szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A "magyar WikiLeaks", az átlátszó.hu portál keresettel fordult a Fővárosi Bírósághoz, hogy az kötelezze az MTVA-t a 2011-ben megkötött szerződések listájának nyilvánosságra hozatalára. Különösen kíváncsiak a Marslakók című napi szappanopera részleteire, amit Jáksó László cége gyárt.

A közszolgálati médiumokat működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szeptemberben jelentette be, hogy milliárd forintos nagyságrendű koprodukciós szerződést kötött Jáksó László televíziós celeb cégével egy napi szappanopera gyártására Marslakók címmel. A szerződést nem hozták nyilvánosságra, ezért a "magyar WikiLeaks", az átlátszó.hu adatigényléssel fordult Böröcz Istvánhoz, az MTVA vezérigazgatójához, a szerződést kérve.

Az MTVA szeptember 15-én kelt válaszában megküldte nekik a Marslakók-szerződés bizonyos részeit, ám álláspontjuk szerint „a partner részesedésére vonatkozó adatok, valamint a licensz, a treatment, a részletes költségvetés, a gyártási kapacitások, a finanszírozási terv, a stáblista és a műszaki paraméterek nyilvánosságra hozásával sérülnének a vállalkozó szellemi tulajdonhoz fűződő jogai és üzleti érdekei, amelyek ebben az esetben erősebb súllyal esnek latba, mint az MTVA közérdekű adatokra vonatkozó tájékoztatási kötelezettsége”.

©

Az átlátszó.hu azonban úgy gondolta, hogy az MTVA közpénzből gazdálkodik, ezért a titokban tartott adatok is a nyilvánosságra tartoznak. A portál szerint ha egy magáncég az állammal szerződik (az MTVA márpedig az állam része), akkor tudnia kell: a szerződésre vonatkozó adatai nyilvánosságra kerülhetnek. A szerződés szerintük a részletes költségvetés vagy a műszaki paraméterek nélkül "igazából értelmezhetetlen". Éppen ezért keresettel fordultak a Fővárosi Bírósághoz, hogy az kötelezze az MTVA-t ezeknek a közérdekű adatoknak a nyilvánosságra hozatalára.

Ezt követően kikértek az MTVA által 2011-ben megkötött egyéb szerződések listáját is. A múlt pénteken kézhez kapott listában közel ezer szerződés adatai szerepelnek, ezekből kiderül, hogy miközben a közmédiában leépítések zajlanak, a magyar állam a legnagyobb kereskedelmi televíziókat is dotálja, sőt az adófizetők pénzéből még úszómedence-takarításra is telik – írja a portál.

Marslakók-szerződés nem szerepel benne, így az átlátszó.hu-nak "kétségei támadtak afelől", a teljes listát kapták-e meg.

"Különösen mulatságosnak tartjuk, hogy miközben az MTVA maga is elismeri hogy a magyar törvények szerint az általunk kért információk közérdekből nyilvános adatok, doktor Böröcz nem igazán érti, minek maceráljuk: „Engedje meg, hogy megkérjem arra: avasson be a terveibe és az elképzeléseibe azzal kapcsolatban, hogy mik a szándékai ezzel az újabb listával? A közpénzek felhasználásának transzparenciája számunkra is fontos közérdek, de ezen túlmenően érdekelne, hogy van-e egyéb célja annak, hogy Ön ilyen kiemelt figyelmet fordít az MTVA szerződéseinek, üzleti kapcsolatainak” – idéz a portál Böröcz leveléből.

A Marslakók szerződésének az MTVA szerint nyilvános része, az átlátszó.hu keresetlevele, az MTVA által 2011-ben kötött szerződések listája és Böröcz István levele itt letölthető!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németországban terjeszkedik a Kifli.hu működtetője

Németországban terjeszkedik a Kifli.hu működtetője

Meghalt Szabó János egykori földművelésügyi miniszter

Meghalt Szabó János egykori földművelésügyi miniszter

A Microsoft elkezdi végre kijavítani a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

A Microsoft elkezdi végre kijavítani a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját