szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy pozsonyi edzőteremből kilépve kattant a bilincs az egyik legkeresettebb magyar bűnöző, Varga László kezén a múlt héten. A férfit, akit nemsokára hazahozhatnak Szlovákiából, többek között a nyolc évvel ezelőtti zálogházi rablássorozatban való részvétellel és egy pénzszállító kirablásával gyanúsítják.

Varga László – aki ellen összesen 19 rendbeli rablás miatt adtak ki európai elfogatóparancsot – oszlopos tagja volt annak a csoportnak, amely tizennégy zálogházat fosztott ki fegyveres fenyegetéssel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2000 novembere és 2001 augusztusa között, ezzel több százmillió forintnyi értéket – ékszereket és pénzt – eltulajdonítottak.

A banda  – amelyben a móri rablógyilkossággal is meggyanúsított, azóta eltűnt Farkas Róbert is részt vett  – egy támadást követően bukott le. A miskolci zálogház kirablása után a város Majális parkjának közelében a rendőrök elől menekülőve autójuk egy kanyarban kisodródott és fennakadt az útpadkán. Ekkor egy férfi kiszállt és lövéseket adott le a rendőrök felé, akik viszonozták a tüzet. Ezután a rablók megpróbáltak futva elmenekülni, de csak egyiküknek sikerült, társa, Gombos László pedig az őt ért három lövés után a földre hasalva megadta magát.

Horváth és a móri ügy
Három éve a Legfelsőbb Bíróság jogerősen kimondta, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság megsértette Horváth Szilárd személyiségi jogait, amikor azt a hamis látszatot keltette róla, hogy a móri mészárlás egyik elkövetője lehet, így félmillió forintos, nem vagyoni kárpótlás járt a férfinak.
Gombos mellett a rendőrség a zálogházi rablókhoz sorolta Horváth Szilárdot is, aki 2002-ben önként adta fel magát, miután a nyomozó hatóság őt gyanúsította a móri mészárlással, mint aztán kiderült, tévesen. A Fővárosi Bíróság Horváth Szilárdot a zacik kifosztása miatt nem ítélte el, nem találta őt bűnösnek benne. Az egyik óbudai szórakozóhely biztonsági őrének agyonlövése miatt viszont első fokon húsz év fegyházbüntetést szabott ki rá 2007. július 27-én. A rablásban társának mondott Gombos László pedig nyolc év szabadságvesztést kapott, de csak egyetlen zaci, a miskolci kifosztása miatt. A többi rablás kapcsán azonban a bíróság egyiküket sem ítélte el, mert azokat nem tudta rájuk bizonyítani. A banda ugyanis profi módon dolgozott, és sem tanúkat, sem nyomokat nem hagyott maga után. A fegyveres támadásokat ráadásul parókában és álszakállban követték el, a menekülésre használt autókat pedig borssal szórták be, hogy semlegesítsék a szagokat.

Az ítéletet a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla tavaly júliusban nem hagyta jóvá, részben a tárgyalás során történt szabálysértések miatt, és mert úgy látta, hogy a rablásokat is a vádlottakra lehetne bizonyítani. A döntést hatályon kívül helyezte, és új tárgyalás lefolytatását rendelte el. Egy vádpontban viszont egyetértett az ítélőtábla az elsőfokú ítélettel: a rendőrökkel kitört tűzharc kapcsán a hivatalos személy elleni, több emberen elkövetett emberölés kísérlete ügyében hozott felmentő rendelkezést helyben hagyta.

Az egyik biztonsági kamera felvétele Vargáékról
© BRFK
Amíg Gombos és Horváth Szilárd a börtönben ült, társukat, Varga Lászlót 2006-ban kiengedték az előzetes letartóztatásból, mivel úgy volt bent három évet, hogy a rablássorozat ügyében nem született ítélet.

Vargával szemben csak lakhelyelhagyási tilalom állt fenn, amit ő ki is használt, és a hvg.hu információi szerint ez idő alatt készülhetett elő a MOM parki akcióra. Egyes vélemények szerint nem véletlen, hogy elkövethette a fegyveres támadást a férfi. A hatóságnak ugyanis illett volna jobban figyelnie a veszélyes bűnözőre, akiről sejthető volt, hogy nem változik meg, és folytatja korábbi életmódját. Egyik segítője ráadásul a pénzszállító elleni 2006. augusztus 14-én elkövetett támadásban a cellatársa volt, aki nem sokkal Varga után szabadult a börtönből.

A két férfi további két ismerősük segítségével a MOM Parkhoz pénzt vivő jármű, a Brinks Hungaria Rt. páncélautójának biztonsági embereitől százmillió forintot zsákmányoltak. A rablás során az egyik pénzkísérő vállon lőtte Vargát, aki súlyosan megsebesült.

A pénzszállító elleni támadás ügyében egyébként a rendőrséget egy szemtanú vezette a rablók nyomára, aki látta, amikor szétlőtt hátsó szélvédőjű (mint utóbb kiderült, néhány nappal korábban ellopott) autójukkal megállnak egy Volkswagen mellett, és abba ketten átülnek, majd mindkét gépkocsi továbbhajt. A tanú gyanúsnak találta a férfiak viselkedését, ezért felírta a Volkswagen rendszámát, amelyről kiderült, hogy a többszörösen körözött Varga László élettársáé volt. Korábbi bűncselekményei miatt pedig a rendőrség ismerte Varga DNS-ét, így hamar kiderült, hogy a meneküléshez használt autóban lévő vérnyomok tőle származnak: őt találhatta el a megtámadott páncélautó sofőrje.

Varga még sebesülten is kereket tudott oldani a magyar nyomozók elől, és mostani elfogásáig Szlovákiában bujkált, igaz itthon is többször látni vélték őt. Három társa viszont nem volt ilyen szerencsés, ők a támadás után néhány hónappal a rendőrök kezére kerültek. Rajtuk kívül Varga László barátnője ellen is eljárás indult. Paula öthónapos terhesen vett részt a fegyveres akcióban, mint sofőr, és – úgy tudjuk – a rendőrség orgazdasággal gyanúsította meg, mivel a zsákmányolt pénzből kiszolgálta magát: több millió forintot vett ki a zsákból, amelyet a páncélautóból megszereztek.

A nyomozó hatóság szerint Varga és társai a MOM parki akción kívül további három fegyveres rablással hozható összefüggésbe, amelyek során százmillió forintot szereztek. Ezek között van az a 2006. március 5-i támadás, amit egy, a III. kerületi Remetehegyi úton lévő házban lakók ellen követtek el. Miután a mérgezett étel nem tette ártalmatlanná a család harci kutyáját, hangtompítós pisztollyal lelőtték, majd berúgták a lakás ajtaját, szablyával és viperával összeverték a bent tartózkodókat. Ezt követően másfél hónap múlva egy XIII. kerületi Jász utcai óra- és ékszer-nagykereskedést raboltak ki, 2005 karácsonya előtt pedig egy pénzszállítót fosztottak ki a Szentendrei úton, egy benzinkútnál.

Varga elfogását a szlovák rendőrség megörökítette
A rendőrség azt feltételezte, hogy Vargának a bujkálásban szlovákiai bűnözői csoportok is segítségére voltak. A többszörösen körözött bűnöző elfogásában – Martin Korch, a szlovák országos rendőr-főkapitányság szóvivőjének közlése szerint – a szlovák és magyar célkörözési egységek együtt vettek részt. A férfit információink alapján akár a héten kiadhatják Magyarországnak.

Varga előkerülésével pedig új irányt vehet a II-III. kerületi bíróságon folyó zálogházi rablás tárgyalása, a bírónak ugyanis ebben a helyzetben újra meg kellene nyitnia a bizonyítási eljárást. Kérdés, hogy a tárgyalást vezető Mikó Gergely megteszi-e ezt, vagy kihagyja Vargát és megtartja már beharangozott perbeszédét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!