szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eltemette az SZDSZ-t Magyar Bálint – derül ki a szabad demokrata politikus Népszabadságnak adott interjújából. Szerinte az SZDSZ pártként befejezte a működését.

Míg az egykori ellenzék politikai képződményei más kelet-közép európai országokban pár év alatt felszámolódtak, az SZDSZ az egyetlen olyan párt, amely a demokratikus ellenzék személyi és intézményes folytonosságát húsz éven át fenntartotta – véli Magyar Bálint. Szerinte a puha diktatúra az oka annak, hogy az SZDSZ húsz évig kihúzta. „Másutt a kemény diktatúra sokkal élesebb töréssel ment át demokráciába, és nagy, antikommunista konglomerátumok léptek fel az első választásokon, majd estek szét a következő években” – magyarázta a Népszabadságnak adott interjújában. Úgy véli, a békés rendszerváltásért nem volt nagy ár, hogy alkut kötöttek az egykori kommunistákkal.

Magyar Bálint
Szerinte a választókat az bizonytalanította el, hogy az SZDSZ a szabad, ám parttalan viták színtere volt, és hiába született egy-egy politikai döntés, az nem befolyásolta a viták nyilvánosságát. „Ez sokszor azt okozta, hogy az SZDSZ-nek egy kérdésről két véleménye volt, de egyikkel sem értett egyet” – magyarázta Magyar. „Ebből fejlődött ki az SZDSZ-ben a belső ellenzéki pozíció éthosza, amelynek később kiemelkedő figurája lett Fodor Gábor, aki '98 óta a belső ellenzék vezetője volt. Ő a korábbi kulturális minták alapján a tiszta értékek megjelenítőjeként definiálta magát minden mással szemben, ami pragmatikus, földhözragadt, esendő. Ezt a szereposztást a sajtó kedvelte. A belső ellenzéki éthosz később a legszimplább hatalmi eszközzé vált” – mondta a politikus.

Bár az interjúban elismerte, hogy a vezető politikusok – köztük ő is – sokszor hibázott, azt állítja, hogy a száznapos program esetében próbálták csökkenteni a kiadások nagyságát. „Az MSZP-vel és a Fidesszel együtt megszavaztuk, ha következetesek vagyunk, akkor a nemmel történő szavazás után fel kellett volna mondanunk a koalíciót, ami előre hozott választásokat jelentett volna. Véleményem szerint 2002-ben ez az SZDSZ eltűnését jelentette volna. Mint ahogy a D-209-es ügy esetében egy ilyen végkifejlet meglebegtetése olyan pánikot keltett, hogy a szavazóink fele átszaladt a szocialistákhoz. Egyszerűen képtelenség volt mindkét igénynek megfelelni” – mondta. Magyar szerint a belső ellenzék ezeket az ellentmondásokat ragadta meg, és „önemésztő hatalmi harc eszközévé formálta”. „Úgy viselkedett, mintha egy gyógyszergyár vezérigazgató-helyettese tíz éven át a gyár vezetője akarna lenni, és ezért folyamatosan arról cikkezik, hogy a gyár termékei nem gyógyítják, hanem ölik a betegeket. De akkor már hiába nyeri el az áhított pozíciót, a termékeiket nem veszik majd, hiszen saját maga kemény munkával hiteltelenítette el a vállalatot” – magyarázta, hozzátéve: a párt mostanra jutott el „egy olyan bohózatig, ahol az új elnök a legvadabb SZDSZ-ellenes vádakat böfögi vissza, és kér értük bocsánatot a társadalomtól”.

Azt azonban Magyar is elismeri, hogy az SZDSZ nem engedte be azokat a témákat a politikájába, amelyek a rendszerváltáskor kivívott szabadság minőségét biztosítják. „Ilyen például a nők elnyomott helyzete, vagy éppen a fogyasztóvédelem kérdése. A romák körüli konfliktusok esetében ellenálltunk még az érdemi vitának is olyan megoldásokról, mint például a családi pótlék iskolába járáshoz kötése, vagy a segélyek egy részének természetbeni, közüzemi számlák törlesztésére juttatása. A polgárőrség megerősítésének elvetése csak azt eredményezte, hogy paramilitáris, szélsőjobbos alakulatok jöttek létre. A valódi válaszokat próbáltuk identitáskampányokkal helyettesíteni” – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!