szerző:
MTI

Nem vezetett eredményre a Cozma-ügy pénteki tárgyalási napján Sztojka Iván harmadrendű és Beéry Iván kilencedrendű vádlottak szembesítése; a garázdaságra vonatkozó történésekre (ezt a gyilkosságtól különválasztva tárgyalják) mindegyikük másképpen emlékezett a Veszprém Városi Bíróság büntetőtanácsa előtt.

Az első-, másod- és harmadrendű vádlottak megtagadták a bíróság előtti vallomástételt, ezzel szemben Pál Gábor negyedrendű vádlott erre a pénteki tárgyaláson hajlandó volt. Bogdánné Gremsperger Andrea tanácsvezető bíró a tárgyaláson felidézte: Beéry Iván a csütörtökön tett vallomásában azt állította, hogy kábítószert fogyasztottak többen is Enyingen a születésnapi buliban, illetőleg Németh Győző másodrendű vádlottnál kés volt. A Beéry Ivánnal szembesített Sztojka Iván mindezt tagadta.

Beéry Iván a vallomásában utalt arra is, miszerint Marian Cozma leszúrását követően az autóban Sztojka dühös volt, csapkodta a kormányt, a műszerfalat és azt mondta: "nem tudtam Csokit (Raffael Sándor, első rendű vádlott) megakadályozni." Sztojka a szembesítéskor kijelentette, hogy ilyen nem történt, ezt nem mondta, s hangsúlyozta, hogy a módosított nyomozati vallomását tartja fenn minden vonatkozásban.

Beéry Iván elmondása szerint a veszprémi Patrióta lokálba való belépéskor Raffael János nyakon vágott egy vele összeütköző vendéget, egy másikat pedig fellökött. A Beéryvel szembesített Sztojka szerint "ilyen összetűzés" nem volt. Beéry Iván állította azt is, hogy valakit kergettek és azt kiabálták: "állj meg, állj meg", a kocsijához érkező Sztojka pedig azt közölte: "nem tudtuk elkapni". (Az ügyészség vádiratában ugyanis az szerepel, hogy Uros Vilovski kézilabdázót - Marian Cozma meggyilkolása után - a garázda bandából többen is kergették.) Sztojka Iván a szembesítéskor kijelentette: ilyet nem mondott és semmiféle kergetőzésben nem vett rész. 

A bíróság pénteken hallgatta meg Pál Gábor 33 éves budapesti lakost, negyedrendű vádlottat, aki hajlandó volt a bíróság előtt is vallomást tenni. Pál Gábor azzal kezdte - ezt csak ő tette meg eddig a vádlottak közül -, hogy elnézést kért Petre Cozmától, a meggyilkolt Marian Cozma édesapjától. (Petre Cozma ezúttal nem volt jelen a tárgyalóteremmel szomszédos sajtószobában.) 

A negyedrendű vádlott a bűnösségét csak részben ismerte el - mint mondta -, annyiban, hogy a veszprémi Patrióta pincebárban Marian Cozmát egy székkel háromszor hátba vágta, s egy másik vendéget is megütött. A vádlott szerint a Beéry-testvérek ötlete volt az, hogy 2009. február 7-én éjszaka Enyingről Veszprémbe menjenek szórakozni. Elmondta azt is, hogy a kocsiban Németh Csaba Richárd tizenegyedrendű vádlott "valamilyen port" vett elő, amit "Richárd és Németh Győző, másodrendű vádlott felszívtak".

Pál Gábor elmondta - Beéry Iván vallomásával egyezően -, hogy a Patrióta lokál bejáratánál Raffael János egy vendéget megütött, majd kilökték az ajtón. Vallomása szerint Marian Cozma hatalmas termetével feltűnő volt a vendégek körében, de szerinte "erősen ittas" volt, s meglökte Németh Győzőt. Mint vallotta: Győző meg akarta ütni, de "nem érte föl", Cozma viszont "levitte a földre" Némethet, akinek Raffael Sándor, elsőrendű vádlott igyekezett segíteni. 

Pál Gábor beismerte, hogy ekkor ő háromszor hátba vágta egy székkel Marian Cozmát, miközben őt oldalba rúgták, s erre ő egy hozzá közel álló férfit megütött. Közölte: valóban megjegyezte azt, hogy "ki kér még"? Pál Gábor elmondta: hallotta a verekedés közben Beéry Csabának azt a megjegyzését, hogy "ez az, hadd menjen a buli". 

Pál állította, hogy sem Ivan Pesic kézilabdázót, sem Uros Vilovskit nem ütötte meg, s utóbbit nem is kergette. A garázdasággal kapcsolatos tárgyaláson a gyilkosságról nem kellett vallomást tennie, erről nem is kérdezték. Annyit jegyzett meg, hogy a lokál előtt történtekről Bihari Csaba ötödrendű vádlottól értesült, aki azt mondta neki: "az a nagydarab a Csokival és Győzővel összeverekedett". A bűnügy tárgyalását a jövő héten szerdán folytatja a bíróság.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Cozma-ügy: Sztojka Iván is úgy hallotta, hogy "Csoki szúrt"

A Cozma-ügyben csoportos garázdasággal és kitartottsággal bíróság elé állított Sztojka Iván nyomozati vallomásában is az szerepel, hogy "Csoki (Raffael Sándor) szúrt"; vallomása szerint ezt Németh Győző, másodrendű vádlott mondta neki a veszprémi Patrióta lokál előtt 2009. február 8-án hajnalban történtek után. Sztojka Iván harmadrendű vádlott is megtagadta a csütörtöki tárgyalási napon a vallomástételt, kérdésekre azonban hajlandó volt válaszolni.

Itthon

Cozma gyilkosait bevarrják, de az alvilág él és virul

Ha majd az enyingi alvilágból kikerült, Marian Cozma meggyilkolásával gyanúsított gengszterek is lakat alá kerülnek, biztonságosabb lesz az élet, de nem jelenti azt, hogy helyükre ne lépjenek új bűnözők. Az első vonalbeli – még az olajozásban meggazdagodott – maffiózók immár törvényes vállalkozásaikból élnek, a másodvonalbeliek pedig jobbára rács mögött ülnek. Egy, a szervezett bűnözés terén dolgozó névtelenséget kérő rendőrtiszt elemezte az alvilág helyzetét a hvg.hu-nak.

MTI Itthon

Cozma-per: Raffael ellen vallott az egyik társa

A Cozma-ügy csütörtöki veszprémi tárgyalási napján a kilencedrendű vádlott - egyezően nyomozati vallomásával - azt mondta, hogy Raffael Sándor elsőrendű vádlott a Patrióta lokálnál 2009. február 8-án hajnalban történtek után megjegyezte: "megszúrtam a magas, csíkos pólóst".

MTI Itthon

Cozma-ügy: vádat emelt az ügyészség

Vádat emelt az ügyészség a Marian Cozma és társai ellen elkövetett emberölés, valamint más bűncselekmények miatt csütörtökön a gyanúsítottakkal szemben − jelentette be Fejes Péter megyei főügyész Veszprémben.

MTI Itthon

Cozma-ügy: ügyegyesítés miatt fellebbez az elsőrendű vádlott védője

A Cozma-ügy "szétszedése" garázdaságra és emberölésre rossz döntés volt, ebből még botrány lesz, ezért fellebbez a megyei bíróság még nem jogerős döntése ellen - mondta a csütörtöki tárgyalási napot követően Kamarás Gábor, az elsőrendű vádlott, Raffael Sándor ügyvédje.

MTI Itthon

Újabb öt gyanúsított a Cozma-ügyben

Újabb öt személyt gyanúsít a rendőrség a Cozma-üggyel kapcsolatosan; a balatonvilágosi, balatonfőkajári, szalántai és keszüi lakosok szabadlábon védekezhetnek - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

MTI Itthon

Cozma-ügy: Raffael és Németh megtagadták a vallomástételt

A Cozma-ügyben csoportos garázdasággal vádolt 25 ember közül Raffael Sándor 30 éves sárbogárdi lakos elsőrendű és Németh Győző 33 éves budapesti lakos másodrendű vádlott megtagadta a vallomástételt a Veszprémben szerdán megkezdődött büntetőperben.

A Samsung is bepréselte a képernyőbe a kamerát, indulhat a gyártásba az első ilyen telefonjuk

A Samsung is bepréselte a képernyőbe a kamerát, indulhat a gyártásba az első ilyen telefonjuk

Emberrablással vádolnak egy szolnoki párt

Emberrablással vádolnak egy szolnoki párt

Amikor a szexbotrány újraválasztást vagy Pro Urbe díjat ér - politikusi botrányhistória

Amikor a szexbotrány újraválasztást vagy Pro Urbe díjat ér - politikusi botrányhistória

Az ellenzéki pártok lassan kijózanodnak, és már egymás mozgását sasolják

Az ellenzéki pártok lassan kijózanodnak, és már egymás mozgását sasolják

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason

Nem hagyja magát az indián nyár

Nem hagyja magát az indián nyár