szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A Kossuth téri metróból kisebb csoportok szállingóznak a Jobbik-tüntetés felé, amely kedden 18 órakor kezdődik – jelentette tudósítónk a helyszínről.

Kisebb zavart okozott, hogy a tüntetők nem nagyon jártak eddig Károlyi Mihály szobránál. Először nem is tudták sokan, hogy hol kell gyülekezniük. Végül kiderült, hogy a Parlament északi oldalához kell átgyalogolniuk, ahol több százan, vagy akár ezren is várakoznak a demonstráció kezdetekor.

©

A Kossuth téren tanácstalanul lézengők odaérkezése után várhatóan ezres létszámúra nő majd a sokaság, amelyben máris feltűntek a jól ismert Árpád-sávos gigazászlók. A Néprajzi Múzeum oldalában néhány rendőrt látott helyszíni tudósítónk. A 2-es villamos menetrendszerűen jár.

©

A jobbikos demonstrációkon elmaradhatatlan étkek - lángos, palacsinta - mellett az évszaknak megfelelően forralt bor is kapható.

A tüntetés este hat óra után megkezdődött, ekkor egy kipát raktak Károly Mihály szobrának fejére -, és egy feliratot akasztottak a nyakába: "Én felelek Trianonért" - felirattal. A rendezvény fél nyolckor ért véget, utoljára Vona Gábor pártelnök beszélt.

A többször eltávolított és újra visszatett kipát - az MTI tudósítójának tapasztalata szerint - egyszer Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője helyezte Károlyi Mihály szobrának fejére.

©

Vona: újra az utcára vonul a Jobbik

Újra tüntetésekre készül a Jobbik, egyebek között azért, mert a Fidesz "elsikkasztotta az alkotmányozást" - mondta Vona Gábor. A Jobbik tüntetésén a pártelnök elmondta: "jelenleg nincs demokrácia az országban", amit jól jelez, hogy egy újabb törvény szerint idegen rendőrök is bevethetőek lesznek Magyarországon, illetve az is, hogy nem támogatták a Jobbik törvényjavaslatait.

©

Vona Gábor hangsúlyozta: "az utca a miénk volt és a miénk is marad", és úgy vélte, hogy Orbán Viktor kormányfőnek nem a Magyar Nemzeti Gárdát kéne üldöznie, hanem Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt börtönbe juttatnia. Szegedi Csanád alelnök, a párt EP-képviselője azt hangoztatta, hogy a párt képviselői kiléptek az alkotmányozásból, mert nem támogatnak olyan alkotmányt, amely eltér a Szent Korona-tantól. Bejelentette: újra megerősítik a párt mozgalmi jellegét, amelynek keretei között jövőre 100 településen helyeznek el hivatalosan székely rovásírásos helységneveket.

"Nem fognak palesztinokká tenni minket"

Gaudi-Nagy Tamás, a párt országgyűlési képviselője a több száz fős tömeg előtt arról beszélt, hogy a Jobbik javaslatiból csak hármat fogadott el a kormány, viszont 24-et "lesöpörtek". Szerinte a kormány egy "alsóházi játékszerré silányította az alkotmányozást". Hozzátette, hogy élni fognak az ellenállás jogával és szembe mennek ezzel az új alkotmánnyal. "Nem fognak palesztinokká tenni minket a saját hazánkban" - hangoztatta.

©

A rendezvényen felszólalt még Volner János frakcióvezető és Hegedűs Tamás frakcióvezető-helyettes is. A felszólalók kivétel nélkül kinyilvánították, hogy továbbra is követelik Károlyi Mihály szobrának eltávolítását, illetve nehezményezték, hogy Horthy Miklósnak nincsen szobra. A tüntetés kezdete előtt a helyszínen megjelent egy középkorú nő, aki egy gyertyát próbált meggyújtani a szobornál, de a tömeg ebben megakadályozta. Később egy szál virágot próbált elhelyezni a szobornál Dániel Péter, az az ügyvéd, aki arról híresült el, hogy kaszinótojással kente össze a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatot. Az ügyvédet végül a rendezvény biztonsági őrei vezették ki.

Egy kis történelem

Károlyi Mihály az őszirózás forradalom vezetője volt 1918 október végétől. Előbb miniszterelnök, majd köztársasági elnök lett pár hónapig Magyarországon. Hatalomrakerülésekor az Osztrák-Magyar Monarchia már felbomlásnak indult, a hadsereg totális összeomlásban volt. Károlyi demokratikus reformokat ígért és próbált megvalósítani. Ugyanakkor a hadsereget egy olyan honvédelmi miniszterre bízta, aki a leszerelést tartotta fontosnak. Így Magyarország nem volt képes védekezni a szomszédos országok és az antant haderő előrenyomulásakor. Végül Károlyi 1919 márciusában lemondott a hatalomról, a helyére lépő Tanácsköztársaság egy ideig fegyveres ellenállást is tanúsított az ország védelmére, sőt hódító hadjáratot is indított a Felvidéken, jelentős sikerekkel. Kun Béla azonban az antant nyomására feladta a megszerzett területeket. Mindez demoralizálta a frissen szervezett Vörös Hadsereget, amely 1919 augusztusában összeomlott a románok támadásakor. A trianoni békediktátukmot végül Magyarország 1920. június 4-én írta alá, a Horthy-rendszer kezdetén.  

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Hírszerző/FH Hazai gazdaság

Jobbik: szűnjenek meg a nyugdíjprivilégiumok

Kedd este kezdődik meg annak a jobbikos törvényjavaslatnak a vitája, amely több száz, de akár ezer nyugdíjast is. A lex Biszku néven ismertté vált törvényjavaslat a szovjet megszállást követő rendszerek által biztosított, kiemelt nyugdíjak csökkentéséről szól.

hvg.hu Itthon

LMP: Fidesz-Jobbik koalíció jött létre Szegeden

A helyi LMP szerint a Jobbiknak a Fidesz közreműködésével sikerült több bizottsági helyet megszerezni, mint amennyit a választások eredménye és a szegedi közgyűlésben való részvételi aránya indokolna.

MTI Itthon

A Jobbik és az MSZP is kivesézte Orbánék terveit

Az MSZP szerint megvalósíthatatlan elképzelésekre épül a 2011-es költségvetés tervezete, a Jobbik pedig azt szeretné, ha a leggazdagabbak is teljes jövedelmük után fizetnének nyugdíjjárulékot.

Lebukott a Fox News rasszista és szexista szövegírója

Lebukott a Fox News rasszista és szexista szövegírója

Freund Tamás: Próbálom elérni, hogy Orbán fogadjon, ez még nem sikerült

Freund Tamás: Próbálom elérni, hogy Orbán fogadjon, ez még nem sikerült

Milyen ételt kell ennem? Erre is választ adhat egy ötperces, 46 pontos vizeletteszt

Milyen ételt kell ennem? Erre is választ adhat egy ötperces, 46 pontos vizeletteszt