szerző:
MTI

A Magyar Államkincstár több mint negyedmilliárd forintot fizetett ki a 2006-os tűzijáték károsultjainak - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) hétfőn az MTI megkeresésére.

Mint írták a 2006. augusztus 20-án tartott állami tűzijátékkal kapcsolatosan a Magyar Államkincstárhoz összesen 75 kárigény érkezett. Összesen ötvenhat megállapodást kötöttek meg, amelyek alapján 68 ember részére összesen 251,41 millió forintot utaltak át. Öt igényt elutasítottak, egy esetben nem volt értékelhető az igény, további egy esetben pedig az ügyfél vonta vissza a kárigényt. A 2006. augusztus 20-án megrendezett budapesti tűzijátékkal összefüggésben keletkezett kárigények megtérítése lezárult - írta a KIM.  

A KIM tavaly június 30-án közölte honlapján, hogy e-mailben várják azok jelentkezését, akik a 2006. augusztus 20-i tűzijátékkal összefüggésben kártérítési igénnyel fordultak a bírósághoz és ügyük folyamatban van. Az Országgyűlés ezt követően július 8-án elfogadott egy határozatot is, amely az állami vezetői mulasztások illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szólt és amelynek a jelentősége, hogy a 2006. augusztus 20.-i tűzijáték áldozatainak kártérítéseiben, illetve a 2006 őszi rendőri túlkapások áldozatainak kártérítésében való felelősségét elismerte az állam.

Répássy Róbert, a KIM igazságügyért felelős államtitkára valamint Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő tavaly augusztus 23-án arról számolt be, két és fél hónap alatt 63 ember kártérítési igénye érkezett be a KIM-hez és a Magyar Államkincstárhoz. Harminchét esetben történt egyezségkötés. Egy esetben az igény előterjesztője is elismerte, hogy nem jár neki a kártalanítás. Négyen a sérülés súlyossága miatt nem egyösszegű kártérítést, hanem 2010 szeptemberétől járadékot kapnak az államtól.

Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő elmondta: az öt halálos áldozat esetében összesen 23 hozzátartozónak mintegy negyvenkétmillió forint kártérítést fizettek ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor

A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor

Adventi irodalmi naptár - december 8.

Adventi irodalmi naptár - december 8.

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Megsérült a szakszervezeti tüntetésen az MSZP alelnöke

Megsérült a szakszervezeti tüntetésen az MSZP alelnöke