szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon mintegy tízezer, világszerte pedig több millió dohánytermelő megélhetését veszélyezteti az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohánytermék-adalékanyagokra vonatkozó, előkészületben lévő szabályozása (FCTC) - írta közleményében a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ).

Világszerte számos ország, így a magyar kormány is fenntartással fogadta a WHO tervezetét, és június végén az elsők között jelezte a szabályozástervezet elutasítását - emlékeztet a közlemény. Bényei Illés, a MADOSZ elnöke hangsúlyozta: ismét ki kell állni a kormány döntése mellett, ez döntő fontosságú a WHO FCTC tervezetével kapcsolatos pénteki uniós tárgyalásokon. A MADOSZ elnöke külön felhívta a figyelmet a szabályozás miatt a feketepiac elburjánzására. 

A WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének tudományos megalapozatlanságáról hónapok óta vitáznak szakmai berkekben, ez a dokumentum a dohányzás "vonzóságának" csökkentését próbálja elérni a dohánytermékekben felhasznált összes adalékanyag és a dohánykeverés megtiltásával. 

A Nemzetközi Dohánytermelők Szövetségének (ITGA) nemrégiben  petícióban érvelt amellett, hogy vegyék figyelembe annak a több millió családnak az érdekeit, akiknek a dohánytermeléstől függ a megélhetése, és felkérik az érintett országok kormányait, hogy utasítsák el a szabálytervezetet - tartalmazza a közlemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Gyógyszert termeltetnek dohánynövénnyel

Génmódosított dohánynövénnyel termeltetnek szert 1-es típusú diabétesz gyógyítására - jelentették be olasz kutatók a BioMed Central Biotechnology című online tudományos portálon csütörtökön.

MTI Karrier

Tízezer munkahely szűnhet meg egyes dohányfajták betiltásával?

Magyarországon mintegy tízezer munkahely szűnhet meg, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Dohányellenőrzési Keretegyezményének (FCTC) változásai hatályba lépnek - állítja a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

hvg.hu Világ

Botrány a Marlboro-birodalomban: gyerekek dolgoztak a dohányföldeken

Gyakran fizetés nélkül, hosszú munkaidőben és szinte embertelen körülmények között dolgoztak családtagjaikkal együtt azok a gyerekek, akiket a Philip Morris dohányipari multi kazahsztáni beszállítói alkalmaztak az ültetvényeken – állította szerdán közzétett jelentésében a Human Rights Watch emberi jogi szervezet. A beszámoló szerint a gyerekmunkások közül többen alig voltak 10 évesek. A jelentésre reagálva a dohánycég közölte, megváltoztatná felvásárlási szabályait.

MTI Gazdaság

Kevesebb dohánnyal kell beérnünk, drágulhat a cigi

A mostoha időjárás miatt kevesebb dohánytermés várható, az 5 750 hektáros termőterületről 20-30 százalékkal kisebb mennyiségű dohánylevelet takaríthatnak be a gazdálkodók – közölte Bényei Illés, a Pócspetri székhellyel működő Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke.

47 büntetőeljárás indult a kamupártok miatt

47 büntetőeljárás indult a kamupártok miatt

Pénteken megdőlhet a napi melegrekord, vasárnap már havazhat

Pénteken megdőlhet a napi melegrekord, vasárnap már havazhat

Rich Lesser: Szénadót mindenhova!

Rich Lesser: Szénadót mindenhova!