szerző:
Hírszerző/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alaposan kioktatta a Hír Tv-t a brit The Economist hetilap, melyet a Fideszhez közel álló kereskedelmi televízió azzal gyanúsított meg, hogy manipulált egy Orbán Viktorról készült fotót. Az Economist cáfolta és visszautasította a vádakat, valamint közölte az eredeti és az általuk közölt fotót. Kiderült, hogy szó sincs manipulálásról, a fotó csak színkorrekción esett át. Az Economist válaszlevelének ezidáig nyoma sincs a Hír Tv honlapján.

A Hír Tv szerdán arról adott hírt, hogy a Professzorok Batthyány Körének 2010. szeptember 7-ei rendezvényén Orbán Viktor miniszterelnökről készült fotót manipulálta a tekintélyes brit The Economist című hetilap. A fényképet eredetileg az AFP hírügynökség fotósa, Isza Ferenc készítette.

A televíziónak nyilatkozott Petromán László grafikus, aki elmondta: a képnél egy olyan eljárást használtak, amely megváltoztatja a kontrasztot, a kép bizonyos tónuskülönbségeit felnagyítja, és emiatt alapvetően megváltoztatja annak tartalmát. A Hír Tv azt állította, hogy a hetilap nem válaszolt az üggyel kapcsolatos kérdéseikre. Egyben idézte Szijjártó Pétert, Orbán Viktor szóvivőjét, aki a következőket mondta: „Sajnos megszokhattuk – akár a 1998–2002 közötti időszakra gondolok vissza –, hogy milyen manipulált, hamis, hazug, becsmérlő állítások jelentek meg a miniszterelnökről, tehát meglepődni nem kell.”

Csakhogy az Economist blogjában csütörtökön közzétette az eredeti és a lapban közölt képeket, a leghatározottabban visszautasítva a Hír Tv vádját. Egyben közölte a televíziónak küldött válaszlevelet is.

A John Micklethwait főszerkesztő által jegyzett levélben az Economist visszautasítja azt az állítást, amely szerint a lapban való megjelentetése előtt manipulálták volna a fotót. "Ez nem igaz, mint ahogy ezt tegnap képszerkesztőnk el is magyarázta újságírójuknak még a beszámoló közzététele előtt" – olvasható levélben, amely szerint a kép ugyan színkorrekción esett át és méretét is megváltoztatták, de a Hír Tv beszámolójával ellentétben e rutinmódosításokon kívül nem történt alapvető, érdemi változtatás.

Az Economist szerint a lap elküldte az eredeti és a megjelent fotót is, a Hír Tv újságírója pedig elismerte, hogy nem is hasonlította össze őket, illetve nem mondaná meg, hogyan is manipulálhatták volna a lapnál a felvételt. Miután letette a telefont, nem jelzett vissza ezzel a felületes interjúval kapcsolatban, annak ellenére, hogy erről biztosította a képszerkesztőt – szól az Economist levele. Ez a lap szerint vélhetően azért történt, mert a Hír Tv újságírója még ezután sem tudott rámutatni a manipuláció egyetlen nyomára sem.

„Igaz, hogy képszerkesztőnk név nélkül nyilatkozott az újságírójuknak. De a beszámolójukban nem érzékeltették azt, hogy biztosította őt afelől, nem manipluláltuk a képet. És nem jeleztek vissza, hogy hivatalos kommentárt kérjenek tőlünk” – olvasható a levélben.

„Semmi sem olyan értékes a The Economist számára, mint a nehéz munkával elért, objektív és pártatlan újságírással kapcsolatos hírnevünk. Tevékenységünk megkérdőjelezésével, amit, úgy tűnik, valamiféle politikai előnyszerzés ösztönöz,  megrágalmaznak minket és félretájékoztatják nézőiket” – teszi hozzá a levél.

Az eredeti kép balra, az Economist által közölt kép jobbra
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pert indított a Google ellen az Egyesült Államok, a cég visszaélhetett a piaci erőfölényével

Pert indított a Google ellen az Egyesült Államok, a cég visszaélhetett a piaci erőfölényével

A magyarok közel felét anyagilag hátrányosan érintette a járvány

A magyarok közel felét anyagilag hátrányosan érintette a járvány

Beragadt 365-re a forint

Beragadt 365-re a forint