szerző:
MTI

Lendvai Ildikó arra kéri Sólyom Lászlót, figyelmeztesse a magyar demokrácia írott és íratlan szabályainak tiszteletben tartására az Országgyűlés alakuló ülésén a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető öltözetben megjelenni kívánó jobbikos képviselőket.

Az MSZP elnöke a köztársasági elnöknek írott nyílt levelében azt írja: az alakuló ülés méltóságát, a magyar demokrácia értékrendjét és a törvényességet komoly sérelem fenyegeti, mert a Jobbik már előzetesen jelezte, hogy képviselői egységesen a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető öltözetben kívánnak megjelenni. 

Lendvai Ildikó szerint a jobbikos politikusok szándéka nyilvánvaló: félreérthetetlen jelét adni az egyetértésnek a Magyar Gárda törvénytelen működésével, ugyanakkor kibújni a törvényes következmények alól, részint a mentelmi jog mögé bújva, részint az öltözetet kismértékben megváltoztatva. Úgy vélte, ezzel a lépéssel a magyar demokráciát, a parlamentarizmust mindenképpen megalázzák és az alakuló ülést megfosztják méltóságától. Hozzátette: az MSZP szerint az érvényes jogszabályok értelmében mindenképpen szabálysértésről van szó. Az MSZP leköszönő elnöke felidézte, hogy az Országgyűlés alakuló üléséről, a nap folyamán tartott egyeztetésen az MSZP delegációja arra kérte a Jobbikot, álljon el a tervétől.

A Jobbik azonban világosan és egyértelműen megerősítette és fenntartotta korábbi szándékát - közölte Lendvai Ildikó. Aki azzal indokolta a Sólyom Lászlóhoz intézett kérésüket, hogy a fideszes Balsai István korábban jelezte, a probléma megoldása a házelnök feladata lesz. A szocialista politikus szerint ezért fordultak az ülést levezető házelnököt és korelnököt jelölő Fidesz-frakcióhoz, de Lázár János frakcióvezető arról tájékoztatta az egyeztetés résztvevőit, hogy mivel az ülést a köztársasági elnök hívta össze és nyitja is meg, a szükséges lépéseket az államfőtől várják. Lendvai Ildikó levelében azt is kéri Sólyom Lászlótól, hogy tájékoztassa a közvéleményt álláspontjáról és tervezett lépéseiről.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke fekete mellényben és fehér ingben jelenik meg az Országgyűlés pénteki alakuló ülésén. A politikus ezt Lendvai Ildikó, az MSZP elnökének kérdésére válaszolva jelentette be a pártok keddi egyeztetésén. A szocialista pártelnök azt firtatta: az alakuló ülés méltóságának megőrzése jegyében fenntartja-e a Jobbik korábbi szándékát és az Országgyűlésben olyan öltözetben jelenik-e meg, amely nem egyezik a teljes közvélemény egyetértésével. Vona Gábor erre úgy reagált: köszöni az aggódó szavakat az öltözködési stílusért, ő maga fekete mellényben, fehér ingben jelenik meg az ülésen. Elmondta: a frakcióból csak ő viseli majd ezt az öltözetet, amelyet mindenki annak nevez, aminek akar.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: minden képviselőnek az az érdeke, hogy a magyar Országgyűlés megalakulása az a Magyar Köztársaság közjogi hagyományaihoz méltó módon történjen meg. Felhívta a figyelmet, az Országgyűlést nem Schmitt Pál és nem a Fidesz hívja össze, hanem a köztársasági elnök. Az államfő lesz az, aki először szót kap majd az új Országgyűlésben - rögzítette.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Megegyezett az MSZP és a Jobbik

Megegyezett az MSZP és a Jobbik a bizottsági elnöki és alelnöki posztokban: a szocialistáké lett a számvevőszéki, költségvetési bizottság elnöki posztja, a Jobbik vezetheti a nemzetbiztonsági bizottságot.

MTI Itthon

Kivezettethetik Vona Gábort a gárdamellény miatt

Lövétei István alkotmányjogász szerint szabálysértést követ el Vona Gábor, a Jobbik elnöke, ha az új Országgyűlés alakuló ülésén a jogerősen betiltott Magyar Gárda mellényében, vagy arra emlékeztető, gárdaöltözet szerű viseletben jelenik meg.

MTI Itthon

Elutasították a miniszter Vona elleni feljelentését

Bűncselekmény hiányában elutasította az ügyészség Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter feljelentését, amelyet Vona Gábor ellen tett, amiért a Jobbik elnöke azt mondta, az új Országgyűlés alakuló ülésén a jogerősen betiltott Magyar Gárda mellényében jelenik meg - tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség szóvivője csütörtökön.

Nem ért véget Macron nehéz hete, most a párizsi kórházak szorongatják

Nem ért véget Macron nehéz hete, most a párizsi kórházak szorongatják

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

Vekerdy Tamás: Ha békén hagyod a gyereket, magától megtalálja az útját

Vekerdy Tamás: Ha békén hagyod a gyereket, magától megtalálja az útját

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

Kopogtat a kanyaró, és ez a nagyobb járványok előhírnöke lehet

Kopogtat a kanyaró, és ez a nagyobb járványok előhírnöke lehet

Távozik a Vodafone Magyarország elnöke

Távozik a Vodafone Magyarország elnöke