szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP szerint aggályos, hogy az eddigi gyakorlattal szemben az új munka törvénykönyvének hatályba lépését követően a kollektív szerződések az általános szabályoknál kedvezőtlenebb feltételeket is meghatározhatnának a munkavállalók számára. A szocialisták a foglalkoztatási adatokkal is elégedetlenek.

Gúr Nándor, a parlamenti foglalkoztatási és munkaügyi bizottság MSZP-s elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón nonszensznek nevezte, hogy a kollektív szerződések még a várhatóan szigorodó törvényi feltételekhez képest is szűkítsék a munkavállalói jogokat. Kifogásolta a dolgozók kártérítési felelősségének kiterjesztését és a szakszervezeti jogosítványok csökkentését is.

Hangsúlyozta, a munka törvénykönyvének megváltoztatását célzó kormányzati tervekkel szembeni fellépés a civileknek, a szakszervezeteknek és az ellenzéki pártoknak egyaránt kötelessége mind szakmai javaslatokkal, mind demonstrációkkal. "Meg kell értetni a kormánnyal, hogy nem lehet mindent megcsinálni a munkavállalókkal" - mondta az MSZP-s képviselő.

Arra is kitért, hogy a kormány egymillió új munkahelyre vonatkozó ígérete alapján másfél év elteltével már 150 ezer új állásnak kellene lennie, ezzel szemben a munkanélküliek száma nőtt az elmúlt egy évben, az álláskeresők több mint 40 százaléka pedig nem kap ellátást.

Gúr Nándor azt is hangoztatta, hogy a kétkulcsos adórendszer visszaállítása lehetőséget adna a munkát terhelő járulékok csökkentésére és ezzel arra, hogy a vállalkozások munkahelyeket teremtsenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!