szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az autóbuszosok és a BKV kötöttpályás szakszervezetei és a mérnökök már biztosan nem sztrájkolnak szerdán, de már a mozdonyvezetők munkabeszüntetése is bizonytalanná vált. Vannak, akik bíznak a kormány egyeztetési szándékában, mások a munkaügyi bíróság döntése miatt kénytelenek halasztani. Július 7-én lehet komolyabb munkabeszüntetés.

A BKV kötöttpályás járműveinek vezetőit tömörítő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége június 29-ére egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, július 7-re pedig egy határozatlan idejű munkabeszüntetést jelentett be. A BKV-sok azt kifogásolják, hogy a kormány nem tárgyal velük a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjazásról.

A szakszervezeti szövetség két beadvánnyal fordult a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz, az elsőben annak megállapítását kérték, hogy a munkabeszüntetés célja szerint jogszerű-e. A keresetet a bíróság első fokon arra hivatkozva utasította el múlt csütörtökön, hogy amíg a vállalaton belül nincs megegyezés az elégséges szolgáltatásról, addig a kérelem idő előtti. A VTDSzSz a döntést megfellebbezi.

Csakhogy a VTDSzSz másik bírósági beadványa éppen arról szól, hogy a szakszervezet és a munkáltató nem tudott megállapodni az elégséges szolgáltatásról, és a sztrájktörvény értelmében ilyenkor épp a bíróság feladata megállapítani, hogy mennyi az a minimális szolgáltatás, amely mellett sztrájkolhatnak a BKV járművezetői.

A törvényesség keretein belül

A VTDSzSz ezért úgy döntött, elhalasztja a június 29-re meghirdetett sztrájkot. Gulyás Attila, az érdekképviselet elnöke a döntést a hvg.hu-nak azzal indokolta: már látható, hogy a bíróság június 29-ig nem hoz jogerős határozatot, a VTDSzSz pedig a törvényesség keretein belül akar maradni. Gulyás Attila bízik benne, hogy július 7-ig megszületik a jogerős határozat.

Gulyás Attila
©

A kormány képviselője várhatóan július 4-én ül tárgyalóasztalhoz egyebek mellett a VTDSzSz vezetőjével. Gulyás Attila ezzel kapcsolatban elmondta: akkor már valószínűleg kiderül, hogy komolyan vehető-e a kormány egyeztetési hajlandósága. Ha nem, akkor július 7-én a határozatlan idejű munkabeszüntetés helyett kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak, a sztrájktörvény ugyanis egyetlen alkalommal lehetőséget biztosít erre az egyeztetési időszakban is.

Gulyás Attila szerint a sztrájktörvény életképtelen, mivel ha a szakszervezetek a teljes jogi procedúrán végigmennek, hónapokig tart, mire egy bejelentett sztrájkról kiderül, hogy az egyáltalán megtartható-e. A szakszervezeti elnök úgy látja, hogy a törvény ellehetetleníti a munkavállalók sztrájkhoz való alkotmányos jogának gyakorlását; mint mondta: ha kell, nemzetközi fórumokhoz is fordulnak emiatt.

Napok óta várnak

A BKV-s szakszervezetekkel ellentétben a Mozdonyvezetők Szakszervezetét személyesen hallgatták meg a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon, a vasutasok ugyanakkor – bár napok óta várják – még nem kapták meg a bíróság határozatát – mondta lapunknak Kiss László elnök. Így a BKV-sztrájkhoz hasonlóan a mozdonyvezetők munkabeszüntetése is bizonytalanná vált.

A mozdonyvezetők június 29-re és július 7-re jelentettek be kétórás figyelmeztető sztrájkot, mindkét nap reggel 9 és 11 óra között állna le a munka. Kiss László nem akart feltételezésekbe bocsátkozni a szerdai sztrájkot illetően, mint mondta: várják a bíróság döntését.

©

Lefújva

A közelmúltban az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSzSz), a Liga Szakszervezetek, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSz), a VTDSzSz, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSz), és a Vasutasok Szakszervezete hirdetett sztrájkot.

A mérnökök és az autóbuszosok már a múlt héten bejelentették: mégsem sztrájkolnak szerdán. Az MTSzSz elnöksége pozitívan értékelte a kormány tárgyalási szándékát, ezért döntött a munkabeszüntetés lefújásáról. Az autóbuszos szakszervezetek azért nem sztrájkolnak, mert a munkáltatók (a Kapos, a Gemenc és a Pannon Volán) nem tárgyaltak az érdekképviseletekkel az elégséges szolgáltatásról.

Hétfőn az EVDSZ és a BDSz is bejelentette: felfüggesztik a június 29-re meghirdetett sztrájkot. A július 4-i egyeztetésre azonban a mozdonyvezetőkön kívül nem kapott meghívást a Vasutasok Szakszervezete, valamint a BDSz sem. Utóbbi azonban az EVDSz-szel közös sztrájkbizottságot alakított, így képviselőjük ott lesz a kormánnyal való tárgyaláson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusosak lettek a vidrák egy amerikai állatkertben

Koronavírusosak lettek a vidrák egy amerikai állatkertben

Zivatarveszély miatt figyelmeztetést adtak ki az egész országra

Zivatarveszély miatt figyelmeztetést adtak ki az egész országra

Futball-legendák keltek ki az Európai Szuperliga ötlete ellen

Futball-legendák keltek ki az Európai Szuperliga ötlete ellen