szerző:
hvg.hu/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány hétfő-kedden a Velencei tó melletti Lovasberényben dönt az őszi költségvetési lyuk befoltozásáról, majd a Fidesz képviselőcsoportja Hajdúszoboszlón tanácskozik, a sarkalatos törvénycsomagról, a választójogi reformról, a bíróságok átalakításáról és az összeférhetetlenségről. A nagyobbik kormánypárt alelnöke és frakcióvezetője is nehéz vitákra számít.

Jó hangulatú, de kemény, dolgos frakcióülésre számít a jövő héten Hajdúszoboszlón – mondta az MTI-nek vasárnap Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, aki hajdú-bihari elnökként házigazdája lesz a kihelyezett tanácskozásnak.

Kósa nehéz vitára számít az önkormányzati átalakítással kapcsolatban, mert ebben a kérdésben eltérő gondolkodás, különböző érdekek tapasztalhatók a frakcióban, ahol együtt vannak polgármesterek, pedagógusok, oktatásszervezők, irányítók.

A több napos frakcióülést megelőzi majd a kormány kihelyezett tanácskozása. A hivatalos tájékoztatás szerint a kabinet miniszterei a lovasberényi kormányüdülőben fogják áttekinti, hogy áll a már meghirdetett programok, köztük a Széll Kálmán-terv megvalósítása.

Matolcsy nehéz napok elé néz

A miniszterelnök TV2-nek adott csütörtöki interjújában azt mondta, a tervezettnél lassúbb növekedés miatt a költségvetésen keletkezett 100 milliárdos "lyuk" betömése érdekében emelhetik a szerencsejáték, az alkohol és a cigaretta jövedéki adóját. Költségvetési elemek zárolására Orbán már nem lát módot.

Orbán Viktor - erőltetett menet lesz
©

Pénteken a miniszterelnök újságírók előtt védelmi intézkedések megtételét is előre bocsátotta a legsérülékenyebb társadalmi csoportok érdekében, valamint szükségesnek nevezte az áfafizetéssel kapcsolatos visszaélések kapcsán az adóbehajtás hatékonyságának javítását. A kormányfő kitért arra is: a vállalkozásoknak visszafizetendő 250 milliárd forintnyi forgalmi adó ügyét is rendezni kell úgy, hogy a költségvetési hiánycél ne kerüljön veszélybe.

Orbán Viktor szerdán, az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta, újabb, néhány százalékos államadósság-csökkentés bejelentésére készül, az intézkedés forrása ismét a nyugdíjrendszer átszervezéséből felszabaduló pénz lesz.

Orbán Viktor a közrádióban szólt arról is, hogy kormánya az ország megújításának, átszervezésének felgyorsításával válaszol az európai gazdasági válságra. Arra fog javaslatot tenni a kabinetnek, a Fidesznek és a KDNP-nek, hogy gyorsítsák fel azokat a terveket, amelyek Magyarország megújítását célozzák, így az oktatás, az egészségügy, az önkormányzati rendszer és a gazdasági támogatási rendszer átszervezését.

A gazdasági miniszternek nemcsak az adóemelések, de a 2012-es költségvetés miatt is fájhat a feje, mert a büdzsé tervezése nagyon rosszul halad. Az Origo információi szerint szerdán kellett volna első olvasatban megtárgyalnia a kormánynak a jövő évi költségvetést, Matolcsy azonban csak egy pár oldalas dokumentumot vitt a kormányülésre, amiben állítólag nem voltak számok.

„Erőltetett menet lesz”

"A frakciótagok már sokszor bizonyították, hogy a saját érdekeikkel ellentétesen is képesek szavazni", ha az ország érdeke ezt kívánja - mondta Kósa Lajos vasárnap, megjegyezve: "a polgármesterek meg fogják tudni nyomni azt a gombot, ami arról szól, hogy legyen összeférhetetlen a polgármesteri és a parlamenti képviselői hely". Kósa személy szerint is egyetért ezzel a törekvéssel, ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy megteremtsék a törvényhozás és a helyi rendeletalkotók közötti együttműködést.

