szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány által elfogadott jövő évi költségvetési irányelv fő számai alapján az LMP szerint semmi jele sincs a megígért stratégiai irányváltásnak - írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a párt gazdasági kabinetje. Úgy látják, hogy "az év eleji Orbán-csomag egyértelmű folytatása várható".

A szövegben elismerik, hogy a hiány tovább csökken, a csökkentés módját ugyanakkor "életveszélyesnek" tartják. Úgy fogalmaznak, hogy az idén csak a "nyugdíjeinstandból származó 94,5 milliárd forint felélésével" volt tartható a hiánycél, míg jövőre "a személyi jövedelemadó emeléséből, a foglalkoztatási támogatások csökkentéséből, valamint az egészségügy további kivéreztetéséből tömködné a kormány a maga által ütött költségvetési lyukakat". Ehhez hozzáteszik, hogy miközben egyes vállalkozások terhei csökkennek, a lakosságot terhelő elvonások 86 milliárd forinttal bővülnének, és ugyancsak terhet jelent a fogyasztói árkiegészítések csaknem 10 százalékos megvágása.

©

Az LMP szerint a kormány folytatja szegényellenes politikáját is, mert a családi támogatások és szociális ellátások összege nominálisan is csökken, erre a 2011-es forrásokhoz képest is 3 százalékkal kevesebbet szán a kormány. Kitérnek arra is, hogy az egészségügyben tapasztalható munkaerőhiány és elvándorlás miatt is elfogadhatatlannak tartják, hogy jövőre öt százalékkal csökkenne az ágazatra fordított költségvetési pénz. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a határon túli magyar közösségek több mint 300 millió forinttal kevesebbet kapnak majd, "miközben óriási összegeket fordítanak a Fidesz saját erdélyi sajtóbirodalmának kiépítésére".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!