szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg a II. kerületben vasárnap tartott időközi országgyűlési képviselő-választást a helyi választási iroda előzetes, 98 százalékos feldolgozottságú adatai szerint. A Fidesz-frakció dönthet majd arról, hogy az egyéni mandátumot szerző képviselő listás helyére kit küld az Országgyűlésbe.

A főváros 2-es számú választókerületében a kormánypárti jelölt - ahogy a két héttel korábbi első fordulóban is - egyedül több szavazatot kapott, mint a másik négy jelölt összesen. Láng Zsolt a szavazatok 58,45 százalékát (9637 voks) szerezte meg. A 100 százalékos feldolgozottságú adatokra még néhány napig várni kell a külképviseleti voksok hazaérkezése miatt, ám a nagy szavazatkülönbség miatt kizárt, hogy bárki megelőzze a kormánypárti jelöltet, aki egyben a II. kerület polgármestere is. A választás így érvényes és eredményes lesz.

Az MSZP és a Fidesz javított, a Jobbik és az LMP visszaesett

Második helyen, 30,55 százalékkal (5038 voks) az MSZP jelöltje, Lévai Katalin végzett, a harmadik pedig az LMP színeiben indult Karácsony Gergely lett 6,45 százalékkal (1064 voks).

©

Negyedik lett a Jobbik színeiben Bodor Zoltán 3,75 százalékkal (619 szavazat), míg ötödik Kovácsics Ádám, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (korábban MDF) jelöltje 0,79 százalékkal (131 szavazat). Láng az előző fordulóban mintegy 53 százalékos eredményt ért el, így mostani szavazataránya még annál is jobb - igaz, most a második fordulóban kevesebben mentek el szavazni, mint először. Az LMP szavazóbázisa jelentősen csökkent az első fordulóhoz képest, akárcsak a Jobbiké, míg az MSZP-s Lévai Katalin javítani tudott. Ugyanakkor az első fordulóhoz képest nem történt változás a jelöltek támogatottsági sorrendjében.

A Fidesz dönt a mandátumról, Láng örül

Komoly eredménynek, a bizalom jelének tartja Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) a II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulójának eredményét. A politikus pártja vasárnapi eredményváróján újságíróknak azt mondta: egyfelől örül a számoknak, másfelől hálás mindazoknak, akik elmentek és a második fordulóban is rá szavaztak. "Úgy gondolom: az, hogy egy időközi választás második fordulójában több mint 34 százalék elmegy, az az átlaghoz képest egy kifejezetten jó eredmény" - fogalmazott Láng Zsolt, megjegyezve, hogy a szavazók több mint 58 százalékának támogatását sikernek értékeli.

A politikus, aki a II. kerület polgármestere is, úgy vélekedett: pozitív visszajelzést kapott a választókról arra a munkára vonatkozóan is, amit 17 éve végez a kerületben, hatodik éve pedig a városrész vezetőjeként. Szólt arról is, hogy a további elemzéseket a politikusokra, elemzőkre bízza, annyi azonban biztos, hogy a többségi támogatás neki és a mögötte álló szervezeteknek is szól. Láng Zsolt arról is beszámolt: egyelőre nem tudja, hogy győzelmével ki tölti majd be budapesti listás helyét a parlamentben, erről majd az őt jelölő párt elnöksége határoz. (Láng már most is a parlament tagja, így listás helyére kerülhet új személy.) Jelezte azt is, hogy választási győzelme csak kedden délután lesz jogerős a külképviseleti szavazatok összesítése után.

MSZP: nincs alternatívája a demokratikus pártok összefogásának

Tisztes eredményként értékelte a II. kerületi időközi parlamenti képviselő-választáson szerzett második helyét Lévai Katalin. Az MSZP jelöltje szerint a voksolás egyértelműen azt bizonyítja, hogy nincs alternatívája a demokratikus pártok összefogásának.

©

Lévai Katalin az MTI-nek nyilatkozva megköszönte választói szavazatait és gratulált a győztes Láng Zsoltnak, a Fidesz-KDNP jelöltjének. A szocialista színekben indult politikus szerint a két héttel korábbinál mintegy 6 százalékponttal jobb választási szereplésével azt bizonyította, hogy van értelme az "Orbánon túli világ" összefogásának. Lévai Katalin ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Karácsony Gergely, az LMP jelöltje nem lépett vissza a javára az első fordulót követően, hiszen szerinte ebben az esetben a jelenleginél szorosabb eredménnyel végződhetett volna a voksolás. Az ellenzéki jelölt külön köszönetet mondott annak a szerinte mintegy 400, az első fordulóban LMP-re szavazó választónak, akik most már őt támogatták.

Karácsony Gergely: várható volt a visszaesés

Karácsony Gergely a II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választást első fordulójának eredményével elégedett volt, a másodikkal viszont nem. Az LMP képviselőjelöltje vasárnap este az MTI-nek azt mondta, várható volt, hogy a második fordulóban csökken a részvétel, és ez számára visszaesést jelent.

