szerző:
MTI

A kormány kétszáz roma diplomás felvételét kezdeményezi a közigazgatásba - jelentette be Bajnai Gordon szombaton a Romaversitas Alapítvány tanévnyitóján.

A miniszterelnök véleménye szerint ahhoz, hogy "a nemrég letartóztatott magyar Ku-Klux-Klantól" el lehessen jutni egy magyar Obamához, sokkal erősebb roma értelmiségi elitre van szükség, akik képesek a romaintegrációt segíteni. Hozzátette: ehhez szükség van arra, hogy az állam elöl járjon, ezért is kezdeményezik a diplomás romák bekerülését a közigazgatásba. Mint mondta, azt szeretné, ha a diplomások nem esélyegyenlőségi szakemberként dolgoznának, hanem a saját szakterületükön. Közölte: az első évet uniós forrásból finanszírozzák, a munkahelyükön pedig határozatlan idejű szerződést kapnak a programban részt vevő roma diplomások.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy a romák integrációja nélkül nincs fenntartható fejlődés Magyarországon. A Romaversitas tanévnyitóján résztvevő fiataloknak azt mondta: lehet hogy itt ül közöttük a magyar Obama, de nekik is felelősségük van abban, hogy élni tudjanak a számukra biztosított lehetőséggel, a pozitív diszkriminációval. Mutassanak példát, állítsanak modellt - fogalmazott a kormányfő.

Az egyik diák azon kérdésére, tudnak-e abban is segíteni a programba bekerülőknek, hogy fel tudják dolgozni, ha a emiatt az új munkahelyükön megkapják a "díszcigány" jelzőt, a miniszterelnök úgy válaszolt: a kétszáz diplomásnál lesz pályakövetés, ezen belül pszichológiai segítségnyújtás is, ha szükséges. Fontosnak tartja a munkahelyi vezetők határozott kiállását is. "Úttörők lesznek, ami nem könnyű feladat" - mondta a roma fiataloknak Bajnai Gordon.

Diákok a Romaversitas Alapítvány tanévnyitó ünnepségén.
© MTI


Szollár Domokos kormányszóvivő tájékoztatása szerint októbertől lehet pályázni a komplex, szakmai és anyagi segítséget is nyújtó programban való részvételre. Hozzátette: a pályázókat a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSzK) készíti fel a versenyvizsgára. A KSZK gondoskodik a konkrét munkakörökhöz kapcsolódó kiválasztási eljárásról is, a központi közigazgatási szervek és a regionális hivatalok által jelzett álláshelyekhez szükséges készségek és szakmai tudás felmérésével.

Kitért arra: a programban résztvevők elhelyezkedése érdekében már a felkészítéssel párhuzamosan, novemberben elkezdődik az igényfelmérés a közigazgatási intézményeknél, de már eddig több szervezet jelezte, hogy csatlakozna a programhoz.

A programban résztvevők kiválasztására nyílt pályázatot ír ki a KSzK. A roma fiatalok tájékoztatása a pályázati lehetőségről célzottan, azaz a már meglévő adatbázisokra – elsősorban a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány és a Romaversitas programjaira – építve, másrészt a KSZK csatornáin keresztül – államigazgatási szerveknél, munkaügyi központoknál, felsőoktatási intézményekben való meghirdetés útján – történik - tette hozzá.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a projekt összköltsége 100 millió forint, amely magában foglalja egyebek mellett a résztvevők vizsgára való felkészítését, a vizsgáztatás költségét, a tanfolyamhoz és vizsgához kapcsolódó utazás, szállás és ellátás költségeit. A pályakezdők első éves fizetésére 1 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, az új munkahelynek további egy évig továbbfoglalkoztatási kötelezettsége van.

Bajnai Gordon szombaton beszélt arról is, kibővítik a roma telepek felszámolásának programját. Jövő év elején száz telep felszámolását kezdik meg, így 1500 család kaphat új otthont. Jelezte: közben zajlik a leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztése is, amelyre 122 milliárd forint van. Megjegyezte, ezeken a területeken él az ország roma lakosságának a 30 százaléka. A kormányfő beszámolt arról is: hamarosan eldől, hogy a Tanoda programban mely intézmények kaphatnak támogatást. Daróczi Gábor, a Romaversitas alapítvány igazgatója a tanévnyitón elmondta: összesen 51 diákot támogatnak, akik 19 egyetem 38 féle szakára járnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Két autó ütközött Szombathelynél

Két autó ütközött Szombathelynél

Már vannak gyanúsítottak az észak-írországi újságíró-gyilkosság ügyében

Már vannak gyanúsítottak az észak-írországi újságíró-gyilkosság ügyében

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Teljes a fejetlenség a teniszszövetségben és itt az új botrány is

Teljes a fejetlenség a teniszszövetségben és itt az új botrány is

651 millió forint a legdrágább itthon kínált használt autó

651 millió forint a legdrágább itthon kínált használt autó