szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerdától péntekig Siófokon ülésezik a Fidesz-KDNP-frakció. A tanácskozás egyik kiemelt témája lesz az alkotmányozás, Orbán Viktor pedig részletes tájékoztatást ad a strukturális átalakítási tervekről.

Lázár János frakcióvezető keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a szerdától péntekig fog tartani a frakciószövetségi tanácskozás. A harmadik napon a Fidesz elnöksége és a kormány is ülésezni fog.

Orbán Viktor részletesenfogja tájékoztatni a képviselőket a szeptemberi frakcióülés óta eltelt fontosabb döntésekről, emellett pedig megjelöli a tavaszi parlamenti ülésszak kormányzati célkitűzéseit - ismertette Lázár János, hozzátéve, az értékelésben "nyilvánvaló", hogy vitára is lehet számítani, képviselőtársainak ugyanis sok kérdése van a kormány munkájával kapcsolatban. Az egyes szakmai kabinetek problématérképeket is készítettek, amelyeket átadtak a kormányzat részére, és szeretnék, ha ezekre választ kapnának.

A frakcióülés kiemelt témája lesz az alkotmányozás, amelynek menetrendjére a Fidesz javaslatot fog tenni. Lázár azt fogja javasolni, hogy március 15-től április végéig az Országgyűlés csak az alaptörvénnyel foglalkozzon, az ellenzéki jogok hétfőnként azonban továbbra is érvényesülnek majd. Indítványozza, hogy az alaptörvény elfogadása április 25-én, húsvéthétfőn legyen. Siófokon meghallgatják majd Szájer József fideszes európai parlamenti képviselőt, aki az új alkotmány előkészítésével kapcsolatos nemzeti konzultációt vezeti. Lázár újabb megkeresésekkel élnek majd az ellenzéki pártok felé, és kérik, ne Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tanácsára hallgassanak, hanem vegyenek részt az alkotmányozásban.

A frakcióvezető kezdeményezte Orbán Viktornál, hogy csütörtökön és pénteken szakmapolitikai kérdésekről - például az oktatásról és az egészségügyről is essen szó Siófokon. A kormányfő a frakcióülésen beszámol majd a strukturális átalakítási tervről is, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter készített elő, és amely hétfőn a parlamentben is téma lesz.

Péntek délelőtt Siófokon a frakció szakmai kabinetjei előtt a kormánytagok ismertetik jogalkotási elképzeléseiket. Téma lesz Balsai István "semmisségi" törvényjavaslata, valamint az elszámoltatás eddigi eredménye is. Kérdésre Lázár János elmondta, arról nincs tudomása, hogy a médiatörvény a frakcióülés elé kerülne.

Arra a kérdésre, megkéri-e a visszafizetésre azokat a képviselőtársait, akik - vagyonnyilatkozatuk szerint - havonta kétmillió forint fölötti jövedelmet vettek fel, Lázár János úgy válaszolt: a frakcióülésen fogják megbeszélni ezt az ügyet is. Mint fogalmazott, "tiszta és átlátható viszonyok lesznek, mint ahogy voltak is a Fidesz-frakcióban". "Azokat az elveket igyekszünk betartani és betartatni, amelyeket tavaly májusban", a parlamenti frakció indulásakor megfogalmaztak - fűzte hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Törpekuvikot láttak a Mátrában

Törpekuvikot láttak a Mátrában

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr