szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Melegek, szocialisták, liberális demokrácia, privatizáció – egyebek mellett e témákban nyilvánult meg az elmúlt évtizedekben Semjén Zsolt, aki szerda óta hivatalosan is "sokat tett a szabadságért és a demokráciáért". Összeállításunkból kiderül: a miniszterelnök-helyettesnek meglehetősen sajátos a viszonya a fenti értékek és csoportok némelyikével.

Újonnan, a kedvéért alapított díjat kapott szerdán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A Ronald Reagan Elnöki Alapítvány az új díjjal a szabadságért és a demokráciáért legtöbbet tevő politikusok tevékenységét akarja elismerni. A hvg.hu Semjén Zsolt korábbi nyilatkozataiból válogatott; összeállításunkból kiderül, milyen viszonyt ápol a miniszterelnök-helyettes a demokráciával és a szabadsággal.

Magyarország keresztény ország

„Szent István óta és Szent István alapján Magyarország keresztény ország” - mondta Semjén Zsolt egy kereszténydemokrata fórumon, a kongresszusi központban. Semjén szerint valamennyi jogszabályban és törvényben is a keresztény felfogásnak és értékeknek kell érvényesülniük. 1994. április 16.

Kerekasztal-beszélgetés egyházi vezetőkkel (1998)
©

Az SZDSZ és a szexuális furcsaságokat produkálók

„A Szabad Demokraták Szövetsége olyan csoportokat célzott meg szavazóbázisként, akik szexuális furcsaságokat produkálnak, narkósokat és extrém szektákat. Bizonyos SZDSZ-es körök bizonytalan nemi identitásukból próbálnak politikai ideológiát csinálni.” 2004. augusztus 4.

A határon túl élők szavazati jogáról és az EU-ról

"A jelenlegi állapot alkotmánysértő, ugyanis a magyar állampolgársággal rendelkező nyugat-európai magyarság nem vehet részt a választásokon. (…) Ma a munka jogát kell védeni a tőke diktatúrájától. (…) A mi nem szavazatunk felkiáltójel annak érdekében, hogy az EU térjen vissza az alapító atyák elképzeléseihez, ugyanis a közösséget kereszténydemokrata politikusok alapították." 2004. október 21.

Puszta gazdasági seft

"Ha a kereszténységre nincs utalás az Európai Unió alkotmányában, akkor az EU nem más, mint puszta gazdasági seft, amely az első zökkenőnél szét fog esni." 2004. október 22.

Magyar Keresztény Szövetség (2005)
©

Szakállas bácsi, a halál kultúrája, a kábítószer és az extrém szekták

"Mi nem árulunk zsákbamacskát, mi azoknak (...) a támogatására számítunk, akik úgy gondolják, hogy a teremtés és a természet rendje szerint a házasság egy férfi és egy nő között áll fönn, (...) akik úgy gondolják, hogy helyes, ha az iskolában a gyerekek nem szoknak rá a kábítószerre", akik szerint az egyházak szolgálatára szükség van, és akik a "halál kultúrájával szemben az élet kultúráját építik". "Aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia, első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re." Tegyen így az is, aki azt akarja, hogy gyermeke szájába az iskolában marihuánás cigarettát nyomjanak, aki azt szeretné látni, hogy gyermeke "extrém szekták szeánszán veri magát a földhöz", vagy aki az eutanázia és az abortusz halálkultúráját képviseli. 2005. február 19.

A melegek felvonulásról

"Az SZDSZ a devianciát propagálta, mi pedig, kereszténydemokraták a magyar nép óriási többségének támogatásával a normalitás védelmezői vagyunk." (…) Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnököt méltatva hozzátette: "Varsó polgármestereként volt bátorsága, hogy az ifjúság és a közerkölcs védelmében kivágja Varsóból a melegfelvonulást". A szocialisták identitásválsága és "az SZDSZ mesterkedése rászabadított egy ámokfutót az országra, aki most zilálja szét Szent István örökségét". 2006. március 25.

