan, a Király utca 15. esetében az ez ellen tiltakozó lakóknak egy négy évvel ezelőtti lakógyűlésen Gál György – és ezt több tanú is állítja – azt mondta: ha a bérlők nem hajlandók megegyezni a vevővel lakásaik átadásáról, akkor ők sem vehetik meg az otthonaikat, a műemlék épületet pedig az önkormányzat a következő 15 évben nem fogja felújíttatni – írja a Népszabadság.

A vitatott ingatlanügyek szereplői közül sokak vagyona feltűnően gyarapodott az elmúlt időszakban. Gál élettársa, Török Tímea nevére került egy 140 millió forintot érő luxuslakás, a nyolc általánost végzett, villanyszerelő Gál több budapesti lakása, balatoni és horvátországi nyaralója pedig összesen több mint négyszázmillió forintot ér, ezek közt a tegnap előzetesbe helyezett bizottsági elnök egy harmincmilliós Jaguárral ingázott.

Az aggályos ingatlanügyek miatt 2006-ban feljelentés készített Hoffmann László ügyvéd a Népszabadságnak azt mondta: ugyan a vitatott ingatlaneladásokat Gál terjesztette bizottsági elnökként a képviselőtestület elé, a döntés végrehajtásáért Hunvald György szocialista polgármester felelt. Az ügyvéd közölte: csodálkozna, ha „a gyanúsításokból kimaradna a polgármester, sőt, akár a jegyző felelőssége is fennállhat", hiszen ő ellenjegyezte az ingatlaneladásokról szóló előterjesztéseket.

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!