szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc szerint a párttagság ki fogja kényszeríteni, hogy még az önkormányzati választások előtt teljes tisztújítás legyen. A volt kormányfő, aki pártja székházában beszélt egy rendezvényen, elmondta, nemrég megjelentetett negyven oldalas röpiratából könyvet készít.

A volt miniszterelnök-pártelnök a Jókai utcai pártszékházban tartott nem nyilvános eseményen beszélt kedd este, ez volt az első állomása volt az általa kezdeményezett értékelésnek. A rendezvényen kétszáznál többen vettek részt, és négy óra alatt nagyjából negyvenen szólaltak fel. Ott volt több szocialista politikus: Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Kovács László volt uniós biztos, és Horváth Csaba főpolgármester-jelölt. Lendvai Ildikó pártelnök Gyurcsány Ferenccel közösen válaszolt az elhangzott véleményekre. 

Gyurcsány Ferenc a tisztújítással kapcsolatban úgy fogalmazott: nincs oka és értelme gáncsoskodásnak vagy szervezkedésnek, s azt javasolta a szocialistáknak, úgy fogalmazzák meg az értékelésüket, kritikájukat, hogy az inkább használjon, mint ártson. A volt kormányfő megerősítette, hogy továbbra sincsenek hatalmi ambíciói. "Nem tenne jót se nekem, se a pártnak" - fogalmazott. Megjegyezte, hiába lenne ő a párt elnöke, nem lenne sokkal jobb a helyzet. 

Több hozzászóló is javasolta, hogy tisztázni kellene az őszödi beszéd ügyét. Gyurcsány Ferenc erre úgy reagált: ő többet tud erről, mint a teremben ülők, és meg kell fontolni ezeket a felvetéseket. Szintén többen rákérdeztek arra, hogy milyen a viszonya Mesterházy Attilával. A volt pártelnök leszögezte: nincsen köztük ellentét. "Egy sor dolgot nem azonosan gondolunk, de velem senkinek nem kell megküzdenie" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nem épít zárt hálózatot, hatalmi alternatívát, de kiáll amellett, hogy a párt megérett az újjászületésre.

A politikus kijelentette, együtt kell tartani a pártot és hitelessé kell tenni, mert Magyarország jövője a progresszív baloldal jövőjén múlik. Gyurcsány Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a győzelmet nem lehet véglegessé tenni, de a vereséget igen. 

Álláspontja szerint a vereség után a legfontosabb feladat az, hogy stabilizálják a pártot, majd meg kell állítani az erodálódást és a pánikot, végül pedig új irányt kell adni. Akkor járnak el helyesen - tette hozzá -, ha meg tudják mutatni, hogy megértették a vereséget, képesek levonni a konzekvenciákat, és meg tudnak változni. Gyurcsány Ferenc kiemelte: nincs megújulás konfliktus nélkül, így beszélni kell a kudarc okairól is. Kitért arra: nem az a megújulás, ha elküldik a vezetőket, mert nem leváltani kell tudni, hanem jobbra cserélni. 

A volt kormányfőt - mint mondta - aggasztja, hogy úgy látszik: a pártban kevesen érzékelik, hogy elég mély problémák vannak. Ezzel összefüggésben kijelentette: nem kétséges, hogy hibázott több dologban, de ez nemcsak rá, hanem másokra is igaz, mégsem találkozott az övéhez hasonló erejű szembenézéssel. Fontosnak nevezte, hogy a párt megbeszélje, mit képvisel, hogy mit jelent a baloldaliság, hogy mit gondolnak Magyarországról, azért is, hogy az MSZP ellenzékben ne legyen egysíkú a párt.

Beszélt arról is, hogy "gazemberségben" nem szabad a Fidesszel versenyezni, mert abban ők jobbak náluk. A pártfinanszírozással kapcsolatban ismét kritikát fogalmazott meg, és hangsúlyozta: ezt tisztességesen kell csinálni. Megjegyezte: az MSZP fennmaradása nem a pártirodák fenntartásán múlik, hanem az embereken.

Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy könyvet készít az általa írt több mint negyvenoldalas elemzésből és az ahhoz érkezett véleményekből, amely néhány hét múlva meg is jelenhet. Szavai szerint lesz még a keddihez hasonló találkozó, nyáron pedig bentlakásos szabadegyetemet is szerveznek. 

Lendvai Ildikó pártelnök - aki levélben küldte el észrevételeit a röpiratról Gyurcsány Ferencnek - úgy látja: nehezen lehet megegyezni abban, hogy mi az, amit megőriznek magukból és mi az, amit kidobnak a szemétbe. "Melyik énünket kell legyőzni? A reformert? A megszorítót? A jóléti rendszerváltót? A liberális párttal koalíciót kötőt?" - sorolta. Azt kérte, hogy aki változtatni akar az MSZP-n, az "jöjjön be a zsűriből a harcmezőre". Kiemelte: nem kérdés, hogy van alulról jövő tisztújítás, de hogy mikor, azt még el kell döntenie a tagságnak. 

Lendvai Ildikó megfogalmazása szerint a tempónak is szimbolikus jelentősége van. "Nem elég megújulni, megújultnak is kell látszani" - utalt Kósáné Kovács Magda elhíresült mondatára, amely az este folyamán többször is elhangzott, s amely szerint "nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani".

A több mint negyven hozzászóló közt voltak párton kívüliek és egy SZDSZ-tag is, jópáran pedig írásban rögzítették a véleményüket. A résztvevők többsége a Gyurcsány Ferenc által készített elemzés mellett szólalt fel, de számtalan kritika is elhangzott az elmúlt évekre vonatkozóan. Ezek közt szerepelt például a párt romapolitikája, a kormány rossz kommunikációja vagy a választási kampány. Néhány hozzászóló az MSZP elnökségét bírálta, mások Gyurcsány Ferenctől kértek volna egy kicsit több önkritikát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Gyurcsány: a jelenlegi vezetésnek háttérbe kell vonulnia

Gyurcsány Ferenc szerint az, hogy az elnök lemondott, az elnökség pedig felajánlotta a lemondását, az MSZP számára "megnyitja az utat az átfogó politikai értékelés és a hosszú és fájdalmas megújulás előtt." A volt kormányfő az MTI-nek adott hétfői interjújában azt mondta, a jövőt sokakra és nem kevesekre kell építeni, ezért az lenne a legcélszerűbb, ha más-más személyek töltenék be a pártelnöki, a frakcióvezetői és a parlamenti alelnöki posztot.

Itthon

Hová tűnt Gyurcsány Ferenc?

Az MSZP-elnökség lemondásának bejelentése alkalmával sem tehettek fel kérdéseket az újságírók, a hvg.hu munkatársának azonban sikerült elkapnia a kifelé oldalgó Hiller Istvánt.

MTI Itthon

Megsértődtek Gyurcsányra a fideszes nők

A Fidesz női tagozata Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök bocsánatkérését követeli, mert a politikus az MSZP választási eredményét elemző tanulmányában "fecsegő öregasszonyok" gyülekezetének titulálta pártját.

MTI Itthon

Gyurcsány az adócsökkentésről: "nem felejt a magyar"

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz akkor tartaná be a választási ígéretét, ha szeptembertől - a Bajnai kormányénál nagyobb - a GDP két százalékának megfelelő mértékű adócsökkentést hajtana végre úgy, hogy közben ne növekedjen a hiány és ne legyenek megszorítások.

MTI Itthon

Gyurcsány: "adnék még egy esélyt az MSZP-nek"

Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP választási veresége nem véletlenekből, ármánykodásból, ellenséges összeesküvésből fakadt, hanem a pártból, a nyolc év kormányzásából, az ország állapotából. "És mielőtt még elfelejteném: önmagunkból, belőlünk vezető politikusokból, és természetesen belőlem is" - olvasható a volt kormányfő által készített több mint negyven oldalas értékelésben.

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon