szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Népszabadság keddi számában azt írja, az évi másfél milliárd forintból gazdálkodó Harkány hitelállománya 4,5 milliárd, ha ehhez hozzáadjuk a bérelmaradásokat, meg a beszállítók követeléseit, akkor az adósság megközelíti az ötmilliárdot.

A város gazdálkodását most világítja át egy cég, ám azt máris tudni lehet, hogy Harkánynál aligha van ma eladósodottabb település. Harkány 2006-ban kezdett eladósodni, a város abban az évben vette 100 százalékos tulajdonba gyógyfürdőjét. Addig a fürdőrészvények fele Harkány, fele a megye kezében volt – az utóbbi csomagot vásárolta meg a város 1,65 milliárdért. Ennek fedezetéül, illetve fejlesztésekre svájcifrank-alapú kötvényt bocsátott ki Harkány. 

A frank–forint árfolyamváltozás miatt az akkor még 2,5 milliárdos adósság mostanra 3,5 milliárdra nőtt. A kötvénynek eddig a kamatát fizette a város, de 2011-től startol a 2027-ben lejáró törlesztés, évi 320 millió forinttal. Hogy a kötvényadósság feletti hitelek miből keletkeztek, és hogy az egész tartozásállomány miképp kezelhető, arra keresi majd a választ a már említett átvilágítás.

Az októberben megválasztott független polgármester Imri Sándor nem titkolja: a város ebben a helyzetben arra kényszerül, hogy leépítse az önkormányzati dolgozók 15 százalékát.

Elképzelhető, hogy a fürdőrészvényeket értékesítjük – mondja a városvezető. "A többségi részünket meg akarjuk őrizni, de ha jó ajánlatot kapunk, akkor esetleg a többségi részről is lemondunk. Az pedig többmilliárdos érték. Amúgy Harkánynak 4-5 milliárd forint értékű ingatlanvagyona van, s az fedezetet nyújt a tartozásokra" - fogalmazott Imri Sándor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek

Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek

Merkely: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben

Merkely: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben