szerző:
Kósa András - M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Számos érdeksérelemmel járó törvénytervezetet vitat meg a Fidesz és a KDNP a szerdán kezdődő háromnapos hajdúszoboszlói kihelyezett frakcióülésen. A hvg.hu információi szerint a kabinet több témakörben is kész tervekkel érkezik a tanácskozásra, ami szűkíti a frakció mozgásterét, ennek ellenére a kormánypártok képviselői kemény, elhúzódó vitákra számítanak az önkormányzati, a választójogi és a bírósági reform ügyében. A két párt nyáron feszültté vált viszonyát is rendezni akarják.

„Elsősorban egy lelki tréning lesz az őszi erőltetett menet előtt. Kibeszéljük, ki mit szeretne látni a sarkaltos törvényekben, a kormányzati tagok pedig felkészítenek minket az elkerülhetetlenre, a szigorú költségvetésre, elmondják, hogyan épülnek majd egymásra az egyes intézkedések” – mondta a szerdán kezdődő kihelyezett frakcióülésről a hvg.hu-nak a Fidesz egyik neve elhallgatását kérő parlamenti képviselője.

A kétnapos lovasberényi kormányülés után a párt képviselőcsoportja háromnapos parlamenti szezonnyitó tanácskozást tart a hajdú-bihari fürdővárosban, Hajdúszoboszlón. A hvg.hu-nak több képviselő azt mondta, a párt elnökségi ülése után kora este a miniszterelnök-pártelnök előadásával indul a tanácskozás szerdán. A képviselők arra számítanak, hogy az érdemi vita csütörtökön indul, mások nem tartják kizártnak, hogy már Orbán beszédét is hajnalba nyúló vita követi.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője múlt hét hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a képviselők – szakmai kabinetülések keretében – meghallgatják majd az összes minisztert, államtitkárt. Lázár János szerint a miniszterelnök a beszédében kitér majd gazdasági kérdésekre, így azokra a lépésekre is, amelyeket az idei költségvetési éven belül szükséges megtenni. Kedden, a lovasberényi kormányülést követően Orbán és Matolcsy György gazdasági miniszter bejelentette, hogy előrehozzák a jövedékiadó-emeléseket, így többek között növelik a játékadót, a dohány és az alkohol, illetve gázolaj jövedéki adóját.

©

A péntekig tartó frakcióülés napirendjén szerepel az új választójogi, valamint igazságszolgáltatási rendszer megvitatása az erre a feladatra kijelölt Áder János fideszes európai parlamenti képviselő meghallgatásával, továbbá az új önkormányzati rendszer, amellyel kapcsolatban tájékoztatást ad majd a Belügyminisztérium, a frakciószövetség pedig kialakítja álláspontját a szabályozási elvekről. Lázárt azt mondta, az ülésen a devizahitelesek ügye is téma lesz.

Letörik az önkormányzati lobbit

A hvg.hu-nak nyilatkozó fideszes képviselők azt mondták, a legnagyobb vita a gazdasági kérdések mellett az önkormányzati reformról várható. Ezt az MTI-nek vasárnap adott nyilatkozatában Kósa Lajos is elismerte: a Fidesz ügyvezető alelnöke – aki hajdú-bihari elnökként házigazdája lesz a kihelyezett tanácskozásnak – azt mondta, ebben a kérdésben eltérő gondolkodás, különböző érdekek tapasztalhatók a frakcióban, ahol együtt vannak polgármesterek, pedagógusok, oktatásszervezők, irányítók.

Orbán Viktor a Fidesz polgármester-jelöltjei közt 2010-ben - kemény vita lesz
©

Az önkormányzati törvény hvg.hu birtokába került, kormány által kidolgozott alapelvei szerint számos jogkört elvonnak a településektől és átcsoportosítanak a kormányhivatalokhoz, megszűnnek a megyei jogú városok, több feladatot állami hatáskörbe vonnak. Ez sértheti a polgármesterek érdekeit, kormányzati források szerint nem véletlen, hogy a Fidesz vezetése az „azonnali” és a „jövőbeni érdeksérelemmel járó” ügyekre osztotta a hétfő-keddi lovasberényi kormányülésen, majd a szerda-pénteki hajdúszoboszlói Fidesz–KDNP-frakcióülésen napirendre kerülő kérdéseket.

„Megmentelek, de közben elveszem a jogköreidet” – egy kormányzati forrás szerint ez Orbán Viktor gondolkodásának logikája a kormány által Lovasberényben megtárgyalt önkormányzati reformmal kapcsolatban. Bár az „önkormányzati lobbi” hagyományosan a legerősebbek közé tartozott a parlamentben: a hvg.hu-nak nyilatkozó képviselők szerint az utóbbi fél évben szinte minden héten volt egyeztetés a frakció szakpolitikusai és a kormány között, ennek ellenére a nyár végéig nem tudtak megegyezni.

Egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrás szerint a kabinet szeptember elején lezárta a vitát, így az önkormányzati lobbinak beszűkült a mozgástere: „Az önkormányzatok nagy része csődben van, köztük nagy, befolyásos polgármesterek által vezetett városok is, így akármilyen érdeksérelemmel is jár a reform, kénytelenek lesznek lenyelni a békát”.

Nemcsak az önkormányzatok jogosítványait szabják át, de a polgármesteri és a képviselő poszt összeférhetetlenségét is el akarják fogadtatni a frakcióval. A Hírszerző korábban arról írt, ezt a Fidesz vezetősége már az új alkotmányba is bele akarta foglalni, de az önkormányzati lobbi elérte, hogy halasszák el a döntést. Kósa Lajos vasárnap az MTI-nek azt nyilatkozta, "a polgármesterek meg fogják tudni nyomni azt a gombot”, ha az összeférhetetlenségről szavaznak majd.

Több kérdés is nyitva maradhat

A frakcióvezető ígérete szerint a hajdúszoboszlói frakcióülésen a választójogi reformot is megvitatják. A tervezet kidolgozására korábban a Fidesz elnöksége Áder János európai parlamenti képviselőt kérte fel, aki július 9-én egy egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasolt, majd azt ígérte, a részletes javaslatot szeptember 30-ig – a frakció véleményét is figyelembe véve – fogja kidolgozni.

Áder János és Orbán - variációk több témára
©

A hvg.hu kormányzati és fideszes forrásokból is úgy értesült, hogy Áder több kérdést nyitva hagyott. Egy a döntéshozatalra rálátó forrás szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban törvényi szöveggé átformált javaslatban még nincs véglegesítve az új rendszer két legfontosabb eleme. Így még nem tudni, hogy eltörlik-e a kompenzációs listát, és egy- vagy kétfordulós lesz-e a rendszer. Források szerint ezeket a kérdéseket azért hagyták nyitva, hogy az ellenzéki pártokat – különösen az LMP-t – rávegyék, vegyenek részt a reformban. „Egy vagy két nagyon lényeges ponton készek vagyunk engedni” – mondta egy névtelenséget kérő fideszes politikus.

A sarkalatos jogszabályok tervezete közül a választójogin és az önkormányzatin kívül a KIM-ben már elkészült az Alkotmánybíróságról szóló, valamint a családjogi törvény is. Az igazságügy területén ugyanakkor – egy kormányzati forrás szerint – „Orbán Viktor a napvilágot látottaknál radikálisabb változásokat is el tud képzelni”, például a különbíróságok, vagy a bírói kar igazgatásának reformja esetében.

Ennek a témának szintén Áder a felelőse, aki július elején két variációt tárt a Fidesz elnöksége elé. Az egyik köztes igazgatási modellt vázolt fel, melyben az igazgatás feladatainak többségét egy bírói hivatal látná el, amelynek élére egy – a parlament által választott – bíró kerülne. Ez a hivatal döntene a bíróságok költségvetéséről, illetve a szervezés részletkérdéseiről. Felette a kormány igazságügyi tárcája állna, amely segítené a hivatal működését, a szervezeti ügyeket eddig intéző Országos Igazságszolgáltatási Tanács pedig megszűnne. Az Orbán támogatását is élvező másik koncepció szerint teljesen beolvasztanák a bírósági igazgatást a kormány szervezetébe.

A kodifikáció terén nem lesz nagy változás a tavaszhoz képest: marad a felpörgetett tempó. Egy kormányzati forrás szerint abban sem lesz változás, hogy a törvényjavaslatok nagyjából 40 százalékát továbbra is egyéni képviselők nyújtják majd be. Fideszes források szerint így számos közigazgatási egyeztetést meg lehet kerülni, hogy a tempót tartani lehessen és az év végére le tudják zárni a sarkalatos törvények vitáját.