A képviselőcsoport vezetője, Lázár János hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a hajdúszoboszlói tanácskozás megkezdése előtt a helyszínen ülésezik a Fidesz elnöksége is. A háromnapos frakcióülésen a kormánypárti képviselők - szakmai kabinetülések keretében - meghallgatják majd az összes minisztert, államtitkárt.

Matolcsy és Lázár - lesz mit megbeszélni
©

A hajdúszoboszlói tanácskozás napirendjén szerepel az új választójogi, valamint igazságszolgáltatási rendszer megvitatása az erre a feladatra kijelölt Áder János fideszes európai parlamenti képviselő meghallgatásával, továbbá az új önkormányzati rendszer, amellyel kapcsolatban tájékoztatást ad majd a Belügyminisztérium, a frakciószövetség pedig kialakítja álláspontját a szabályozási elvekről. Téma lesz a devizahitelesek ügye is.

Szintén a hajdúszoboszlói frakcióülésen dönt a Fidesz arról, hogy az igazságszolgáltatási reform melyik változatát támogatja. Erről két javaslatot terjesztenek a Ház elé. Az egyik - amelyet szeptember 12-én nyújtanak be - azokat az átmeneti rendelkezéseket tartalmazza majd, amelyk a nyugdíjba vonuló bírák utódlásával kapcsolatosak. A frakcióvezető közölte: lehetőség szerint 2012. január 1-jére szeretnék megteremteni a lehetőséget arra, hogy ki lehessen választani a távozó 228 bíró helyére lépőket. A másik, a bíróságokra, a bírák jogállására, az ügyészségre és az ügyészek jogállására vonatkozó, vagyis az igazságszolgáltatás új rendszeréről szóló indítvány benyújtása szeptember közepén várható - ismertette.

A frakcióvezető hétfőn elismerte: várhatóan erőltetett menet lesz az őszi parlamenti ülésszak, több alkalommal lehet számítani négynapos üléshetekre, tekintettel arra, hogy az említettek mellett meg kell kezdeni az új adótörvények és a jövő évi költségvetés vitáját is. Utóbbiakkal a Fidesz-KDNP hajdúszoboszlói frakcióülésén nem foglalkoznak, ahogyan például a közoktatási törvénytervezettel sem - mondta, megjegyezve, hogy ezek témájában több egynapos budapesti frakcióülést tartanak majd az ősszel.

Kósa Lajos - a polgármesterek nem féltik a széküket

Zavaros kommunikáció

Vasárnap Lázárral ellentétben Kósa már azt mondta, az oktatás átalakításáról, gazdaságpolitikai kérdésekről és a devizahitelesek problémájáról is tárgyalni fognak Hajdúszoboszlón. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy ez rendkívül összetett, így egyetlen, általános intézkedéssel nem lehet megoldani, mert "nincs csodaszer".

Ugyanakkor a bankoknak is nagy a felelősségük a kialakult helyzetért - mondta Kósa Lajos, hozzátéve: utána kell nézni például annak is, tartható-e az a gyakorlat, hogy a bankok forintban folyósították a hitelt, forintban fizetjük vissza, akkor "mi közöm a devizához"? Vagy legyen lehetőség arra, hogy aki tud olcsóbban szerezni devizát, törleszthessen devizában - vetette fel a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Erre, úgy tűnik, a bankok is nyitottak. Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára a Kossuth Rádiónak szombaton azt mondta, a pénzintézetek is hajlandóak pénzt tenni a kormány által létrehozott Nemzeti Eszközkezelőbe.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Villanyfurgongyártóba fektet a Hyundai

Villanyfurgongyártóba fektet a Hyundai

Kiábrándító a legerősebb Porsche villanyautó valós hatótávja

Kiábrándító a legerősebb Porsche villanyautó valós hatótávja

Halálos baleset Salgótarjánban, elfogták a segítségnyújtás nélkül elhajtó gázolót

Halálos baleset Salgótarjánban, elfogták a segítségnyújtás nélkül elhajtó gázolót

A gazdagok tovább élnek, és ez most már tény

A gazdagok tovább élnek, és ez most már tény

Révész: Az érzéketlenségre tekintettel

Révész: Az érzéketlenségre tekintettel

Felkészülhet arra, ha az online áruház nem akarja visszafizetni a pénzét

Felkészülhet arra, ha az online áruház nem akarja visszafizetni a pénzét