szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az óvodapedagógusok egyértelmű döntése, hogy a hetedik életév betöltése után a gyermeket be kell íratni az iskolába - mondta Hoffman Rózsa az m1 Ma Reggel című műsorában. Ma még 8 évesen is vannak gyerekek az óvodában, ami nem jó a kisebbeknek és nem jó az iskoláskorú gyereknek sem – tette hozzá az oktatási államtitkár.

Akik nem iskolaérettek hétévesen, azok egy nulladik évfolyamba kerülhetnek, ahol hozzászoknak a csengőhöz, iskolapadhoz. Hoffmann Rózsa szerint elsődleges szempont, hogy kis csoportban (4-8 fő), egyéni program szerint működjenek ezek az osztályok. A gyermekek itt elsajátíthatják azokat a képességeket, amivel már be tudnak illeszkedni egy általános iskolába.

A törvény csak utat nyit a kezdeményezésnek, nem jelenti azt, hogy 2011-ben életbe is lép – mondta az oktatási államtitkár. Ami az eddigiekben jellemző volt és továbbra is érvényben marad az az, hogy a gyermekek iskolaérettségéről ezután is óvónők és szakemberek döntenek majd.

Három kötelező idegen nyelv oktatását írja elő a törvény a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokban, emellett egy negyedik nyelv elsajátítására is megteremti a lehetőséget. Hoffmann Rózsa tapasztalatai szerint 5-6 nyelvet is meg tud tanulni egy átlagon felüli képességű gyermek, a nyolc- és hatosztályos gimnáziumok pedig nem az átlagos képességű diákoknak nyújtanak lehetőséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Hoffmann: a nevelés kerül a középpontba

Hoffmann Rózsa szerint az utóbbi évek alatt sajnos háttérbe szorult a nevelés az oktatási intézményekben, ami azt eredményezte, hogy a "gyerekek nem találták meg jól a helyüket" az iskolában.

hvg.hu Itthon

Túlértékelik a Fideszen belüli vitákat

Megtörni látszik a korábban kemény fideszes egység: Pokorni Zoltán nyilatkozatháborút vívott Hoffman Rózsával az oktatáspolitikáról, de az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítése sem arat osztatlan sikert a jobboldalon. A Fideszen belüli konfliktusok jelentőségét azonban nem szabad túlértékelni - véli Krekó Péter, a Political Capital vezető elemzőjét kértük fel a Fideszen belüli viták kommentálására.

MTI Itthon

A Jobbik szívéhez a Hoffmann-féle koncepció áll közelebb

A Jobbik több ponton egyetért a felsőoktatási törvény Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár által bemutatott koncepciójával, amelyhez képest a párt visszalépésként értékeli a javaslat egyes elemeit kritizáló Pokorni Zoltán és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőinek megállapodását.

MTI Itthon

Pokorni: az oktatás lemaradt a nagy elosztó rendszerek rivalizálásában

Pokorni Zoltán reméli, hogy a készülő közoktatási törvényről egyeztetnek majd az oktatási államtitkárral; a fideszes politikus a Figyelőneten kedden megjelent interjúban arról is beszélt, hogy az utóbbi években átrajzolódott a sorrend, az oktatás, mint társadalmi téma hátrébb csúszott.

Az ukrán tulaj képviselője legközelebb 600-800 emberrel menne átvenni a Dunaferrt

Az ukrán tulaj képviselője legközelebb 600-800 emberrel menne átvenni a Dunaferrt

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Meghalt Törőcsik Mari

Meghalt Törőcsik Mari