szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sem a kánikula, sem a vihar nem befolyásolta észrevehetően a Balaton vízminőségét, az mindenütt kiváló - hangsúlyozza keddi közleményében a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézete (MTA BLKI) a július 20-án végzett vizsgálatok eredményei alapján.

Mint a dokumentum rámutat, az egész tóban alacsony az algaszaporodást szabályozó növényi tápanyagok koncentrációja: a nitrogénvegyületek és az ortofoszfát-foszfor mennyisége a kimutatási határ közelében van.
Ennek megfelelően az algák mennyisége is kevés, az a-klorofill koncentráció a megengedhető 75 mikrogrammal szemben literenként 6-16 mikrogramm között változik. A lebegő mikroszkópikus algák összetétele is a tiszta vizet indikálja. 
   
A nitrogénhiányra válaszul a Keszthelyi- és a Szigligeti-medencében megjelentek a fonalas, a légköri nitrogént megkötni képes kékmoszatok, a tó többi részén kovamoszatok és páncélos ostoros algák dominálnak. A közlemény szerint az iszapos tófenéken lévő kagylók héja lábsérülést okozhat a fürdőzőknek. 
   
"Kevéssé ismert, hogy a Keszthelyi-medencéből 2006-ban előkerült egy, a hazánkba mintegy harminc évvel ezelőtt behurcolt kagylófaj, az amuri kagyló (Anodonta woodiana), amelynek példányai a tó egyre több helyén fordulnak elő. Ez év nyarán a Keszthelyi-medence egyes területein a kagylónépesség felét már ennek a fajnak az állománya alkotja. Az őshonos kagylófajoknál ellenállóbb és szélesebb ökológiai tűrőképességű amuri kagyló Magyarország és Európa más tájai után végül a Balatont is meghódította. Ez a legnagyobb puhatestű állat Magyarországon, a Tisza vízrendszeréből két kilogrammos példányai is előkerültek. A Balaton élővilágára ennek a fajnak az inváziója nem jelent közvetlen veszélyt, de állományának felmérése és ökológiai hatásainak megismerése a közeljövő fontos kutatási feladata" - hangsúlyozza az MTA BLKI közleménye.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!