Orbán Viktor és Semjén Zsolt (2005)
©

Visszaveszik

"A KDNP nevében bejelentem, hogy amennyiben a párt kormányra kerül, akkor minden alkotmányos eszközt latba vetve vissza fogja szerezni (...) a stratégiai (...) cégeket, amelyek az ország szuverenitása és az emberek alapvető létfeltételeinek biztosítása szempontjából megkerülhetetlen fontosságúak" - fogalmazott Semjén Zsolt. 2007. június 21.

Nem kell eltávolodni

"Elképzelhető, hogy néhány önkormányzatban volt, van együttműködés a polgári pártok és a helyi Jobbik-szervezet között. Ez azonban a Magyar Gárda előtti időkre nyúlik vissza, és nem hiszem, hogy innen a pártközpontból kellene megmondani, egy szervezet milyen helyi együttműködést alakítson ki" - fogalmazott Semjén Zsolt. A KDNP elnöke hangsúlyozta: nem tud olyan törvénytelenségről, ami miatt fel kellene számolni a helyi együttműködést a Jobbikkal, illetve el kellene távolodni ettől a párttól. 2007. szeptember 3.

Lépést tart, nem távolodik (2007)
©

Gyarmatosítás

A pártelnök úgy fogalmazott, hogy a magyarok talpa alól "kihúzzák a földet, a tulajdont, mindent", nem lehet hagyni, hogy "az országot idegenek gyarmatosítsák", és "a saját országunkban valamifajta bennszülöttként kelljen itt maradnunk", holott az ország az államalapítás óta, ezer éve Európa szerves része. 2009. augusztus 20.

Migránsok betelepítése

A politikus szerint ha nem születik a jelenleginél több gyermek Magyarországon, egy emberöltő múlva 7-7,5 millióra zsugorodik hazánk lakosainak száma. Ezzel pedig veszélybe kerül a nemzet fennmaradása. Ennek megelőzésére korábban az MSZP-SZDSZ-kormánynak már született egy titkos, ám mégis kiszivárgott tervezete, mely egymillió migráns betelepítését javasolta Ázsia válságövezeteiből az országba. 2009. november 4.

Odavetődött

Minden kisebbségnek, legyen akár őshonos, akár bevándorló, joga van a védelemre, s arra, hogy őrizze saját kultúráját."De ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy legitim egy állam részéről az, hogy más támogatási formákat biztosít az őshonos kisebbségeknek, mint a néhány évvel korábban odavetődött, vagy hirtelen bevándorolt nemzetiségi, etnikai csoportoknak." 2010. március 10.

Traian Basescu román államfővel (2010)
©

Önmegvalósítás

Semjén Zsolt nem ellenzi, hogy a meleg pároknak "legyen valamilyen jogintézményük", ugyanakkor ellenzi, hogy házasságban élhessenek Magyarországon. "A házasságot, családot nem azért támogatja az állam jelképes és anyagi módon, hogy az állampolgárok személyes önmegvalósítását finanszírozza, hanem azért, mert gyerekek születnek, akik fenntartják a nemzetet és eltartják az idősebb nemzedéket" - mondta a politikus. 2010. május 13.

Szellemi értelemben

Semjén Zsolt szerint, aki nem ismeri a bibliai hagyományt, az nem lehet igazán otthon a civilizációban; a miniszterelnök-helyettes a csaknem 190 éves, felújított óbudai zsinagóga vasárnapi újraszentelési ünnepségén annak a véleményének is hangot adott, hogy aki nem ismeri a Szentírást és annak történeteit, az "nem lehet szellemi értelemben európai". 2010. szeptember 5.

©

Torz tükör

A kereszténydemokrata politikus kiemelte: ma az oktatásnak "viharos tengeren", a médiacégek nyomása következtében "morális ellenszélben" kell hajóznia. Hozzátette: sok újság, televíziós csatorna és internetes honlap abban versenyzik, hogy minél embertelenebb és természetellenes, személyiség- és közösségromboló dolgokat mutassanak be, amelyek - létrehozva saját torz tükörképüket - egy idő után normaként, "kvázi példaként" jelennek meg a társadalomban. 2010. november 25.

A parlamentben (2010)
©

Nem a saját teste

A miniszterelnök-helyettes a politikai hisztériakeltés kategóriájába sorolta, hogy a magzat védelmére vonatkozó kezdeményezésüket bírálóik a nők saját teste feletti önrendelkezési jogának korlátozásaként értelmezik. (…) Megjegyezte: az abortusz esetében egy nő nem a saját teste felett rendelkezik, hanem egy másik ember felett. Kijelentette: mindenkinek a szabadságát és felfogását tiszteletben tartják, de joguk és kötelességük kiállni a leginkább jogfosztott és kiszolgáltatott, magzati korban élő embertársaik mellett. 2011. január 24.

Hisztéria

Semjén Zsolt szerint bizonyos magyarországi szociálliberális körök gerjesztik a médiatörvény körüli "európai hisztériát". (…) Szerinte a hazai szociálliberális körök által gerjesztett támadások nyilvánvalóan ártanak Magyarországnak. 2011. január 20.

Végső valóság

Arra a felvetésre, készül-e a kormány arra, hogy a balliberális ellenzék, a médiatörvényhez hasonlóan, az új alkotmányt nemzetközi szinten próbálja meg "porrá zúzni", azt mondta: nincsenek illúzióik, a balliberális oldal ezt csinálja 1919 óta, ez a habitusa. Nem a magyar kormányt támadják, hanem Magyarországot, nagy újdonság ebben nincs - tette hozzá. "Erre fel kell készülni, de nem ez a végső valóság, mi nem Brüsszelnek (...) vagyunk felelősek, hanem az egyetemes magyar nemzetnek térben és időben" - jelentette ki. 2011. február 18.

Bizonytalan státuszú figurák

A magyar történelemnek nem az a végcélja, hogy az unió veregesse a vállunkat, mi a magyar nemzetnek tartozunk felelősséggel - fogalmazott Semjén Zsolt. Helyén kell kezelni a dolgokat, "bizonytalan státuszú figuráknak" nem áll jogában gyalázni Magyarországot - jegyezte meg a kormányfő helyettese. 2011. március 16.

©

Tradicionális értékek

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke szerint az egész világ problémája, hogy az a liberális demokrácia, ami ma van, szisztematikusan és intézményesen is tagadja, támadja a tradicionális értékeket. Ezzel a társadalmi romboláson túl önpusztító módon azt az alapot is felszámolja, amelyen ő maga is létezik - emelte ki a politikus, hozzátéve: azzal, hogy a családokat rombolják, az egész társadalom működésének alapjait rombolják. 2011. április 6.

Téves

"Téves az a felfogás, amelyik el akarja egymástól szeparálni az egyház és az állam világát.” 2011. május 20.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Nagyítás

20 év magyar politikájának legjelentősebb pillanatai - Nagyítás-fotógaléria

Antall József kormányfő ül az utóbb gárdaalapításban részt vevő Für Lajos mellett, Orbán Viktor kezet ráz Dávid Ibolyával, Horn Gyula nyakmerevítőben írja alá a koalíciós szerződést, Orbán Viktor távozik az elveszített választások után, lángoló tévészékház, Gyurcsány Ferenc lemond a kormányfői posztról. Az elmúlt húsz év, hat parlamenti ciklus magyar politikájának és közéletének legemlékezetesebb pillanatait, legismertebb szereplőit gyűjtöttük össze szélesvásznú Nagyítás-galériánkba.

Európa leggazdagabb embere mégiscsak megszerzi a Tiffanyt

Európa leggazdagabb embere mégiscsak megszerzi a Tiffanyt

Az elmúlt húsz év egyik legnagyobb vihara pusztít Vietnámban

Az elmúlt húsz év egyik legnagyobb vihara pusztít Vietnámban

Orvostanhallgatók BM-járművekkel mennek tesztelni, hogy bírják az iramot

Orvostanhallgatók BM-járművekkel mennek tesztelni, hogy bírják az iramot