szerző:
MTI

Bármikor tarthatnak rövid figyelmeztető sztrájkot a BKV buszos szakszervezetei - közölte Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének szóvivője.

Nemes Gábor elmondta, miután múlt csütörtökön megtették sztrájkfelhívásukat és ezzel egy időben egyhetes kollektív munkaügyi vitát is kezdeményeztek, a törvények értelmében ez idő alatt bármikor lehet egy legfeljebb kétórás figyelmeztető sztrájkot tartani. Ezt nem kell előre bejelenteni.

Nemes szólt arról is, hogy a hétfői tárgyaláson sem történt előrelépés az idei béremelésről folytatott tárgyaláson. A munkáltató továbbra is ragaszkodik az idei 3, míg a buszos szakszervezetek a 8 százalékos béremeléshez. Ezzel együtt kevés annak az esélye, hogy ezen a héten sztrájkba lépjenek követeléseik eléréséért.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke elmondta, hogy a hétfői tárgyaláson a kötöttpályás (HÉV, metró, villamos) szakszervezetek is kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a munkáltatónál, ami azt jelenti, hogy a cég vezetőségének tárgyalási kötelezettsége van egyhetes időtartamra. A szakszervezeti vezető szerint erre azért volt szükség, mert tapasztalataik szerint a munkáltató "időhúzásra játszik". Mint hozzátette: ha ez továbbra is így folytatódik, elképzelhető, hogy ők is sztrájkot jelentenek. A kötöttpályás szakszervezetek a buszosokkal szemben 7,5 százalékot követelnek idei bérfejlesztésként.

A BKV közleményben tudatta: a felek között a még elégséges szolgáltatásról a technikai jellegű egyeztetések folytatódtak, a 11 szakszervezet és a menedzsment mindkét témában kedden tovább folytatja a tárgyalást, szerdától pedig kollektív munkaügyi egyeztetés keretében folytatódik majd a 2009-es bérvita.  Igyekeznek mielőbb kompromisszumot kötni a 28 szakszervezettel, és mindent megtesznek azért, hogy elkerülhető legyen a kilátásba helyezett sztrájk.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Karrier

Újabb BKV-sztrájk lehet december 18-án

Újabb munkabeszüntetést tartanának a BKV szakszervezetei, elsősorban a buszágazatot képviselők december 18-án, üzemkezdettől 13 óráig, ha nem teljesülnek a cég gazdasági problémáinak rendezésére vonatkozó követeléseik december 15-ig - közölték a szakszervezetekből alakult sztrájkbizottság képviselői.

MTI Karrier

A villamosok és a trolik járnak majd a BKV-sztrájk alatt

A metró és a HÉV dolgozóin kívül nem sztrájkolnak a villamos- és trolibuszágazatok szakszervezetei sem jövő csütörtökön. A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) szombaton közölte, hogy a metró-, a HÉV-, a villamos- és a trolibusz-szakszervezetek nem vesznek részt a félnapos munkabeszüntetésben.

MTI Itthon

Elmarad a BKV-sztrájk

Elmarad a BKV zömében buszos szakszervezetei által csütörtökre időzített félnapos munkabeszüntetés. A közlekedési cég 40 milliárd forintot kap az államtól.

MTI Itthon

BKV-sztrájk jöhet

BKV-sztrájk lehet január utolsó napjaiban, ezúttal azonban nem a buszosok, hanem a cég dolgozóinak, illetve tevékenységének egyaránt 60 százalékát lefedő kötöttpályás szakszervezetek szervezésében - tudta meg az MTI pénteken városházi és BKV-forrásokból.

Iskolatársát rabolta ki egy diák és barátja Békésen, meg is verték

Iskolatársát rabolta ki egy diák és barátja Békésen, meg is verték

Révész: Kényszerházasság

Révész: Kényszerházasság

Ha kell, ölben viszik fel a stúdióba Marsi Anikót a balesete után

Ha kell, ölben viszik fel a stúdióba Marsi Anikót a balesete után

Rendőrkutyát klónoztak Kínában a kiképzési idő csökkentése érdekében

Rendőrkutyát klónoztak Kínában a kiképzési idő csökkentése érdekében

Vízre utaló nyomokat talált a japán űrszonda a Ryugu kisbolygón

Vízre utaló nyomokat talált a japán űrszonda a Ryugu kisbolygón

Szijjártó: Nem költözik az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe

Szijjártó: Nem költözik az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe