szerző:
MTI

Újabb zivatar zúdult Nagykanizsa térségére, alig két órával a kedd délutáni, jégveréssel kísért felhőszakadás után. Somogyban és Baranyában ugyancsak vihar söpört végig, fákat döntve ki, tetőket rongálva meg.

Zala megye csaknem összes tűzoltóját Nagykanizsa környékére irányították, de Somogyból és Vas megyéből is kértek segítséget - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. Először rövid ideig tartó, de nagyon erős szélvihar és jégverés csapott le a megye déli, délkeleti részére, nagyjából ugyanott, ahol öt nappal ezelőtt. A viharkárok elhárítása még alig kezdődött el, amikor kora este jelentős mennyiségű esővel és viharos széllel újabb zivatar érte el Zala déli részét.

A nagykanizsai tűzoltókhoz az első vihar után alig fél órával már több mint 50 bejelentés érkezett. Az ügyeletes tájékoztatása szerint a város környékén főként fakidőlések miatt kellett közbeavatkozniuk, s több, főként palatetős ház tetejét is megrongálta a jég Nagykanizsán, Borsfán és Sandon.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta: a 7-es főút Nagykanizsát elkerülő szakaszán és a belváros számtalan utcájában többméteres fákat és ágakat döntött ki és tört le a szél, több helyen kikerülni sem lehetett a fadarabokat. Sormásnál kettétört egy villanyoszlop is, emiatt a főút felett átívelő vezeték alig néhány méterre került a talajtól, itt a rendőrök biztosították az áthaladást.

A jégverés személyautókban is kárt okozott, szélvédőket, tükröket tört össze. A vihar ideje alatt több járművezető benzinkutak védőteteje és felüljárók alatt keresett menedéket, de volt, ahol éppen emiatt csúsztak egymásba az autók. Kiskanizsán és Sormáson a fa tetőszerkezeteket is megbontotta a vihar.

© MTI


A megyei katasztrófavédelem ügyeletese később úgy összegezte, hogy Lentit kivéve gyakorlatilag a Zalában dolgozó összes tűzoltót Nagykanizsa környékére irányították, de ide Somogyból is kértek segítséget, Lentibe pedig Vas megyéből, Körmendről kaptak erősítést.

A rendkívül erős szél Sandon egy csirketelep tetejét szinte teljesen letarolta, Kiskanizsán pedig valószínűleg lakhatatlanná vált egy épület a letépett tető miatt. A bejelentéseket kora estig még nem tudták összesíteni, de jellemzően fakidőlés, vízbetörés, sárfelhordás miatt riasztották a tűzoltókat Zala megye déli részén.


Somogyban fákat döntött ki a szél

Somogyban tetőket rongált meg, fákat döntött ki kedden kora este a jégesővel érkező vihar. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletére folyamatosan érkeznek a bejelentések a viharkárokról, este nyolc óráig több mint húsz riasztást kaptak - mondta Antalicz Lóránd. Tájékoztatása szerint Inkén és Iharosberényben a szél cserepeket sodort le a tetőkről, egy házról a teljes tetőzetet elvitte. Nagyatád, Csurgó, Böhönye, Segesd és Somogyszob térségében az öt-tizenöt perces intenzív esőzéssel érkező jég elverte a termést, ablakokat, szélvédőket tört be. A viharos erősségű szél fákat döntött ki, ágakat tört le a dél-somogyi térségben. Az ügyeletes elmondta, hogy az áramszolgáltatótól kapott jelzés szerint Bárdudvarnokon és Háromfán ezer ember maradt áram nélkül. A helyreállításon dolgoznak a szakemberek, ahogy a tűzoltók is folyamatosan kapják a riasztást a viharkárok miatt - tette hozzá Antalicz Lóránd.

Pécs sem úszta meg

Számos helyen okozott károkat a kedd esti vihar, valamint az azzal érkező eső, jégeső Pécsett és környékén - közölte a baranyai katasztrófavédelem ügyeletese az MTI-vel. A tűzoltókat több tucatszor riasztották, mert a viharos erejű szél 10-15 méter magas fákat döntött házakra és utakra.

© MTI


Néhol diónyi nagyságú jég hullott, amely például Kővágótöttösön betörte egy családi ház dupla üvegű ablakait - mondta el Sárközi Gábor. Az ügyeletes beszámolt arról, hogy a tűzoltók a kidőlt fák eltávolítása után vizet szivattyúznak pincékből, házak alagsoraiból, amelyeket elöntött a gyorsan lezúduló, nagy mennyiségű csapadék.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagyítás

Nagyítás - Ha a jég még a tetőt is elveri

Heves széllökések és jégverés okozott jelentős károkat Nyíregyháza környékén. A jégeső betörte a palával fedett házak tetejét, letarolta a mezőgazdasági növényeket és gyümölcsfákat.

MTI Itthon

Jelentős kárenyhítést ígérnek a nyírségi vihar károsultjainak

A lakhatás elemi feltételeit biztosító kormányzati támogatás 60, illetve 80 százalékos mértékű lesz a viharkárt szenvedett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken - hangzott el az érintett polgármesterek tanácskozásán, ahol Szittáné Bilarics Erzsébet, az Önkormányzati Minisztérium főosztályvezetője ismertette a szerdán elfogadott rendelet részleteit a helyhatóságok vezetőivel.

MTI Itthon

Készpénz a viharkárosultaknak

A június 7-én Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viharkárt szenvedettek az önkormányzat útján kaphatnak készpénz támogatást, illetve anyagot a lakásuk helyreállítására, de csak akkor, ha biztosítást kötnek a házukra - az erről szóló kormányrendelet a kedden megjelent Magyar Közlönyben található.

MTA Itthon

Viharkárok: 30 milliós gyorssegély a károsultaknak

Négy szabolcsi település részesül 5-5 millió forintos gyorssegélyben az EMFESZ Kft. jóvoltából; a cég ezen kívül 10 millió forintot helyez el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Hivatala által a károsultak számára nyitott letéti számlán.

MTI Itthon

Vihar Nyíregyházán

Vihar pusztított Nyíregyháza térségében délután, a heves széllökések és a jégverés jelentős károkat okozott a Tiszavasvári-Nyírszőllős-Kemecse-Nyírbogdány-Demecser-Berkesz vonalon - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A hülye poén visszanyal: Justin Trudeau zuhanása

A hülye poén visszanyal: Justin Trudeau zuhanása

Kiszivárgott, mikor jön a PlayStation 5, és az is, mennyibe kerülhet

Kiszivárgott, mikor jön a PlayStation 5, és az is, mennyibe kerülhet

Alaptörvény-ellenes volt, hogy leszedették az érdi Fidesz plakátjait

Alaptörvény-ellenes volt, hogy leszedették az érdi Fidesz plakátjait

Használja a Google Térképet? Frissítsen rá most

Használja a Google Térképet? Frissítsen rá most

Űripari veteránokkal szövetkezett a világ leggazdagabb embere, hogy sikerüljön a Holdra szállás

Űripari veteránokkal szövetkezett a világ leggazdagabb embere, hogy sikerüljön a Holdra szállás

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak