szerző:
MTI / hvg.hu

Kiköltöztettek 276 roma felnőttet és gyereket Gyöngyöspatáról péntek reggel a Véderő nevű mozgalomnak a településre meghirdetett katonai tábora miatt. A romák egy része politikai menedékjogot kér az USA-tól és Kanadától. A Véderő vezetőjét és több tagját péntek délután előállította a rendőrség, ezután megérkezett a faluba Pintér Sándor belügyminiszter is.

A rendőrök előállították Eszes Tamást, a magát Véderőnek nevező szervezet vezetőjét, a mozgalom katonai alapismereteket oktató gyöngyöspatai táborának szervezőjét és két társát. A tábornyitás meghirdetett időpontja, délután fél öt előtt nem sokkal a rendőrök távozásra szólították fel azokat, akik terepszínű ruhában, illetve a Véderő tagjaira jellemző viseletben voltak. A többség el is hagyta a tábort, csak néhányan maradtak a helyszínen.

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet módosítása, amely szerint százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki "közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy ilyen tevékenység látszatát kelti". A közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése miatti szabálysértési eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik. Az előállítások után megérkezett Gyöngyöspatára Pintér Sándor belügyminiszter is.

A politikus elmondta: a gyanúsítottak riadalmat és félelmet keltettek a helyi lakosságban, ez pedig garázdaságot jelent. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem arra az új kormányrendeletre hivatkozva állították elő őket, amely megtiltija a rendőrség hatáskörébe tartozó tevékenység végzését, és amely szombaton 0 órakor lép életbe. Hozzátette, hogy várhatóan szombaton bíróság elé állítják őket, a riadalomkeltés viszont túlzott volt.

"Azt az örömöt, amelyet egy karitatív szervezet ajánlott nekik, a vöröskereszt (...) meghívta a gyöngyöspatai cigány családokból a nőket és a gyerekeket egy húsvéti kirándulásra (...) Csillebércre és Szolnokra. Ezt úgy állították be egyesek, hogy ez nem más volt, mint evakuálás (...) ami arról szólt, hogy ki kellett menteni innét a cigány lakosságot. Felteszem a kérdést, hogy mi elől kellett kimenteni a cigány lakosságot? Mi az, ami jelen pillanatban oly mértékig zavarja Gyöngyöspata közrendjét és közbiztonságát, hogy innét bárkinek el kellett volna menekülnie? Én nem tapasztalom ezt. Én azt tapasztalom, hogy itt rend van."

Közel 300 roma hagyta el a falut

Fotógalériánk a kiköltöztetésről - Kattintson a képre!
©
Csaknem háromszáz roma hagyta el Gyöngyöspatát péntek reggel, egyes források szerint pedig később négyszáz rendőr érkezett a településre. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke azt mondta, a kiköltöztetés reggel 8 órakor, a Vöröskereszt közreműködésével történt, az embereket különböző táborokban helyezték el. A romák saját maguk határoztak arról, hogy kimenekítik a gyerekeket és a nőket a Véderő tábora miatt, hiszen az útvonal a táborba a cigánytelepen keresztül vezet, és félnek a fenyegetések miatt az atrocitásoktól - mondta Bangó Tamás, a Bátonyterenyén alakult Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, az akció egyik szervezője. A településen 170-180 roma - többnyire férfi - maradt, akik a Föld napja alkalmából takarítottak.

Meg akarják félemlíteni a romákat, a jelenlétük rendkívül nyugtalanító, s nem érnek el vele semmit - idézte az AP híre alapján Farkas Jánost az amerikai Washington Post. A lap beszámolójában Eszes Tamás, a romatelep mellett területet vásárló, és ide kiképzőtábort szervező Véderő első embere a táborról azt mondta: "A magyar fiatalok rossz fizikai állapotban vannak, egész nap a számítógép előtt ülnek. Egy régi magyar tradíciót folytatunk a katonai stílusú kiképzéssel." A helyszínen lévő tudósítóinknak Eszes Tamás azt állította, csak azért vásároltak telket a katonai táborhoz éppen Gyöngyöspatán, mert olcsó volt, egyébként - mondta - szervezetük nem jelent veszélyt senkire.

