szerző:
hvg.hu

A szegény települések járhatnak jól azzal, ha az állam átveszi az önkormányzati iskolák fenntartását, a gazdagabb városokban viszont az oktatás színvonalának csökkenéséhez vezethet, ha az önkormányzatok pénze kiesik az iskolák finanszírozásából. Az önkormányzati törvény tervezett módosításáról oktatási szakértőket kérdeztünk.

Radikálisan átalakul a magyar oktatási intézményrendszer és iskolafinanszírozás, ha a kormány abban a formájában nyújtja be ősszel a parlamentnek az új önkormányzati törvényt, ahogy azt a Belügyminisztérium a múlt héten ismertette. Tállai András, a tárca önkormányzati államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta – megerősítve a sajtóban korábban megjelent információkat –, a kormány arra készül, hogy az oktatási feladatok jelentős részét átvegye a településektől.

Bár az új önkormányzati törvény tervezetének oktatásra vonatkozó rendelkezéseiről egyelőre keveset tudni, a Tállai által ismertetett koncepció szerint az állam átvenné az általános iskolákat, az óvodák viszont továbbra is az önkormányzatoknál maradnának – a középfokú oktatási intézmények sorsáról még keveset tudni. Az országos intézményrendszer átszervezésének tényét korábban a kormány oktatási államtitkára, Hoffmann Rózsa is megerősítette: az MTI-nek adott július 8-i interjújában azt mondta, az állam lesz az intézmények valódi gazdája; az önkormányzatok esetenként – amennyiben biztosítják a működéshez szükséges forrásokat, a felújítás költségeit és a mindennapos pedagógiai munkához szükséges tárgyi körülményeket – továbbra is fenntartók lehetnek, de ha nem teljesítik a vállalt feladatukat, az állam visszaveheti az iskolát.

Vissza a labda az államoz
©

Hoffmann a nagyobb állami szerepvállalást azzal indokolta, hogy az oktatási kormányzatnak jelenleg nincs lehetősége arra, hogy belelásson az iskola életébe, és ha bajt észlel, intézkedjen. Hoffmann Rózsa hétfőn, Salgótarjánban a Nógrád megyei tanévnyitó konferencián azt mondta: az állam finanszírozza a közoktatást, és evidens joga lesz, hogy nagyobb szerepet kapjon az oktatási rendszerben. Hoffmann Rózsa közlése szerint az igazgatókat vélhetően a miniszter nevezi majd ki, ami a pozíció megbecsülését jelzi.

Forráskivonás lenne?

A hvg.hu által megkérdezett szakemberek elsősorban az iskolák finanszírozása miatt aggódnak. Spira Veronika oktatáspolitikai szakértő annak ellenére pesszimista, hogy szerinte egyik finanszírozási modell sem ördögtől való. Úgy látja: az államnak ezután sem lesz több pénze oktatásra, mint eddig volt, az önkormányzatok pénzének kiesésével tehát a jövőben kevesebb jut majd az iskolák fenntartására, oktatásra. Spira szerint ez tulajdonképpen forráskivonást jelent, ami várhatóan iskolák bezárását, összevonását eredményezi majd.

A korábban a Fővárosi Önkormányzatnál dolgozó szakértő szerint a kettős irányítási modell „már a puha diktatúrában kialakult, és a rendszerváltást követően is bevált”. „A helyi érdekeket jobban látják helyben, ezt megszakítani érdeksérelemmel jár. Budapesten például a helyi igények figyelembevételével terjedt el a két tannyelvű oktatás, ugyanígy a kerületi iskolák is alkalmazkodnak a szülői igényekhez, így alakult ki több intézményben is a művészeti oktatás, így jöttek létre a gyakorló iskolák. Ha azonban az állam átveszi az iskolák fenntartását, semmi sem garantálja, hogy a nem kötelező feladatokat a jövőben is ellátják” – jelentette ki Spira Veronika.

©

A szakértő attól tart, hogy az állami fenntartással az iskolák közötti sokszínűség és a pedagógiai innováció is eltűnhet, hiszen míg ma a kisebb közösségekben új oktatási módszereket is ki tudnak próbálni, a jövőben minden iskola egy séma alapján működik majd. A szakértő szerint ez közvetve a szabad iskolaválasztást is gátolja. „Épeszű önkormányzat ezt nem támogatja” – tette hozzá Spira.

Megváltás lenne?

Virág Tünde oktatási kérdésekkel foglalkozó szociológus arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzati fenntartású iskolák nagyon különböző helyzetűek. „Ahol az önkormányzatnak nincs bevétele, ott megváltás lenne, ha az állam átvenné az iskolák fenntartását, a tehetősebb településeken – például Győrben vagy Budapest XI. kerületében – azonban hátrányt jelentene, ezek az önkormányzatok ugyanis plusz szolgáltatásokat is tudnak finanszírozni.”

A szociológus szerint az a kérdés, hogy a törvény megengedi-e majd, hogy az önkormányzatok kiegészítsék az állami pénzeket. „Ha a kormány jól csinálja”, az állami fenntartással ugyanis ki lehetne egyenlíteni a ma még nagyon eltérő helyzetű iskolák közötti különbségeket, az önkormányzati kiegészítés pedig lehetővé tenné azt, hogy a jelenleg jobb pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatok által fenntartott, többletszolgáltatást nyújtó iskolákban se csökkenjen a színvonal.

Forráshiány miatt a szülők újítják fel az iskolát. "El is lehet rontani"
©

Virág Tünde hangsúlyozta: a teljes állami szerepvállalásnak ma még kiszámíthatatlanok a hatásai; úgy fogalmazott: „el is lehet rontani”.

Egységesebb lenne?

Pataki Mihály oktatási szakértő egyetértett Virág Tündével abban, hogy az intézményfenntartást nem lenne szabad kiemelni az oktatási rendszer átalakításából, vagyis az önkormányzati törvény e fejezetét csak a közoktatási törvénnyel összeolvasva lenne értelme tárgyalni.

"Az állami normatíva mindeddig az oktatási feladatok 52-54 százalékára volt elég, a fennmaradó összeget az önkormányzatok biztosították” – közölte lapunkkal Pataki Mihály. Mint mondta: a jobb pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatok számára ez nem okozott problémát, a hátrányos helyzetű településeken, ahol nincsenek iparűzésiadó-bevételek, ez már nehezebb, de valamennyi pénzt ezek a települések is hozzá tudtak tenni az állami normatívához.

©

Az egységes állami fenntartás nemzetközi szinten nem példa nélküli, Németországban a finanszírozáson túl a tantervek kidolgozása és az intézmények vezetőinek kinevezése is az állam feladata. Pataki Mihály ugyanakkor megjegyezte: a német vezetés jóval többet fordít oktatásra, mint Magyarország. Szerinte a nálunk a rendszerváltás óta bevett kettős (állami és önkormányzati) finanszírozás helyett jobb lenne az eddiginél egységesebb finanszírozás, kérdés azonban, hogy az állam ehhez elegendő forrást is biztosít-e. A Népszabadság hétfői számában megjelent elemzés szerint az önkormányzati támogatás kiváltása az államnak 300 milliárd forintjába kerülne.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Király Dávid - M. László Ferenc Itthon

Belháború Budapestért? Fideszes kerületek hátráltatják a főváros átszabását

Éveket csúszhat az önkormányzati reform egyik legjelentősebb fejezete a főpolgármester és a Fidesz befolyásos kerületi polgármestereinek egyre durvább konfliktusa miatt. Míg Tarlós István a sajtóban üzenget ellenfeleinek, a 2014-re készülő Rogán Antal, Pokorni Zoltán és a társult polgármesterek egy júniusban létrehozott önkormányzati szövetséggel, a BÖSZ-szel zsarolják a főpolgármestert. A kormány egyelőre távol tartja magát a vitától, így a legújabb reformkoncepcióból kimaradt a főváros és a kerületek viszonyának átalakítása.

hvg.hu Itthon

Agyba-főbe adóztathatnának az önkormányzatok

Az állam számos feladatot, s ezzel együtt pénzt elvenne ugyan az önkormányzatoktól, ám utóbbiak annyi helyi adót találhatnak ki és szedhetnek be, amennyit csak akarnak - legalábbis a kormány által szerdán elfogadott tervek szerint. A polgármestereket pedig további jogosítványokkal ruháznák fel: ők meneszthetnék a fő ellenőrüket, a jegyzőt.

MTI Karrier

Hoffmann Rózsa: nincs realitása a pedagógussztrájknak

Az oktatási államtitkár szerint nincs realitása az őszi pedagógussztrájknak. Hoffmann Rózsa az MTI-nek adott interjúban a többi között elmondta, hogy az új közoktatási törvény szeptemberben vagy októberben a parlament elé kerülhet, és egyelőre nem változik a nyári szünet.

60 millió forinttal tartoznak a Baranya megyei pedagógusoknak

60 millió forinttal tartoznak a Baranya megyei pedagógusoknak

Iratokat foglaltak le a balatonföldvári önkormányzatnál

Iratokat foglaltak le a balatonföldvári önkormányzatnál

Mit szólna, ha ilyen lenne az összehajtható iPhone? – videó

Mit szólna, ha ilyen lenne az összehajtható iPhone? – videó

Az Emmi ígéri: a fogászatok idén is megkapják az ígért támogatást

Az Emmi ígéri: a fogászatok idén is megkapják az ígért támogatást

Orbán Olaszországban ad majd elő, amikor a Néppárt a Fideszről dönthet

Orbán Olaszországban ad majd elő, amikor a Néppárt a Fideszről dönthet

Mégsem lehet polgármester Kengyelen a vádalkut kötő Nagy Szilárd

Mégsem lehet polgármester Kengyelen a vádalkut kötő Nagy Szilárd