szerző:
Népszava
Tetszett a cikk?

Bíróság elé áll Tóth János, az UD Zrt. volt vezetője - tudta meg a Népszava.

Felbujtóként, hivatali visszaélés vádjával áll bíróság elé Tóth János, az UD Zrt. volt vezetője. Tóth védője, Futó Barnabás a Népszavának azt mondta: bizonyítási indítványt terjesztenek majd elő. Megjegyezte: ügyfele vallomásaiban tagadta a terhére rótt cselekményeket.

A vádirat szerint az UD-vel korábban együttműködő építőipari vállalat, a KÉSZ Holding Zrt. vezérigazgatója jogosulatlanul jutott bizalmas személyes adatokhoz. A felbujtójaként hivatali visszaéléssel vádolt Jutasi Zoltán 2008. áprilisa és júliusa között azzal kereste meg ugyanis Tóthot, hogy végezzenek adatgyűjtést a KÉSZ Holding vezetői közé tartozó hat személyre.

A "feladatot" Tóth megbízása alapján az ügyben hivatali visszaéléssel vádolt K. Tibor rendőr közreműködésével végezték el. Az adatokat lehívták a bűnügyi, személyi, útiokmány- és gépjármű-nyilvántartóból. Az adatszerzésben gyanúsított még egy APEH-ügyintéző, egy rendőrségi köztisztviselő és a 90-es évek közepéig a Nemzetbiztonsági Hivatalnál terrorelhárító tisztként dolgozó Eszes Zoltán is. A KÉSZ-esek "kartonjait" a nyomozók megtalálták az UD Zrt.-nél 2008. szeptemberében tartott házkutatáskor. Ezek az érintettekről készített környezettanulmányok mellett a lakókörnyezetükből és fényképfelvételeket is tartalmaztak - írja a lap.

Mint ismert: szeptember végén emeltek vádat az UD-ügy egy másik szálán hivatali visszaélés és magánokirat-hamisítás miatt két volt rendőr ellen, akik a most vádolt Eszesen keresztül kaptak "megbízást". A Népszava információi szerint telefonlehallgatások alapján Tóth 2008. februárjában hívta Eszest, mobilszámok híváslistáját kérve. Úgy tudjuk, a két "lekért" szám egyike Meggyes Tamás volt esztergomi fideszes polgármester korábbi kampányfőnökéé, a másik a város egykori fideszes alpolgármesteréé volt. A híváslistákat a nyomozók szintén megtalálták az UD-nél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

UD Zrt.-ügy: Almássy pert nyert Dávid Ibolya ellen

Első fokon pert nyert az MDF és a párt korábbi elnöke, Dávid Ibolya ellen Almássy Kornél volt független országgyűlési képviselő; az alpereseknek a jó hírnévhez fűződő jog megsértése miatt nem vagyoni kártérítésként 1,4 millió forintot kell fizetniük - közölte Futó Barnabás, Almássy Kornél jogi képviselője hétfőn az MTI-vel.

MTI Itthon

UD Zrt.-ügy: Dávid pert vesztett Tomborral szemben

Valótlanul állította Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke két éve Tombor Andrásról, hogy a párt 2008-as tisztújításával kapcsolatban rá, illetve pártjára terhelő adatok akár titkosszolgálati eszközökkel történő gyűjtésére adott utasítást az UD Zrt.-nek - mondta ki nem jogerősen a Fővárosi Bíróság.

hvg.hu Itthon

UD Zrt.-ügy: aligha manipulált Dávid Ibolya CD-je

A Népszabadság információi és a rendelkezésére álló dokumentumok nem támasztják alá azt az állítást, hogy például a Dávid Ibolya MDF-elnök által bemutatott, és az ellene irányuló adatgyűjtést taglaló hangfelvételek manipuláltak lettek volna - írja a lap szombati számában.

MTI Itthon

Megszüntették a nyomozást az UD Zrt. vezetője ellen

Megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda az UD Zrt. vezetője, Tóth János ellen a haditechnikai termékkel visszaélés gyanúja miatt indított eljárást - tájékoztatta a gyanúsított védője, Futó Barnabás szerdán az MTI-t.

A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől

A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől

A volt brit nagykövet ismét magyarul szavalt – videó

A volt brit nagykövet ismét magyarul szavalt – videó

Már 15 kilót fogyott Navalnij, ezért kényszerétkeztetést vezetnének be a börtönben

Már 15 kilót fogyott Navalnij, ezért kényszerétkeztetést vezetnének be a börtönben