szerző:
MTI

A magyar politika egyik legfőbb bűne, hogy jó ideje úgy viselkedik, mintha Magyarország egy sziget lenne Európa térképén - mondta Bajnai Gordon a Magyar Narancs című hetilapnak adott interjúban. A csütörtökön megjelenő lapszámban a leköszönő kormányfő a "jó kormányzásról" is beszélt, valamint arról, hogy türelmet kell adni az új kormánynak.

Bajnai Gordon szerint politikai, szociológiai értelemben ugyan a hatalom már kevésbé van kormányánál, jogi felelősségük az utolsó percig tart. A Magyar Narancsnak adott, csütörtökön megjelenő interjújában a leköszönő miniszterelnök hangsúlyozta: nem szeretne a sajtón keresztül üzengetve tanácsokat adni az új kormánynak, amelynek szerinte "türelmet kell adni", mert ez mindenkinek kijár, aki olyan nehéz feladatra vállalkozik, mint az ország irányítása.

Arra a felvetésre, hogy ha miniszterelnökként nem is kíván véleményt nyilvánítani a gazdasági folyamatokról, közgazdászként ezt megtehetné, úgy felelt: úgy kívánja meg az illem, hogy egy jó ideig maradjon csöndben. "Volt egy évem arra, hogy miniszterelnökként megmutassam, én hogyan látom a dolgokat és miként próbálom megoldani a problémákat. Most máson lesz a sor. Mindettől függetlenül abban hiszek, hogy az egy éve megkezdett gazdasági pályát és utat tartani kell, erről nem szabad letérni, mert a kockázatok nagyok, könnyen újra hasra eshetünk" - fogalmazott.

Hillary gratulált Gordonnak
Hillary Clinton telefonon gratulált Bajnai Gordon miniszterelnöknek a magyar válságkezelés eredményeihez csütörtökön - közölte az MTI. Szollár Domokos kormányszóvivő elmondta: az amerikai külügyminiszter szerint a bizonytalan gazdasági helyzetben Magyarország jó példát mutatott a határozott, gyors cselekvésre és a felelősség vállalására. A külügyminiszter üdvözölte, hogy Magyarország aktív és megbecsült tagja a transzatlanti értékközösségnek és a magyar katonák együtt szolgálnak amerikai bajtársaikkal Afganisztánban.

Véleménye szerint a magyar politika egyik legfőbb bűne, hogy jó ideje úgy viselkedik, mintha Magyarország egy sziget lenne Európa térképén és mintha a sziget lakóin vagy vezetőin múlna csak, hogy mi történik az országban. Holott - tette hozzá - a nemzetközi környezet alakulása nagy mértékben befolyásolja a sorsunkat, amit igazolt a 2008-as válság, vagy a mostani görög krízis.

Mint mondta, világosan lehet látni, hogy az elkövetkező négy-öt évet Európa azzal fogja tölteni, hogy ezeket a soha nem látott, elképesztően magas adósság- és hiányszinteket ledolgozza. Ebben a környezetben kell Magyarországnak helyt állni, sőt jobban teljesítenie, mint a környezete - szögezte le.

Emlékeztetett arra: kormánya négy területen indítottunk el komoly, tíz éve halogatott változásokat. Harminc-negyven évre fenntarthatóvá tették a nyugdíjrendszert, foglalkoztatási ösztönzőket építettek be a szociális ellátások rendszerébe, az idei évtől jelentős mértékben csökkentették a munkára rakodó adókat, ezzel versenyképesebbé téve az országot - mondta.

Ide sorolta a pénzügyi rendszer megreformálását is; mint mondta alapvetően átalakították a bankok felügyeletét, a kockázat- és hitelkezelést, a bankok és az ügyfelek viszonyát, valamint érdemi folyamatokat indítottak a közbiztonság, a közösségi közlekedés, a romák integrációja vagy a minőségi felsőoktatás javítása felé. Bajnai Gordon kiemelte ugyanakkor, hogy esélyük sem volt hozzányúlni a kétharmados többséget igénylő kérdésekhez vagy a nagyobb szervezést igénylő feladatokhoz. Felidézte, hogy ugyan kétszer is nekifutottak a párt- és kampányfinanszírozás átalakításának, a kezdeményezések elbuktak az ellenzék ellenállásán. Hozzáfűzte: nem maradt idejük az önkormányzatok vagy a választójogi rendszer reformjára sem.

"Most a kétharmad birtokában meg lehetne oldani ezeket a több évtizede nyomasztó problémákat. Persze a minősített többséget másra, a győztes párt hatalomba való bebetonozására is fel lehet használni. Rövidesen kiderül, hogy a Fidesz melyik utat választja. Adjuk meg neki a türelmet, mert ez mindenkinek kijár, aki olyan nehéz feladatra vállalkozik, mint az ország irányítása. Ezt én friss élményeim alapján mély empátiával tudom mondani" - mondta az interjúban a miniszterelnök.

A kormányfő úgy fogalmazott: soha nem ambicionálta a hatalom megszerzése, de ha egyszer sajátos körülmények között már ide keveredett, akkor az érdekelte, hogy miként lehet jó célokra használni a "jó kormányzás" antik fogalmát. "Sajnos a kampányban erről alig esett szó, csak arról, hogy kié legyen a hatalom. Ez is azt támasztja alá, hogy nem lett volna helyes beszállni a politikába a miniszterelnöki székből. Már kinevezésemkor leszögeztem, hogy csak egy évre vállalom a feladatot. Hosszabb pihenőre készülök, komoly családi deficitjeim vannak. Fél évet adok magamnak, hogy kitaláljam, 42 évesen, ex-miniszterelnökként mi a következő inspiráló feladat. Higgyék el, nem egy könnyű feladvány" - hangoztatta.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Bajnai: növelni kell a foglalkoztatást

Magyarországon mind a gazdaságpolitikának, mind a szociálpolitikának a foglalkoztatás növelésére kell törekednie, mivel e nélkül nem zárkózhat fel az ország Nyugat-Európához - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök egy konferencián.

MTI Itthon

Bajnai: csontvázak a Fidesz ígéretszekrényében vannak

Nincsenek csontvázak a kormányzásban vagy a költségvetésben, hanem sokkal inkább azokban az ellenzéki ígéretekben, amikről nyilvánvaló, hogy nem teljesíthetők – erről Bajnai Gordon leköszönő kormányfő beszélt a Népszavának adott, a lap csütörtöki számában megjelent interjújában.

hvg.hu Itthon

Így változnak politikusaink – fotógaléria

A két választási forduló között rendhagyó időutazásra hívjuk olvasóinkat. Bemutatjuk csúcspolitikusaink egykori és mai arcát: ki kontaktlencsére cserélte szemüvegét, ki megnövesztette haját, van, akinek a ráncai jelzik az idő múlását, míg olyat is találunk, aki szinte semmit nem változott, csupán legközelebbi embereit cserélte le. Vezesse a számítógép egerét a képek fölé, és a zöld nyíl segítségével rántsa le a leplet politikusainkról!

MTI Itthon

Bajnai e-mailben búcsúzott az MSZP-től

Bajnai Gordon kormányzása végéhez közeledve e-mailben búcsúzott a szocialistáktól, a párt országgyűlési képviselőitől, polgármestereitől, megyei közgyűlési és önkormányzati képviselőitől - tudta meg az MTI.

MTI Világ

Bajnai búcsúajándékot kapott Brüsszelben

"Európa, amelyben testet ölt egy gondolat" - ez a címe annak a fotóalbumnak, amelyet Bajnai Gordon magyar miniszterelnök kapott ajándékba kedden Brüsszelben Herman Van Rompuytől, az Európai Tanács elnökétől.

MTI Itthon

Megemlékezések a holokauszt-emléknapon

Az Országgyűlés 2000-ben döntött arról, hogy 2001-től minden évben április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját. Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról.

Nagyon meglepték Nadalt

Nagyon meglepték Nadalt

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Magyarországon tölti valószínűleg a húsvétot Geert Wilders, a holland szélsőjobb megkopóban lévő csillaga

Magyarországon tölti valószínűleg a húsvétot Geert Wilders, a holland szélsőjobb megkopóban lévő csillaga

Megtámadták az Erdogan pártját több településen legyőző párt vezetőjét egy temetésen

Megtámadták az Erdogan pártját több településen legyőző párt vezetőjét egy temetésen

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott