szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tovább dagad a VII. kerületi ingatlanbotrány: a házeladások miatt feljelentést tevő ügyvéd szerint a történtek érintettje lehet akár a polgármester és a jegyző is – írja pénteki számában a Népszabadság.

Elrendelte a bíróság az erzsébetvárosi SZDSZ-frakcióvezető, gazdasági bizottsági elnök, Gál György előzetes letartóztatását, mert azzal gyanúsítják, hogy az önkormányzatnak különböző ingatlanügyekkel 700 millió forint kárt okozott, s megkísérelt 1,6 milliárd forint értékű károkozást. A gyanú szerint a politikus nyolc önkormányzati épületet játszott át a piaci ár alatti értéken 2003-ban és 2004-ben egy vállalkozónak, akitől összesen 195 millió forint kenőpénzt kapott.

Az eladásokon az önkormányzat egy fillért sem keresett. A Népszabadság úgy tudja, a törvénysértőnek tartott ingatlanügyek közé tartozik egy Dembinszky utcai, valamint több Dob utcai, Király utcai és Klauzál utcai ingatlan. Az egyik vitatott ingatlan, a Király utca 15. esetében az ez ellen tiltakozó lakóknak egy négy évvel ezelőtti lakógyűlésen Gál György – és ezt több tanú is állítja – azt mondta: ha a bérlők nem hajlandók megegyezni a vevővel lakásaik átadásáról, akkor ők sem vehetik meg az otthonaikat, a műemlék épületet pedig az önkormányzat a következő 15 évben nem fogja felújíttatni – írja a Népszabadság.

A vitatott ingatlanügyek szereplői közül sokak vagyona feltűnően gyarapodott az elmúlt időszakban. Gál élettársa, Török Tímea nevére került egy 140 millió forintot érő luxuslakás, a nyolc általánost végzett, villanyszerelő Gál több budapesti lakása, balatoni és horvátországi nyaralója pedig összesen több mint négyszázmillió forintot ér, ezek közt a tegnap előzetesbe helyezett bizottsági elnök egy harmincmilliós Jaguárral ingázott.

Az aggályos ingatlanügyek miatt 2006-ban feljelentés készített Hoffmann László ügyvéd a Népszabadságnak azt mondta: ugyan a vitatott ingatlaneladásokat Gál terjesztette bizottsági elnökként a képviselőtestület elé, a döntés végrehajtásáért Hunvald György szocialista polgármester felelt. Az ügyvéd közölte: csodálkozna, ha „a gyanúsításokból kimaradna a polgármester, sőt, akár a jegyző felelőssége is fennállhat", hiszen ő ellenjegyezte az ingatlaneladásokról szóló előterjesztéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint egy évre börtönbe küldték Joshua Wongot

Több mint egy évre börtönbe küldték Joshua Wongot

Az ereszcsatornák felhasználási módjairól adnak jó tanácsokat Bálint gazda Facebook-oldalán

Az ereszcsatornák felhasználási módjairól adnak jó tanácsokat Bálint gazda Facebook-oldalán

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók