szerző:
MTI/FH/Hírszerző
Tetszett a cikk?

A NATO jóváhagyta azt a tervet, hogy a Tolna megyei Medinán épüljön fel a harmadik 3D-s lokátor Magyarországon - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön a Tv2 Mokka című reggeli műsorában. A Népszabadság szerint egyelőre kérdéses, fenn kell-e tartani a Medinán a három úgynevezett "réskitöltő" radarszázadot, ha itt építik meg végül a NATO-lokátort.

A NATO jóváhagyta azt a tervet, hogy a Tolna megyei Medinán épüljön fel a harmadik 3D-s lokátor Magyarországon - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön a Tv2 Mokka című reggeli műsorában. A miniszter kérdésre válaszolva közölte, hogy a NATO által finanszírozott radarrendszer helyszíneit a szervezet jóváhagyta, hiszen azok megfelelnek a szakmai elvárásoknak. 

Hende Csaba hozzáfűzte: az világos, hogy katonai szempontból ideális megoldás csak a Zengő lett volna, de egyéb - például lakossági, természetvédelmi és társadalmi - szempontok szerint a legjobb megoldás Medina. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a NATO-radar üzembe állításával leállítják a jelenleg is Medina mellett lévő, 1987 óta üzemelő, szovjet technológiájú lokátort.

A Népszabadság szerint egyelőre kérdéses, fenn kell-e tartani a Tolna megyei Medinán a három úgynevezett "réskitöltő" radarszázadot, ha itt építik meg végül a harmadik NATO-lokátort. A Népszabadság szerint ez a helyszín jóval alacsonyabban fekszik ugyanis, mint a Zengő vagy a Tubes, így a radar jóval szűkebb sávban "látna", szükség lenne a századok munkájára is.

Szakemberek a lapnak azt állították, hogy több tízmilliárd forintba kerülne a századok laktanyáinak és felszerelésének felújítása. Az viszont biztosnak tűnik, hogy a kormánynak Medinán nem kell tartania a pécsiekéhez hasonló civil ellenállástól, valamint engedélyt is kevesebbet kellene beszerezni a korábban kijelölt helyszínekhez képest.

Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán azt mondta: nem merült fel ellenvélemény a frakciók részéről a medinai helyszínnel kapcsolatban, de még vannak kérdések az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vasarely emblémája inspirálta a Renault új logóját

Vasarely emblémája inspirálta a Renault új logóját

Újabb trófeákat szerez a Fidesz a kultúrában

Újabb trófeákat szerez a Fidesz a kultúrában

Titkos úti céllal indítanak repülőjáratokat Ausztráliában

Titkos úti céllal indítanak repülőjáratokat Ausztráliában