szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az állam feladata, hogy a korrupt tisztviselők kizárásával és világos játékszabályok megalkotásával megkezdje a korrupció felszámolását, az új kormány a választási kampány- és a pártfinanszírozásnál hamarosan megszünteti a korrupció lehetőségét – mondta saját véleményeként Stumpf István egyetemi oktató egy korrupcióról szóló mai budapesti konferencián.

Békesi László közgazdász úgy vélte, hogy az állam domináns gazdasági szerepét csökkenteni kell a korrupció visszaszorítása érdekében. Jelenleg az állam osztja újra a jövedelem 51 százalékát, és alkalmazza a foglalkoztatottak negyedét, amivel a béreket is befolyásolja.

A DGS Global Research a Világgazdaság című lap felkérésére elvégzett kutatásának eredményét ismertetve Dara Péter ügyvezető igazgató bemutatta a megkérdezettek által felállított korrupciós sorrendet. Első helyen állnak a helyi önkormányzatok, majd a települési vezetők és az aktuális kormány tisztségviselői következnek.

A megkérdezett 1 200 személy fele vállalati vezető, illetve cégtulajdonos volt. Ők a 10-es skálán 9 pontot adtak a politika korrupciós fertőzöttségére, a gazdaság 8 pontot kapott.

Békesi László a túlzott állami szerepvállalás visszaszorításával a korrupció visszaszorulását is megvalósíthatónak tartja. Ha kisebb az állami újraelosztás, akkor alacsonyabbak az adók és járulékok, így kisebb az adócsalásra késztetés is. A kisebb állam esetén jobban megfizethetők a tisztségviselők és az állami alkalmazottak, így a megvesztegetés és a hálapénz is visszaszorul. A korrupció bázisának szűkítését három pontba foglalta össze az előadó: átlátható szabályozás, ösztönzés (például adócsökkentéssel), és következetes szankcionálás.

Nevetségesnek nevezte, hogy akik az államnak 150 milliárd forint kárt okoztak, néhány millió forint büntetéssel megúszták, és ehhez az ítélethez is közel egy évtized kell.

Jelenleg az állam sérti meg a maga szabályait – mondta Stumpf István, példaként az áfa-visszautalás késleltetését említve. A közigazgatást túlpolitizáltnak nevezte. Hiányoznak belőle a jól felkészült szakemberek, így a törvények már eleve beépített kiskapukkal jutnak a parlament elé, és ezeket nem szűri ki a törvényhozási folyamat sem – vélte. Az állami korrupció két területét emelte ki: az egyik a választási- és pártfinanszírozás, a másik pedig a közbeszerzés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

300 ezer euróval kent meg magyar kormánytisztviselőket a Daimler?

Több mint 300 ezer euró összeget is kifizethettek kenőpénzként magyar kormánytisztviselőknek 2005-ben a Volánbusz egyik buszvásárlási ügylete kapcsán - szerepel abban a keresetben, amelyet a Daimler német autógyár körüli megvesztegetési botrány ügyében nyújtott be az amerikai igazságügy-minisztérium.

MTI Gazdaság

A magyarok fele hajlandó a korrupcióra, de helyesli a küzdelmet ellene

Az emberek fele késznek mutatkozott arra, hogy „elkövető, vagy áldozat” szerepében részese legyen a magyar köz- és gazdasági életet áthálózó korrupciónak – derül ki a Világgazdaság megrendelésére a DGS Global Research által készült és a lap csütörtöki számában bemutatott felmérésből.

Itthon

„Egy korrupt Magyarország van”

Három titkos megállapodás döntött a pártok közötti korrupciós kiegyezésről. Aztán Gyurcsány Ferenc magára rántotta a konyhaszekrényt. Nem szélsőségesek fantazmagóriája, hanem fősodorbeli szerző erős meggyőződése ez. Magyar Gomora.

MTI Itthon

Előállította a rendőrség a veszprémi okmányiroda kilenc dolgozóját

Két embert vett őrizetbe a rendőrség a hivatali vesztegetés gyanújával szerdán Veszprémben előállítottak közül; egyikük a veszprémi polgármesteri hivatal okmányirodájának gépjármű-ügyintézője, a másik egy gépjármű-átíratások ügyintézésével foglalkozó cég munkatársa - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-t.

A magánállatkerteknek kínál rendkívüli támogatást a kormány

A magánállatkerteknek kínál rendkívüli támogatást a kormány

Nem esnek ki a közmunkából azok se, akik tíz éve benne vannak

Nem esnek ki a közmunkából azok se, akik tíz éve benne vannak

Révész Sándor: Orbán veszíteni akar

Révész Sándor: Orbán veszíteni akar