©

A politikus köszönetet mondott azoknak, akik rá voksoltak, habár, mint fogalmazott, sajnálta, hogy egy részük érthető módon, hideg racionalitással úgy döntött, otthon marad. Karácsony Gergely azt mondta, hogy az elmúlt több mint tíz évben csak a Fidesz nyert időközi választást, ezért úgy látja, az ellenzéknek meg kell újulnia, hogy 2014-ben megtörhessék a kormánypártok uralmát. Hozzátette: az LMP-nek szervezetileg kell megerősödnie, politikai karakterét pedig világosabbá kell tennie, hogy a jelenleginél nagyobb számban tudja megszólítani a választókat.

A Jobbik jelöltje gratulált Lángnak

A Jobbik jelöltje sajnálatosnak nevezte a részvételi arány csökkenését a II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulójában, ugyanakkor gratulált az "egyértelmű győztes" Láng Zsoltnak, a Fidesz-KDNP jelöltjének.

©

Bodor Zoltán vasárnap este az MTI-nek nyilatkozva "nagy meglepetésnek" nevezte az "LMP visszaesését", ami szerinte azt mutatja, hogy "ez a Janus-arcú politika nem jön be még itt Budapesten sem". Saját eredményével kapcsolatban Bodor Zoltán úgy fogalmazott: tovább kell erősíteni a Jobbik ismertségét, táborát a II. kerületben és egész Budapesten is.

A szavazáson este 7 óráig a választópolgárok 34,16 százaléka jelent meg. (A két héttel korábbi első fordulóban ekkor 39,02 százalékot mértek.) Az Országos Választási Bizottság kedd délután tart ülést. Ekkor bontják ki a külképviseleti urnákat, és adják át a választási iratokat a II. kerületi választási irodának, hogy a le nem zárt szavazóurnába bekeverjék a külföldön leadott szavazatokat (összesen legfeljebb hármat).

A JESZ szerint megszületett az új nemzedék biztos bázisa

A JESZ szerint az, hogy szavazóik a II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulójában is elmentek voksolni, és megerősítették elkötelezettségüket az új nemzedék mellett, azt jelenti, hogy megszületett az új nemzedék egy biztos bázisa.

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) vasárnap esti, az MTI-hez eljuttatott közleményében megköszönte szavazóinak, hogy annak tudatában is elmentek voksolni, hogy az első forduló eredményei alapján tisztában voltak azzal, a JESZ-nek ma még nincs esélye a győzelemre. A párt szerint szerint az időközi választáson megmutatkozó "apátia" annak a jele, hogy a választókat "szép ígéretekkel már nem sokáig lehet szédítgetni".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Választás a II. kerületben: Lévai nem adja fel

Lévai Katalin, az MSZP II. kerületi jelöltje annak ellenére is szoros eredményben bízik a vasárnapi helyi időközi választások második fordulójában, hogy Karácsony Gergely, az LMP indulója nem lépett vissza a javára.

MTI Itthon

Megsértette a kampánycsendet az atv.hu és a 168ora.hu

Az atv.hu és a 168ora.hu internetes oldalak megsértették a kampánycsendet vasárnap a fővárosi 2-es számú választókerületi szavazás idején az Országos Választási Bizottság keddi, egyhangúlag hozott határozatai szerint.

MTI/hvg.hu Itthon

Képviselőt választanak a II. kerület egy részében

Országgyűlési képviselőt választanak ma a II. kerület egy részében, a 2-es számú választókerületben. Az időközi választás második fordulójában nincs sem eredményességi, sem érvényességi küszöb, így az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. Délután 3 óráig a jogosultak 21,8 százaléka vett részt a voksoláson, délután fél hatig pedig 30,1 százalék jelent meg. Mindkét részvételi adat kisebb, mint az első forduló hasonló időszakában.

MTI Itthon

MSZP: Karácsony Gergely lépjen vissza a II. kerületben

Korábbi ígéretének betartására, vagyis visszalépésre kérte szerdán az MSZP szervezési igazgatója a II. kerületi időközi parlamenti választások második fordulója előtt Karácsony Gergelyt, az LMP képviselőjelöltjét. Molnár Zsolt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján hozzátette: nem elég a fotelból elégedetlenkedni, hanem részt kell venni a második fordulóban.

hvg.hu Itthon

Mesterházy: nem az LMP fogja rehabilitálni az MSZP jelöltjét

Lévai Katalin a legerősebb ellenzéki jelölt, egymaga több szavazatot kapott a hétvégi időközi választáson, mint a többi ellenzéki induló összesen, ezért nincs ok arra, hogy a szocialistáknál tíz százalékkal alacsonyabb eredményt elérő LMP úgymond rehabilitálja - fogalmazott Mesterházy Attila az LMP frakcióvezetőjének címzett levelében, amelyben kimondatlanul is azt kéri, hogy a párt léptesse vissza a II. kerületi választáson induló jelöltjét.

Hont András Vélemény

Idióták

A második kerületi időközi választás eredményét lehet sokféleképpen magyarázni, lehet alacsonynak hazudni a valójában e műfajban magas részvételt, de ettől még tény marad: a választás nyertese a Fidesz mellett a szocialista párt; mindenki más - az LMP, a Jobbik és a Jer Egyet Szexelni nevű szervezet - veszített.