szerző:
MTI

Heteken belül megkezdik a VIII. kerületi Teleki téri piac bontását, az árusok csütörtök reggeltől ideiglenes piacon árusíthatnak. A rekonstrukciós munkák 2012 nyarának végéig tartanak, a beruházás bruttó 540 millió forintba kerül.

Karvai Réka piacfelügyelő arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Karácsony Sándor utcában kialakított ideiglenes piac csütörtök reggel nyitott. Az árusok már hétfőtől átköltözhettek az új részre, a régi piacterületen pedig augusztus 15-ig lehet árusítani.

Kocsis Máté, a kerület polgármestere elmondta, hogy az ideiglenes piac a tervezett időben, augusztus 1-jére elkészült. Hozzátette: mindent megtesznek, hogy az árusokat minél kevesebb kellemetlenség érje a beruházás ideje alatt. A városrész vezetője arról is beszámolt: a Teleki téri piac felújítására kitalált konstrukció "jelenleg a legjobb Budapesten, hiszen az önkormányzat úgy újítja fel, sőt építi újjá a piacot, hogy az az árusoknak nem kerül többletköltségbe". Ismertette: "a telek felét ugyanis eladtuk, ennek a vételárából finanszírozzuk az építkezést".

A józsefvárosi polgármester jelezte: "vannak olyanok, akik hamis információkat terjesztenek, ezzel félrevezetve az árusokat, arról nem is beszélve, hogy néhány kereskedő nyerészkedni próbált az önkormányzaton, ezért tervezzük, hogy ellenük büntetőfeljelentést teszünk". Az önkormányzat tájékoztatása szerint a piacot a bezárás után teljesen lebontják, mert az épületek elavultak és közegészségügyi szempontból sem felelnek meg az előírásoknak. A pavilonokat az átépítés után fedett, nyitott térben helyezik el; a piac belső kialakításáról még egyeztetnek a tervezők az árusokkal.

A beruházás részeként az önkormányzat csaknem 8000 négyzetméteres telkét két részre osztják. Az egyiken egy, a piaccal közös tető alatt lévő Lidl áruház épül, miután a területet nyílt pályázaton ennek az ajánlattevőnek értékesítették. A másik területen épül meg a későbbi piac. Az üzlet telkének be nem épített részén fásított parkolót alakítanak ki. A létesítmény építési költsége a tervek szerint bruttó 540 millió forint lesz; ezt az önkormányzat az eladott telek árából finanszírozza, kiegészítve saját forrásaival. A piacot várhatóan 2012 nyarának végén adják át.

A Teleki téri piacon az átépítés előtt 66 bérlő volt, az önkormányzat számításai szerint a régi és az új piacon nagyságrendileg megegyezik az őstermelők számára biztosított hely. Nekik eddig napi 2100 forint helyhasználati díjat kellett fizetniük, ez az összeg az átépítés után 50 forintra csökken négyzetméterenként.

A korábbiakhoz képest az utcáról csak nyitva tartási időben, a kapukon lehet bejutni a területre, az utcáról pedig nem lehet közvetlenül árulni. Változás az is, hogy az önkormányzat rendelkezése szerint ezentúl nem lehet csak alkoholt árulni a piacon. A Teleki tér a XIX. század derekán jött létre, a használtcikk piac 1950-es elköltöztetése után alakult ki, ám azóta sem történt ott jelentős fejlesztés, vagy felújítás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Luxemburgban is a zöldek törtek előre

Luxemburgban is a zöldek törtek előre

Vírusként terjedő üzenettől fagynak meg a PlayStationök, ha ilyet lát, nehogy megnyissa

Vírusként terjedő üzenettől fagynak meg a PlayStationök, ha ilyet lát, nehogy megnyissa

Exit poll: elvesztette az abszolút többséget Merkel bajor szövetségese

Exit poll: elvesztette az abszolút többséget Merkel bajor szövetségese

A Kétfarkú megörökítette a rendőrség Baskyt kereső levelét, de nem akárhogy

A Kétfarkú megörökítette a rendőrség Baskyt kereső levelét, de nem akárhogy

Ha a Gyermekvasúttal készül kirándulni a hosszú hétvégén, előbb nézze meg a menetrendet!

Ha a Gyermekvasúttal készül kirándulni a hosszú hétvégén, előbb nézze meg a menetrendet!

Kulka János: Kívülről látom az egész korábbi életemet

Kulka János: Kívülről látom az egész korábbi életemet