szerző:
MTI

Sok területen új államosításra van szükség, mivel a gazdasági-pénzügyi válság felhívta a figyelmet az állam szerepének megerősítésére - mondta Stumpf István, az egykori Orbán-kormány kancelláriaminisztere, a Századvég Alapítvány elnöke hétfőn Nyíregyházán, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) akadémiájának előadásán.

A volt miniszter a rendezvény szünetében tartott sajtótájékoztatón kifejtette: az új államosításnak az egészségügyet és az oktatást mindenképpen érintenie kell, hiszen ezek olyan fontos feladatok, amelyeket senki másra nem lehet átruházni. Stumpf megjegyezte: az egészségügy és az oktatás ezért is kiemelten fontos, mert nagyban befolyásolja a nemzet teljesítményét rövid, közép- és hosszú távon egyaránt.

Az erős állam létrehozásának feltételeként említette a közmegegyezést, a nemzeti minimum meghatározását a kérdéskörben, ami megkönnyíti és garantálja az elengedhetetlen változtatások véghezvitelét. Az alapítványi vezető hozzáfűzte azt is, hogy olyan köztisztviselőkre és közalkalmazottakra van szükség, akik életpályaként fogják fel hivatásukat, s folyamatosan képzik magukat a feladatok színvonalas ellátásához.

Fehér József, az MKKSZ főtitkára szerint szükség van erős közigazgatás megszervezésére, hiszen jó szakmai háttér nélkül az állam nem láthatja el sikeresen feladatait. Kialakításához alapkérdésnek nevezte a köztisztviselők és közalkalmazottak önbecsülésének visszaállítását, amit szerinte az utóbbi 3-4 év tépázott meg, amikor "a költségvetési nehézségekért az MSZP-SZDSZ-kormány a közigazgatás dolgozóit tette bűnbakká". Szükség van a törvényesség helyreállítására is, az intézményeknek maradéktalanul be kell tartaniuk a rendelkezéseket, másként "nem lehet jogkövető magatartást elvárni másoktól" - mondta.

Mivel a köztisztviselők és közalkalmazottak 60 százaléka 50 éven felüli, a helyükre lépők felkészítéséről már most gondoskodni kellene - mondta a főtitkár, hozzátéve, a közigazgatási feladatok ellátása külön tudást igényel, amelyet csak a munka során sajátíthatnak el a jó alapképzettséggel rendelkezők.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Itthon

Lantos és Stumpf egy tanácsadó cégben

A Condora Pénzügyi Tanácsadó Kft., Heim Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójának családi cége Atticus Investments Zrt. néven új tanácsadó vállalkozást hozott létre.

MTI Itthon

Stumpf: Gyurcsány pártelnöksége a politikai jövője miatt volt fontos

Gyurcsány Ferenc számára az volt a legfontosabb, hogy minél nagyobb támogatással válasszák pártelnökké, mert ez egy olyan biztos legitimációt ad két évig, ahonnan a politikai jövőjét újra tudja építeni - mondta Stumpf István politológus a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában vasárnap.

MTI Itthon

Az MDF nekiment Stumpfnak

Stumpf István három éve még jó jelöltnek tartotta Bokros Lajost, ma viszont ámokfutásnak nevezte az MDF elnökének tevékenységét.

Már vannak gyanúsítottak az észak-írországi újságíró-gyilkosság ügyében

Már vannak gyanúsítottak az észak-írországi újságíró-gyilkosság ügyében

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

Halálos verekedés Veszprémben

Halálos verekedés Veszprémben

Erdő Péter: Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is

Erdő Péter: Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről