szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rohamsisakos, gépfegyveres kommandósok kísérték a Pest Megyei Bíróság épületébe vasárnap délelőtt azt a négy férfit, akit a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal gyanúsítanak.

Az épületben működő Budakörnyéki Bíróság dönt a négy férfi előzetes letartóztatásba helyezéséről. Mielőtt a kommandósok a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületéből kihozták volna a gyanúsítottakat, teljesen lezárták az Andrássy és a Csengery utcát a forgalom elől. A 7-8 autóból, mikrobuszokból és rendőrautókból álló konvoj a Hősök tere felé indult, majd a Pest Megyei Bíróság Thököly úti épületéhez hajtott.

Az MTI helyszínen lévő tudósítója úgy látta, hogy a négy megbilincselt férfit a hátsó bejáraton kísérték be az épületbe a rohamsisakos, gépfegyveres kommandósok. Mindegyik gyanúsított fején kámzsa volt, és golyóálló mellényt viseltek. A nagydarab, kisportolt testalkatú férfiak egyike farmerben és szürke pólóban, egy másik pedig kapucnis felsőben volt. Az épület hátsó bejáratánál a parkolót lezárták, a bíróságot golyóálló mellényes kommandósok és egyenruhás rendőrök védik. Az épületen belül csuklyás, fegyveres kommandósok őrzik a lépcsőket. A tárgyalóterem bejáratához mintegy féltucatnyi újságíró és operatőr tudott bejutni, a folyosót gépfegyveres kommandósok vigyázzák.
   
A kommandósok egyesével kísérték a tárgyalóterembe a gyanúsítottakat, akiknek jelen vannak a védőik. Az egyik legnagyobb termetű gyanúsítottat négy kommandós vette körbe, és így vitték be a terembe. A négy gyanúsítottat együtt is meghallgatták, jelenleg egyesével hallgatja meg őket a bíróság. Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elfogták a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat gyanúsítottjait. Közölte azt is, hogy DNS-minta és több más bizonyíték is rendelkezésre áll a férfiak előzetes letartóztatásához. Az altábornagy akkor úgy fogalmazott: a házkutatások során lefoglalt bizonyítékok és a korábbi támadások során begyűjtött adatok alapján megalapozottan gyanúsíthatóak a bűncselekménnyel.
   
A főkapitány hangsúlyozta, hogy a rasszista indíték látszik elsődlegesnek a romák elleni támadásokban. Sajtóhírek szerint az elfogott gyanúsítottak nyíltan vállalták rasszista nézeteiket, és egy szélsőjobboldali csoporttal is szorosabb kapcsolatot tartottak. A rendőrök péntekre virradóra, 2 óra 15 perckor, egy összehangolt akció során több tucatnyi kommandós bevetésével fogták el a támadások gyanúsítottjait Debrecen belvárosában.
   
Az elfogás után tartott helyszíneléskor a rendőrség sörétes fegyvereket is lefoglalt a sörözőben, amelyek a pult mögötti falból kerültek elő. Ezeket feltehetően a gyilkosságok során használták az elkövetők, de lakásaikon további fegyvereket és más eszközöket is találtak. Egy teherautónyi bizonyítékot szállítottak a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei Budapestre. Az elfogott Hajdú-Bihar megyei, 28 és 42 év között férfiak következő célpontja Nógrád megye egyik kistelepülése lett volna, ahol szintén a falu végén élő cigányokra akartak támadni. A rendőrség olyan térképeket talált a gyanúsítottak autóiban és lakásán, amelyeken a támadás célpontjául kiszemelt ház is be volt jelölve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Romagyilkosságok: borsodi romákat vádolt a helyi cigányvezető

A Tiszaújvárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat egyik vezetője szerint a borsodi romák között kell keresni a hónapok óta tartó, cigányok ellen elkövetett támadássorozat tetteseit - írja a pénteki Magyar Nemzet. "Szenzációs" értesüléseit elnyelte a bejelentés, mely szerint az éjszaka elfogtak hat - az MTI szerint nem roma - gyanúsítottat az ügyben.

MTI Itthon

Romák elleni támadások gyanúsítottjai: döntés vasárnap

A bíróság vasárnap dönt azoknak a férfiaknak az előzetes letartóztatásáról, akiket a romák elleni támadások gyanúja miatt péntekre virradóra vettek őrizetbe Debrecenben egy szórakozóhelyen – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója szombaton.

MTI Itthon

A romák még nem nyugodtak meg

Vegyes érzelmekkel fogadták a romák az érintett településeken azt a hírt, hogy a rendőrség őrizetbe vette a romák elleni támadássorozat elkövetőit, attól tartanak ugyanis, hogy még nem sikerült az összes elkövetőt elfogni.

Állatvédők 196 dél-koreai kutyát mentettek meg attól, hogy megegyék őket

Állatvédők 196 dél-koreai kutyát mentettek meg attól, hogy megegyék őket

A hegyekbe viszi új atomközpontját Irán, műholdképeken látni, ahogy zajlik az építkezés

A hegyekbe viszi új atomközpontját Irán, műholdképeken látni, ahogy zajlik az építkezés

A sereghajtók között van Magyarország a nemek közötti egyenlőség terén Európában

A sereghajtók között van Magyarország a nemek közötti egyenlőség terén Európában