szerző:
hvg.hu

Az FM1 konzorcium és az Advenio Zrt. üzemeltetheti a következő hét évben a két országos vételkörzetű, most a Sláger, illetve a Danubius Rádió által használt kereskedelmi rádiós frekvenciát.

A médiahatóság a hvg.hu információi szerint egyhangúlag hozta meg a döntést szerdán, miután az SZDSZ által delegált Tímár János nem vett részt a határozathozatalban. Majtényi László ORTT-elnök pedig ebben a körben nem szavazhatott.

A két frekvenciáért szerdán öt cég versengett. Az FM1 a most a frekvenciát használó Slágerrel és a Danubiusszal indult a nagyobbik vételkörzetű jogosultságért, utóbbi mellett az Advenio és a Juventus Rádió Zrt. szállt ringbe a második jogosultságért.

Klassz és Neo
A Danubius helyén a Klassz Rádió, a Sláger által most használt hullámhosszon a Neo FM szólhat november közepétől. Tovább. 
Éppen a két nyertes cég pályázatát javasolta kizárni a versenyből kedden Majtényi László ORTT-elnök. Egy Corvinus Egyetem által készített tanulmány szerint az FM1 ajánlata esetében irreális a tervezett pénzügyi modell. Az Advenio esetében pedig a pályázat alakilag érvénytelen, mivel nem tartalmazza az elvárt, a kiírás szerint később nem pótolható nyilatkozatot a pályázó egyéb érdekeltségeiről.

Pártalku a rádiópályázaton
Az előzményekről olvassa el a HVG cikkét.

Az Advenio kizárása korábban (csakúgy, mint az FM1-é) elmaradt, a pártdelegáltakból álló testület MSZP-s és fideszes tagjai az irreálisnak tűnő ajánlatok közül csak a hatodik induló Zene Rádió Zrt. mindkét frekvenciára beadott pályázatait diszkvalifikálta.

Majtényi mindent megpróbált
© Fazekas István

Komment, no komment

"Nem hinném, hogy ezzel zárul, valószínűbb, hogy ezzel kezdődik a botrány" - minősítette a döntést az MTI-nek kevéssel a végszavazás után az ORTT elnöke. Majtényi László a médiatörvény rendelkezései miatt nem voksolhatott ebben a körben, s az MTI információja szerint elhagyta az üléstermet, miután elbuktak a kizárási indítványok. A médiahatóság elnöke úgy véli, "akár el is lehet perelni" a két hullámsávot a győztesnek nyilvánított két társaságtól. 

Összemérhetetlennek tartotta az ajánlatokat, ezért nem vett részt a döntésben a médiahatóság SZDSZ által delegált tagja. 
"Se pozitíve, se negatíve nem lehet szavazni, ha összemérhetetlen, nem jogszerű pályázatok közül kell választani" - mondta Tímár János, megemlítve, hogy az ülés kezdetén Majtényi László elnökkel együtt - a többiek ellenében - megszavazta az összes kizárási indítványt.
 
Az econet.hu Nyrt.-hez tartozó FM1 Konzorcium még nem kommentálta a döntést.
"Pályázatunk, melyet egy nemzetközi tanácsadó cég és egy nemzetközi ügyvédi iroda is auditált, reális volt" - írta ugyanakkor az Advenio az döntést követő közleményében. A cég arra nem tért ki, hogy pályázata szabálytalan volt.

"Szánalmasnak" nevezte a Juventus Rádió vezérigazgatója az MTI-nek nyilatkozva a médiahatóság szerdai döntését. Laczkó Endre szerint mindenfajta szakmai alapot nélkülöz a két országos kereskedelmi rádiós koncesszió odaítéléséről szóló határozat. A Danubius vezetése csak annyit közölt, "az ORTT hivatalos értesítését követően értékeljük a körülményeket és alakítjuk ki álláspontunkat a döntéssel kapcsolatban". Bíróságon támadja meg az általa használt országos kereskedelmi rádiós frekvencia sorsáról hozott szerdai médiahatósági döntést a Sláger Rádiót működtető társaság - közölte a cég, a részleteket mellőzve.

Szavazás box
Mit szól a Danubius és a Sláger Rádió megszűnéséhez?Majtényi megpróbálta

Múlt csütörtökön a köztársasági elnök fogadta Majtényi László ORTT-elnököt, a találkozón "Sólyom László reményét fejezte ki, hogy a pályázatok elbírálása szakmai szempontok alapján, a médiatörvény előírásainak megfelelően fog történni" – írta közleményében az elnöki hivatal. Bajnai Gordon pedig vasárnap nyilatkozott úgy, hogy aggasztónak tartja a két országos kereskedelmi rádiófrekvenciára kiírt pályázat elbírálásának folyamatát.

A parlament által tavaly decemberben elfogadott médiatörvény-módosítás szerint a két hullámsávot használó Sláger, illetve Danubius Rádió - annak fejében, hogy vállalta a digitális műsorszórásra való átállást - 12 év után újabb 7 évre nyerhette volna el pályázat nélkül a koncessziót. Sólyom László köztársasági elnök az óév utolsó napjaiban kért előzetes normakontrollt a változtatásról, az Alkotmánybíróság pedig tavasszal megsemmisítette az új passzusokat. Az ORTT ezért július végén kiírta a pályázatot a két, november 18-án lejáró jogosultságra.  

Bajnai nem tehet semmit

Budai Bernadett korményszóvivő az eset után azt mondta, csak a miniszterelnök korábbi nyilatkozatát tudja megismételni az ügyben, mely szerint a kormánynak nincs hatásköre, jogi lehetősége arra, hogy beleszóljon az ORTT döntéseibe, amely gazdálkodásában, döntéseiben önálló szervezet. Hozzátette: a kormányfő aggasztónak nevezte azt, ami a frekvenciapályázatok körül történt; fontos lenne, ha az ORTT tagjai egyenként és testületként is felelőségük teljes tudatában hoznák meg a döntést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

Az öné is köztük van? Most éppen ezek a világ legütősebb androidos telefonjai

Az öné is köztük van? Most éppen ezek a világ legütősebb androidos telefonjai

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést

Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére

Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint

Váratlan fordulat: ma elbukhat az EU-s szabály, ami megváltoztatná az internetet

Váratlan fordulat: ma elbukhat az EU-s szabály, ami megváltoztatná az internetet