szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azonnal megszüntették a szolgálati viszonyát annak az egri rendőrnek, aki egy fakivágásnál történt intézkedésnél egy roma férfi hátán vitette magát néhány méteren. K. Mihály főtörzsőrmesterrel szemben az Egri Nyomozó Ügyészség hivatali visszaélés gyanúja miatt vizsgálódik.

Idén nyáron az Egri Rendőrkapitányság munkatársa az erdésszel tartott közös ellenőrzés során talált egy rakás illegálisan kivágott fára. Miközben terepszemlét tartottak, rátaláltak a fatolvajokra is. Az egyik járőr, K. Mihály főtörzsőrmester egy nagyobb pocsolyánál - azért, hogy ne legyen sáros a bakancsa - az egyik tolvajt magához hívta, és a hátára vetetve magát kelt át a bokán felül érő vízen.

A történteket egy mobiltelefon kamerájával rögzítették. A hvg.hu-hoz került felvétellel kapcsolatban a Heves Megyei Főügyészség szóvivője, Konkoly-Thege László megerősítette, hogy eredeti és az képezi a vizsgálat alapját. „A rendőrrel szemben parancsnoka feljelentést tett az Egri Nyomozó Ügyészségen hivatali visszaélés gyanúja miatt" - közölte a szóvivő, hozzátéve: a K. Mihályt cipelő roma férfi nem tett feljelentést.

„Miután a szóban forgó videofelvételről 2010. szeptember 27-én értesült az Egri Rendőrkapitányság, annak megtekintése után a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Juhász István rendőr dandártábornok azonnal belső vizsgálatot rendelt el, melynek során megállapították a 2010. június 2-án készült felvételen látható rendőr személyazonosságát. A lefolytatott vizsgálat alapján az Egri Rendőrkapitányság járőrének 2010. szeptember 28-án azonnali hatállyal megszüntették a szolgálati jogviszonyát, valamint ellene büntető feljelentést tett a rendőrség az Egri Nyomozó Ügyészségen” - közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Soltész Bálint.

A hvg.hu úgy értesült, hogy a rendőrrel szemben nem merült fel az intézkedési kötelezettség elmulasztása, mert az erdőből kivágott fa értéke nem haladta meg a szabálysértési értéket, így nem kellett feljelentést tennie. Emellett K. Mihálynak szerencséje volt, mert az ostorosi erdőnél lefülelt romák - információink szerint - azt vallották, meg volt beszélve, hogy segítenek a rendőrnek.

Nem ez az első olyan nyilvánosságra került felvétel, amely kínos a rendőrség számára. Emlékezetes, 2007 januárjában a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság indított vizsgálatot a Bajai hip-hop címet viselő, táncoló rendőröket bemutató felvétel miatt. Mint kiderült, a Készenléti Rendőrség mókás kedvű kollégái rendezték a táncbemutatót.

Cs. B.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszélybe kerültek az időjárás-előrejelzések, és még nem tudni, mit lehetne tenni

Veszélybe kerültek az időjárás-előrejelzések, és még nem tudni, mit lehetne tenni

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Több kilométeres a dugó az M0-son

Több kilométeres a dugó az M0-son