szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pedagógus-szakszervezetek egyetértenek abban, hogy elég volt a megszorításokat szorgalmazó törvényhozásból, ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is csatlakozott a szombaton Budapesten tartandó demonstrációhoz, amelyen mintegy hetven érdekvédelmi szervezet vesz részt - jelentette be Mendrey László, a PDSZ elnöke szerdán sajtótájékoztatón.

Mendrey László a kormányzat törvényhozását "kirekesztőnek" is nevezte, ami alatt azt értette, hogy "nem találtak olyan kormányzati tényezőt (...) amely hajlandó lenne az egyeztetésre". Szerinte elképesztő, hogy úgy hoznak törvényeket, hogy "mindenféle érdekegyeztetést eleve kirekesztenek". A PDSZ elnöke azt is nehezményezte, hogy a kormányzat kizárólag "az általa kiválasztott szakszervezeti vezetőkkel" tárgyal a munkavállalóknak is készítendő munka törvénykönyvéről. Kitért arra, hogy reményeik szerint több tízezer ember lesz a hétvégi demonstráción, amelyen "jelzik azt, hogy (...) nélkülünk és ellenünk nem lehet törvényt hozni". A Liga Szakszervezetek jó néhány tagszervezete is csatlakozott a négy érdekvédelmi tömörülés Akcióegység 2011 elnevezésű kezdeményezéséhez - tette hozzá. Annak a reményének adott hangot, hogy a hétvégi demonstráció hatására "a kormány képviselői átgondolják azokat a terveket, amelyeket eddig letették eléjük", és ésszerű kompromisszumok születnek majd.

©

A PDSZ elnöke kifejtette, nem hajlandók asszisztálni a kormányzat szakszervezetek feldarabolását célzó "szalámitaktikájához", és "nem hagyják, hogy a szakszervezeti mozgalmat megosszák". Beszélt arról is, hogy "olyan törvények vannak előkészületben, amelyek a munkavállalók (...) számára igen komoly megszorításokat tartalmaznak", ezen belül pedig a pedagógusok számára "az elmúlt két évtized legnagyobb megszorítását tartalmazó köznevelési törvény készül".

Megítélése szerint a kormányzat részéről "Európa legnagyobb rugalmasságú munka törvénykönyvének nevezett" jogszabálytervezet "a munkavállalók kárára jelent rugalmasságot", vagyis a munkáltatókat pártolja a munkavállalókkal szemben. Utalt arra, hogy információi szerint a költségvetési tervezetben "a következő év a közszolgák számára az utazási kedvezmények csorbítását és a bérbefagyasztást" hozza. Megjegyezte: 2007 óta nem volt béremelés a közszférában, emiatt a pedagógusoknak a megélhetése kerül veszélybe. Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy "ha az ország bajban van, akkor a terheket egyformán kell teríteni" az egész lakosságra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!