Táborozás Csillebércen

Csillebérc
©

"Mintha háborúból kellett volna menekülni" - mondta egy asszony sírva az Origo tudósítójának. "A Csillebércre érkezett roma asszonyok közül többen is azt mondták az Origónak, hogy a Vöröskereszt eredetileg azért ment Gyöngyöspatára, hogy munkát szervezzen a cigányoknak, csak a Véderő táborának hírére kezdték el szervezni a vasárnapig tartó 'kirándulásukat'. Csillebércen egy asszony Orbán Viktort hiányolta, egyébként a gyöngyöspataiak szerint azt mondták nekik, hogy ne nyilatkozzanak a sajtónak. Haraszti István, a csillebérci tábort üzemeltető cég ügyvezetője az MTI-nek azt mondta, 172 vendégük érkezett Gyönygyöspatáról délelőtt tíz körül, akiknek vasárnapig foglaltak szállást. További, körülbelül 100 romát Szolnokra szállítottak - tette hozzá a hírügynökség.

Selymes Erik, a Vöröskereszt főigazgatója a hvg.hu kérdésére korábban elmondta, hogy a táboroztatást előkészítő szervezet alapelvei között szerepel, hogy segít a rászorulókón, legyen szó szegénységről, háborús veszélyekről vagy akár fenyegetettségről, ezért döntöttek úgy, hogy a romák keddi kérésének eleget téve részt vesznek az akcióban. "Az elmúlt egy-másfél hónapban megnőttek a feszültségek a roma és nem roma lakosság között" - tette hozzá Selymes Erik, aki szerint a roma családok azért kérték a Vöröskereszt segítségét, mert újra elkezdtek gyülekezni az "idegenek" és a húsvéti hétvége alatt "nyugodtabbak lennének, ha máshol lehetnének". A Vöröskereszt főigazgatója szerint ha máshonnan is hasonló kérés érkezik, a szervezet ismét segíteni fog. Hozzátette, a jelenlegi akció megszervezése során nem egyeztettek a rendőri vagy más központi kormányhatósággal.

Evakuálás volt vagy csak táboroztatás?

Az Index szerint a Vöröskereszt egy illetékese a dpa-nak azt nyilatkozta, ez az első eset a második világháború óta, hogy a szervezet paramilitáris csoporttól fenyegetett civileket evakuál Magyarországon. A miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter szerint ugyanakkor hazugságok azok a híresztelések, amelyek szerint Gyöngyöspatán "bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről" lenne szó. Szijjártó azt mondta, egy régebb óta szervezett üdültetésre éppen pénteken utaztak el családok Gyöngyöspatáról. A miniszterelnöki szóvivő szavaival szemben Richard Field magyar-amerikai üzletember, az LMP korábbi támogatója, aki a beszámolók szerint szintén a kitelepítés szervezői között volt, az MTI-nek arról beszélt, hogy lehet ezt "kirándulásnak" nevezni, de egyértelmű, hogy a Véderő mozgalom katonai tábora miatt menekítették ki a roma nőket és gyerekeket.

Később a Csillebércre látogató Balog Zoltán felzárkóztatásért felelős államtitkár azt mondta: felelőtlenség azt mondani, hogy Gyöngyöspatáról menekülni kellett. Péntek délután az MTI szerint már a Vöröskereszt főtitkára, Selymes Erik is cáfolta, hogy a táboroztatás evakuálásként lenne értelmezhető. Balog Zoltán államtitkár az Origo szerint szándékos provokációnak nevezte a gyöngyöspatai romák utaztatását evakuálásnak, illetve menekítésnek nevező híreket és nyilatkozatokat. A politikus a beszámoló szerint különösen aggasztónak nevezte a Vöröskereszt akciójában közreműködő Richard Field eljárását, aki szerinte sajtóeseményt csinált az üdültetés pénteki megkezdéséből. A belügyminiszter Balog Zoltán elmondása szerint fontolgatja, hogy rémhírterjesztés miatt bepereli az üzletembert.

Menedékjogot kérnek az USA-tól és Kanadától

Nagyítás-fotógalériánk Gyöngyöspatáról. - Kattintson a képre!
©

Amikor az autóbuszok elhagyták a települést, az AP jelentése szerint legalább tíz rendőrségi kisbusz érkezett Gyöngyöspatára. A rendőrök a romák által lakott településrészt lezárták és a "félkatonai szervezet" által megvásárolt többhektáros területet is körbevették - mondta Bangó, aki szerint csaknem négyszáz rendőr próbálta megakadályozni, hogy a Véderő délutáni rendezvényére érkezők a helyi cigánytelepen keresztül vonulhassanak át. A gyöngyöspatai roma asszonyok és gyermekek kiköltöztetésről a rendőrség nem tudott, abban nem vettek részt - mondta a Heves Megyei Rendőrkapitányság szóvivője, Soltész Bálint. Azt mondta, péntek reggeltől húsvéthétfő reggel 6-ig fokozott rendőri ellenőrzést tartanak a gyöngyösi kapitányság teljes illetékességi területén. A Gyöngyöspatán jelen levő rendőrök számáról ő nem adott tájékoztatást.

Az USA és Kanada segítségét kérik a gyöngyöspatai romák, akik politikai menedékjogot szeretnének kapni a két országtól – közölte korábban a Roma Sajtóközpont. Az USA budapesti nagykövetségén nem reagáltak a bejelentésre, de korábban rövid állásfoglalást juttattak el a hvg.hu-nak a gyöngyöspatai helyzettel kapcsolatban. "A gyűlöletkeltés és a kisebbségi csoportok megfélemlítése elfogadhatatlan és üdvözöljük a magyar kormány nyilatkozatait, amelyek szerint nem fogja tűrni a kisebbségi vagy etnikai csoportok megfélemlítését Magyarországon" - olvasható az üzenetben. A teljes üzenetet itt olvashatja el.

Jobbik: semmi közünk a Véderőhöz

Nagyítás-fotógalériánk Gyöngyöspatáról.
©

A Véderő pakoljon, menjen haza, és vigye magával azokat a visszataszító eszméket is, amelyeknek parlamenti támogatója a Jobbik - erre szólította fel a szervezetet korábban a Lehet Más a Politika. Ilyen erőszakos, a lakosság megfélemlítésére összeverődött félkatonai alakulatoknak nincs létjogosultsága, és nincs keresnivalója az ország egyetlen településén sem. "Mi kell még ahhoz, hogy cselekedjenek? Térjenek végre észhez, és kezdjenek kormányozni!" - mondta péntek délután a kormányról Nyakó István MSZP-s politikus, aki szintén Gyöngyöspatára utazott. Véleménye szerint a kormánynak az is feladata, hogy szimbolikus üzenetekkel álljon ki a megfélemlített emberek mellett. Nyakó István szerint ilyen lehetne, hogy "Orbán Viktor a kormányával együtt odamegy a cigánysor elé és azt mondja: eddig és ne tovább".

A 2800 lakosú Gyöngyöspatán március elejétől két hétig járőröztek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A szervezet akcióját a Jobbik is támogatta, március 6-án demonstrációt tartott a településen, amelyet Vona Gábor, a párt elnöke magyarpárti tüntetésnek nevezett. A településen kialakult feszültség is belejátszott abba, hogy a helyi polgármester kedden lemondott tisztségéről.

A Jobbiknak semmi köze nincsen a Véderő nevű mozgalomhoz - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Dúró Dóra, jobbikos országgyűlési képviselő.  Szerinte a Véderő inkább a Jobbik "ellenlábasa," hiszen a mozgalom vezetője, Eszes Tamás elindul a gyöngyöspatai polgármester-választáson, ahol a Jobbik a helyi elnökét Juhász Tamást indítja majd. Az ellenzéki párt szerint a Véderőt "mozgató szálak sokkal inkább a Fideszhez vezetnek," hiszen a fideszes támogatással az önkormányzatba bejutott Maka Attila független képviselő sógora ajánlotta fel a mozgalomnak azt a telket ingyen, ahol a hétvégi katonai gyakorlat zajlana.

Fotógaléria a kiköltöztetésről.
©
Tekintse meg Nagyítás-fotógalériánkat is Gyöngyöspatáról!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sok tragédia egyike lesz, vagy áttörést hoz az autó után kötött kutya pusztulása?

Sok tragédia egyike lesz, vagy áttörést hoz az autó után kötött kutya pusztulása?

Fülke: 1956 után a Páneurópai piknik idején vívtuk ki Európa tiszteletét

Fülke: 1956 után a Páneurópai piknik idején vívtuk ki Európa tiszteletét

Komoly biztonsági rést találtak a Bluetooth-technológiában, rengeteg eszköz lehet veszélyben

Komoly biztonsági rést találtak a Bluetooth-technológiában, rengeteg eszköz lehet veszélyben

A nap cukisága: tolvaj mosómedve szorult egy csokiautomatába

A nap cukisága: tolvaj mosómedve szorult egy csokiautomatába

Ritka nagy csalással vádolja egy szakértő a GE-t

Ritka nagy csalással vádolja egy szakértő a GE-t

Jogtalanul hoztak be négy iraki gyermeket Magyarországra, felfüggesztettet kaptak

Jogtalanul hoztak be négy iraki gyermeket Magyarországra, felfüggesztettet kaptak