szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Árnyékjelentést tett közzé a márciusi gyöngyöspatai eseményekről a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet. A jelentés megállapítja, hogy a rendőrség mulasztást követett el a Heves megyei faluban. A jelentésre azért is szükség van, írják, mert a kormánypárti többséggel működő, ugyancsak az eseményeket vizsgáló parlamenti eseti bizottság a nevével ellentétben nem elsősorban az "egyenruhás bűnözést" vizsgálja, viszont rászállt a romákat utaztató Richard Field amerikai üzletemberre.

Alkotmányos felelősség terheli a rendőrséget és a belügyi irányítást a gyöngyöspatai mulasztásaiért – állítja jelentésében a TASZ jogvédő szervezet. Mint ismert, a Heves megyei településen március elején kezdett járőrözni a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület nevű szervezet, állításuk szerint azért, mert egy idős férfi a romák miatt öngyilkos lett, a járőrőzést jobbikos demonstrációk követték, majd a településen megfélemlítésként hetekig különféle, egyenruhákba öltözött csoportok járőröztek.

A TASZ szerint a kormánynak politikai és erkölcsi kötelessége lett volna március elején, a gyöngyöspatai „járőrözés” kezdetén megfelelő szinten minél szélesebb nyilvánosság előtt elítélni az állam erőszak monopóliumának megkérdőjelezését, másrészt a későbbiekben fokozottan ellenőriznie kellett volna a helyi rendőri munkát és azt, hogy a megfelelő jogi eljárások megindításra kerültek-e. Az árnyékjelentésben ismertetett események és nyilatkozatok alapján a TASZ szerint nyilvánvaló, hogy a kormányzat tudatosan, politikai megfontolások alapján, és nem az alkalmazható jogszabályok híján nem lépett fel a megfelelő időben az egyenruhás álrendfenntartókkal szemben.

A jogvédő szervezet közölte, azért szeptember 28-án tette közzé az általuk árnyékjelentésnek nevezett anyagot, mert ezen a napon tartja első érdemi ülését az Országgyűlés gyöngyöspatai események vizsgálatára létrehozott eseti bizottsága. A TASZ a jelentés mellett dokumentumfilmet is közzétett (ez cikkünkbe beágyazva megtekinthető) és azt írják, a történtek tényszerű dokumentálását azért tartják indokoltnak, mert bár a bizottságot létrehozó határozat címe és preambuluma alapján a testület rendeltetése az egyenruhás bűnözés hátterének feltárása és felszámolásának elősegítése, a határozatban megfogalmazott kilenc bizottsági feladatból öt a romák Vöröskereszt általi “utaztatásának” és Richard Field szerepének firtatására vonatkozik. (Richard Field amerikai üzletember április 22-én, azon a napon, amikor a településre már a Véderő nevű militáns szervezet is bejelentkezett. a gyöngyöspatai romákat a Vöröskereszt segítségével a csillebérci táborba utaztatta.)

A határozat az ötvenes évek koncepciós pereinek irataira emlékeztető módon prejudikál, amikor többek között kimondja: “A bizottság feladata annak megállapítása, hogy ki és miért állította valótlanul azt a Vöröskereszt által hosszú ideje szervezett akcióról, hogy a gyöngyöspatai romák helyszínről történő evakuálása zajlik, mi volt ezen pánikkeltés oka és célja” – állapítja meg a TASZ jelentése. A TASZ szerint a bizottság feladata a Vöröskereszt akciója kapcsán legfeljebb annak megállapítása lehetne, hogy valóban volt-e oka a gyöngyöspatai romáknak a félelemre és a menekülésre, de a határozat előzetesen eldönti ezt a kérdést. Annak ellenére teszi ezt, hogy önmagával ellentmondásba kerülve több helyen elismeri, hogy közbiztonsági tevékenységet jogellenesen szervező, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsító egyenruhás csoportok voltak jelen a Heves megyei településen – áll a jogvédők közleményében.

A TASZ közlése szerint az árnyékjelentéssel párhuzamosan a fenti dokumentumfilmben feldolgozta, hogy mi alapozta meg a gyöngyöspatai romák hónapokig tartó félelmét és az asszonyok és gyermekek húsvéthétvégi elszállítását. A jogvédők hozzáteszik, hogy miután munkatársaik rendszeresen jelen voltak Gyöngyöspatán, elengedhetetlennek tartották, hogy álláspontjukat a történtekről részletesen kifejtsék, és erre Kocsis Máté fideszes képviselőtől, az eseti bizottság elnökétől külön felkérést is kaptak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!