szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP újpesti és káposztásmegyeri szervezete kedden ismételten felkérte Derce Tamás korábbi polgármestert, hogy mondjon le az életjáradékról, s ne közpénzből jótékonykodjon.

A szocialisták IV. kerületi szervezete az MTI-hez eljuttatott közleményében utalt arra: a keddi rendkívüli képviselő-testületi ülésen Wintermantel Zsolt (Fidesz) jelenlegi polgármester javaslatára Derce Tamásnak szavazták meg a fideszes képviselők az életműdíjat és az azzal járó havi 350 ezer forintos életjáradékot. "Mindezt egy olyan rendelet alapján, melynek csak Derce felelt meg" - írták, hozzátéve: a szavazáson egységesen nem vett részt az ellenzék, így az MSZP-, az LMP- és a Jobbik-frakció sem, ráadásul az előterjesztést a KDNP budapesti elnöke sem szavazta meg.  

Az MSZP kitért arra: korábban azt kérték Wintermantel Zsolttól, hogy a rendeletből vegyék ki a pénzre, az életjáradékra vonatkozó rendelkezést. Derce Tamástól pedig azt kérték, jelentse ki, hogy az életműdíjjal járó járadékra közpénzből nem tart igényt. Mint hozzátette, azóta annyi történt: az országos és újpesti közfelháborodást, a KDNP, az LMP és az MSZP fővárosi tiltakozását követően Derce kijelentette, hogy jótékony célra fordítja az életjáradékot. 

Az önkormányzati testület kedden döntött arról, hogy életműdíjat kap Derce Tamás. A korábbi polgármester a Semsey Aladár egykori városvezető nevét viselő elismerést az elmúlt két évtizedben kifejtett tevékenységéért veheti át, várhatóan áprilisban. Derce Tamás a döntést követően bejelentette: alapítványt hoz létre a szegény gyerekek támogatására, és a díjjal járó havi járadékot ide fizeti majd be. 

Wintermantel Zsolt polgármester január 6-án jelentette be, hogy életműdíj megalapítását javasolja, és az elismerésre elődjét, az Újpestet 1990-től húsz éven át vezető Derce Tamást javasolja. Közölte, Derce Tamás elismerését a kerület köztiszteletben álló személyiségei, közösségei kezdeményezték.

A kezdeményezés politikai vitát indított el a pártok között. Trippon Norbert, az MSZP frakcióvezetője, (Derce egyik korábbi alpolgármestere) ellenezte a javaslatot, mondván, a Fidesz így hálálja meg Derce Tamásnak, hogy Wintermantel Zsoltot támogatta a választási kampányban. A helyi LMP is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy - szerintük - a jelenlegi városvezetés közpénzből jutalmazza meg azokat, akik hatalomra kerülését elősegítették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Itthon

Senki sem vizsgálja Derce életjáradékát

Nem vizsgálja az Állami Számvevőszék, hogy jogszerűen kaphat-e élete végéig havi 350 ezres álomfizetést munka nélkül Derce Tamás, Újpest korábbi polgármestere – írta a Blikk.

MTI Itthon

Botrány után: Derce Tamás megkapja a havi 350 ezret

Életműdíjat kap Derce Tamás, a főváros IV. kerületének korábbi polgármestere az újpesti képviselő-testület keddi döntése értelmében. A Semsey Aladár egykori városvezető nevét viselő elismerést Derce Tamás az elmúlt két évtizedben kifejtett tevékenységéért veheti majd át, várhatóan áprilisban, Újpest létrejöttének 171. évfordulóján.

A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet

A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet

Ibrahimovic ott lesz a közönség nélküli sanremói dalfesztiválon

Ibrahimovic ott lesz a közönség nélküli sanremói dalfesztiválon

Megtalálták a rendőrök a Pesti úti ámokfutó autóst

Megtalálták a rendőrök a Pesti úti ámokfutó autóst