Koalíciós békítésre lehet szükség

A frakcióülésen biztosan szóba kerül majd Lázár János nyár eleji nyilatkozata is, amiben gyakorlatilag megkérdőjelezte a KDNP létét, egy kereszténydemokrata forrás szerint a kisebbik koalíciós partnernek ezt azóta nem volt alkalma ilyen fórumon szóba hozni, most nem fogják elhalasztani. A hvg.hu-nak egy KDNP-s képviselő azt mondta, a kereszténydemokraták szerdán délután külön tanácskozást tartanak, ahol előkészítik a közös vitát.

Lázár János és Harrach Péter - jöhet a kibeszélés
©

Lázár János augusztus 29-i sajtótájékoztatóján azt mondta, a hajdúszoboszlói frakcióülésen nem foglalkoznak a kormány által pár nappal később végül elfogadott közoktatási törvénytervezettel. Sajtóinformációk szerint ennek ellenére a kormányon belül és a két párt között is számos vitás kérdés van még, Kósa Lajos vasárnap pedig úgy nyilatkozott, Hajdúszoboszlón az oktatás átalakítása is szóba kerül majd.

A képviselők egyenként is bármit kérdezhetnek majd Orbántól, és a legtöbben éltek a lehetőséggel. Ugyanis a parlamenti bizottságok fideszes és KDNP-s vezetői, illetve a pártok egyes szakpolitikusai már napokkal a tanácskozás előtt e-mailben tehették fel kérdéseiket a minisztériumoknak, a válaszokat szintén a frakcióülésen kapják meg.

„Ezeknek körülbelül az egyharmada jelentős, országos témát feszegető ügyről szól. Egyharmaduk olyan, hogy ’a falumban beázik az iskola tornaterme’, egyharmaduk pedig igazából csak arról szól, hogy az illető elmondhassa: ’ott voltam, kérdeztem a miniszterelnök úrtól’" - mondta egy kormányzati forrás. Azt több kormánypárti képviselő elismerte, a miniszterelnök ilyenkor mindig nagyon figyelmes és türelmesen végighallgat mindenkit. Ahogy egy fideszes képviselő fogalmazott: „a Fideszben erős a pártfegyelem, de Orbán is tudja, hogy ennek is vannak határai, amiket a frakció egysége érdekében tiszteletben tart”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Orbán bejelentett: emelkednek az adók, csökken az államadósság

Októberben és novemberben Magyarország visszafizet két lejáró hitelt úgy, hogy nem vesz fel újabb hitelt – jelentette be Orbán Viktor. Ez azt jelenti a kormányfő szavai szerint, hogy 77 százalékról 73 százalékra csökken az államadósság. Megemelik a dohány, az alkohol és a gázolaj jövedéki adóját.

MTI Itthon

Orbánék Hajdúszoboszlón hangolnak

A még elfogadandó sarkalatos törvények megvitatása lesz az egyik kiemelt napirendi pontja a Fidesz-KDNP jövő hét szerdától péntekig tartó, évadnyitó frakcióülésének, amely Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök értékelő, a feladatokat kijelölő, a kormány munkájáról szóló beszédével kezdődik - közölte a Fidesz frakcióvezetője.

hvg.hu/MTI Gazdaság

Erőltetett menetre, keserű vitákra számítanak a Fideszben

A kormány hétfő-kedden a Velencei tó melletti Lovasberényben dönt az őszi költségvetési lyuk befoltozásáról, majd a Fidesz képviselőcsoportja Hajdúszoboszlón tanácskozik, a sarkalatos törvénycsomagról, a választójogi reformról, a bíróságok átalakításáról és az összeférhetetlenségről. A nagyobbik kormánypárt alelnöke és frakcióvezetője is nehéz vitákra számít.

Keményebben lép fel a Facebook a klímaválság tagadóival szemben

Keményebben lép fel a Facebook a klímaválság tagadóival szemben

A Földtől mintegy 280 millió kilométerre készül szoftverfrissítésre a NASA

A Földtől mintegy 280 millió kilométerre készül szoftverfrissítésre a NASA

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk