szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP II. kerületi képviselőjelöltje törvénysértéssel vádolta meg fideszes ellenfelét pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Karácsony Gergely szerint Láng Zsolt a megengedettnél többet költött a választási kampány során. Az ellenzéki politikus egy fotóalbumot mutatott be, amelyben a kormánypárti induló mintegy száz választási plakátjáról készített fénykép volt. Karácsony Gergely azt mondta: ezen hirdetmények piaci értéke együtt mintegy ötmillió forint lehet, noha a hatályos választási törvény értelmében egy képviselőjelölt kampányára legfeljebb egymillió forint költhető. Az LMP-s jelölt becslése alapján a Fidesz - a többi plakátot is figyelembe véve - összességében legalább 15 millió forintot költött Láng Zsolt kampányára. Emiatt az LMP a helyi választási bizottsághoz fordul.

Másodlagos, mennyire számít életszerűtlennek az egymillió forintos kampánylimit, hiszen amíg a hatályos törvényekben ez az összeg szerepel, addig minden politikai pártnak ehhez kell tartania magát. Ellenkező esetben a választóktól sem lehetne elvárni a jogszerű magatartás - mondta Karácsony Gergely. Úgy vélekedett, hogy a kerületben az LMP az egyetlen párt, amely betartotta az egymillió forintos kampányküszöböt, amihez az is kellett, hogy fizetett hirdetések helyett kizárólag az ingyenes plakáthelyeket vették igénybe.

A II. kerületi időközi választást november 13-án tartják. A voksolást azért kellett kiírni, mert a parlament az egyéni választókerületben mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen egymással. A választási bizottság öt jelöltet vett nyilvántartásba: Bodor Zoltán (Jobbik), Karácsony Gergely (LMP), Kovácsics Ádám (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség), Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) és Lévai Katalin (MSZP).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: szinte letolta a Suzuki az Opelt az útról, annyira akart előzni

Videó: szinte letolta a Suzuki az Opelt az útról, annyira akart előzni

Fehérré vált egy walesi folyó, miután beleborult egy tejszállító tanker

Fehérré vált egy walesi folyó, miután beleborult egy tejszállító tanker

Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet

Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet