szerző:
MTI

A 10-84 éves népesség életmódjáról, életkörülményeiről és az éves időfelhasználásáról gyűjt adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) október elsejétől - mondta Giczi Johanna, a kutatás vezetője, a KSH vezető tanácsosa.

Az úgynevezett időmérleg-felvétel célja, hogy a lakosság életmódjáról, időfelhasználásáról a korábbi vizsgálatokkal összehasonlítható, és az alapvető társadalmi-demográfiai rétegek szerint differenciált képet nyújtson. A felvétel átfogó módon tárja fel a magyar társadalomban és gazdaságban lezajlott változások életmódra gyakorolt hatásait, az alapvető rétegek és demográfiai csoportok életvitelének alakulását.

A felvétel mintájának egyaránt reprezentálnia kell az ország háztartásaiban élő 10–84 éves népességet, valamint az év napjait évszakok és a hét napjai szerint. Egy éven keresztül országszerte összesen 11 200 háztartást fognak felkeresni a kérdezőbiztosok, akik egy időmérlegnaplót fognak kitöltetni a válaszadókkal. Ez azt jelenti, hogy percre pontosan felveszik azt, hogy az emberek mit csinálnak egy adott napon. A mintába hétköznap és hétvége is kerül, és az is fontos, hogy a megkérdezett milyen korosztályhoz tartozik, milyen a gazdasági aktivitása.

A válaszokat a kérdezőbiztosnak kell beírnia. Minden tevékenyégnek külön kódja van, és megjelenik az is, hogy a válaszadó kivel végezte az adott tevékenységet, és milyen párhuzamos dolgot művelt még emellett. A napló kitöltése hajnali 4-től indul, és percre pontosan egészen elalvásig jegyzik az eseményeket, így például a közlekedést, étkezést, szabadidő-felhasználást, házimunkát is.

A napló kitér az egészen személyes tevékenységekre is, így például az intim együttlétnek, a sírásnak és a veszekedésnek is külön kódja van. A kutatás vezetője reméli, hogy az emberek bátran válaszolnak. Legutóbb tíz évvel ezelőtt, már elárultak egészen személyes dolgokat - mondta. A felmérés lehetőséget nyújt arra, hogy érdekes elemzések készüljenek az emberek szokásairól.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

KSH: egy kisvárosnyi emberrel kevesebben vagyunk

11 ezer fővel csökkent Magyarország lakossága az elmúlt egy évben, ám a lélekszám-csökkenés közel kétszer ekkora lenne, ha a természetes fogyás adatait nem javítaná a bevándorlás - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett gyorstájékoztatójából.

MTI Autó

Kevesebb baleset az országban, sokkal több az M7-esen

Az első félévben 9 százalékkal kevesebb közúti baleset történt, mint tavaly ugyanebben az időszakban, és a kimenetelük is kedvezőbben alakult, a halálos balesetek száma 4, a súlyos sérüléssel járóké 13 százalékkal lett alacsonyabb - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői, az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójából.

MTI Itthon

Gyorsabban fogy a magyar népesség

A népesség 17545-tel fogyott az év első öt hónapjában, ami 1169-cel több az egy évvel korábbinál; a természetes fogyás mértéke a 2008. január–májusi 3,9 ezrelékről 4,2 ezrelékre emelkedett - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-hez eljuttatott gyorstájékoztatójában.

MTI Itthon

Pert nyert az újságíró: a KSH-nak ki kell adni az adatokat

Közérdekű adatnak minősül, ezért a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) kérésre ki kell adnia az adatvédelmi törvény alapján a túlzott hiány eljárással kapcsolatos magyar jelentésnek már azt a változatát is, amelyet az uniós statisztikai hivatalhoz, az Eurostathoz elküldött, nem pedig csak az Eurostat észrevételei alapján véglegesített változatot - értesült a felperes jogi képviselőjétől az MTI.

Bejutott egy magyar vizsgafilm a cannes-i filmfesztiválra

Bejutott egy magyar vizsgafilm a cannes-i filmfesztiválra

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk